tiistai 21. kesäkuuta 2022

Mansikkakankaan tilalle hamppukate

 Blogiyhteistyö - Fibersys Oy
Mansikkamaalle mansikkakankaan tilalle saatiin vihdoinkin vaihdettua hamppukate. Olen jo pari vuotta etsinyt mansikkakankaalle korvaavaa ekologisempaa tuotetta, joka olisi myös käytännöllinen mansikalle. Testaan siis tätä hamppukatemattoa ja vaikuttaa jo nyt hyvältä. Mikä parasta hamppukatematto toimitettiin kätevästi näin rullana matkahuollon kautta.


Miksi mansikkamaan pinnalla on aina kate...

Varmastikin kaikki tietää jo sen, että katteet mullan pinnalla pitävät mullan kosteampana. Silloin ei tarvitse kastella kasveja niin usein. Samalla kate estää uusien rikkaruohojen pääsyn multaan.
Mansikkamaalla katteitten käyttöön on vielä yksi erikoisempi syy. Kate pitää marjat puhtaina. Kun sataa rankasti, sade hakkaa multaa niin, että lehdet ja marjat tulevat ihan multaisiksi. Mutta jos maan pinnalla on kate, marjat pysyvät puhtaina.

Mansikkakangas ja mansikkamuovi ovat muovia...

Vaikka tämän meidän mansikkamaan katekankaan nimi on mansikkakangas, se on silti täysin muovia. Ja siksi halusin sen poistaa. 


Vanhan mansikkakankaan poistaminen...

Ensimmäisenä poistimme vanhan mansikkakankaan. Se oli palvellut jo edelliselläkin mansikkamaalla. Yllättävän helposti se lähti, ihan vain nostamalla. Muutama mansikkamätäs oli kasvanut kankaaseen kiinni, joten niiden kohdalta leikkasimme kankaan aukkoa hieman isommaksi.

Tältä näytti meidän mansikkamaa mansikkakankaan poiston jälkeen. Osa mansikoista on hieman kärsinyt kolmen viime kesän kuivuudesta. Ei olla siis kasteltu kertaakaan mansikkamaata. Maa kodassa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli pintakuivaa. Kiitos multaan lisätyn biohiilen, mansikat selvisivät hyvin kuivista kesistä.

Nyt onkin jännä nähdä, miten mansikkakankaan vaihtaminen hamppukatemattoon tulee näkymään mansikoiden kasvussa. Nimittäin vähän epäilemme, että musta mansikkakangas keräsi lämpöä, kuumentaen maata liikaa hellekesinä.

Hamppukate hamppukatemattona...

Mansikkamaalla on viisi riviä mansikoita, joten leikkasimme viisi mansikkamaan pituista palaa hamppukatematosta. 

Mansikan kohdalle leikasin mattoon aukon. Saksina käytin halpoja saksia, joilla leikataan aina multasäkit auki. Ne on siis meidän pihasakset, jolloin ei haittaa vaikka niiden terät tylsyisivät mullasta.

Hamppukate mansikkamaalla...

Kun pääsi leikkaamisessa vauhtiin, niin aika nopeasti mattolevyt olivat paikoillaan. Rivien väleihin, ikään kuin käytävien kohtaan, hamppukatemattojen reunat tulivat sopivasti limittäin.

Aukkojen leikkaamisesta jääneet pienet palat laitoin mansikan ympärille, jos multaa oli näkyvissä. Nimittäin mansikoille tuli hyvin erikokoisia aukkoja, koska mansikat ovat jo vanhoja ja yksilöllisesti kasvaneita. 

Hamppu on ekologinen ja puhdas katemateriaali...

Kuituhampun kasvatus on ekologista, koska sen kasvatuksessa ei tarvita torjunta-aineita sekä sen juuristo parantaa pellon kasvukuntoa eli maata. Lisäksi pellolla kasvaessaan se sitoo hiilidioksidia.

Kuituhamppu on myös katemateriaalina ekologinen, sillä sen kasvatus on ekologista ja se maatuu mullaksi, parantaen maata. Se on siis puhdasta, koska siinä ei ole jäämiä torjunta-aineista eikä tässä hamppukatematossa ole myöskään mitään sidosaineita. Lisäksi hamppu on antibakteerinen eli loistava mansikkamaan katteena!

Hamppukatematosta menee vesi läpi, kuten viime päivien sadekuurot sen näytti. Sekin jo huomattiin, ettei tuuli tartu siihen, vaan mattokaistaleet pysyvät hyvin paikallaan. Toki meillä on painoja sen päällä, kuten oli mansikkakankaankin päällä.
Kuulemma lehtokotilot eivät pidä hamppukatteen rakenteesta, joten jännä nähdä, miten espanjansiruetanat suhtautuvat siihen. Meidän pihalla kun on siruetanoita.

Ainakin näin aluksi hamppukatematon päällä voi hyvin kävellä, sen murtumatta. Osa ekologista mattomaisista katteista ei nimittäin kestä päällä kävelyä. Mikäli hamppukatematto pysyy ehjänä, vaikka päällä kävellään, se on erittäin hyvä ominaisuus mansikkamaalla. Mansikoita kun käydään poimimassa monta kertaa viikossa, satoaikaan.


Kerron sitten jatkossa, miten tämä hamppukatematto toimii mansikkamaalla. Nyt ainakin se vaikuttaa tosi hyvältä.
Hamppukatematto kestää ehkä yhden kasvukauden, riippuen mm. kesän säästä.  Se onkin jännä nähdä, kauanko se kestää tässä meidän mansikkamaalla.


Sain hamppukatemattorullan testaukseen - Fibersys Oy:lta   https://www.kuitua.com/


Puutarhaterveisin Sari


8 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa on tosiaan kuulla kokemuksistanne! Mukava juttu, että muovikatteesta pääsee eroon, kun on tällaisia uusia keksintöjä tilalle. Tuo mustan värin ongelma tosiaan ratkeaa, ja hyvä, että vesikin menee läpi. Ominaisuudet kuulostavat erinomaisilta tällä hamppukatteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tosi innoissani tästä hamppukatematosta :) Muutama vuosi sitten somessa moni kehui hamppukatetta. Sen jälkeen sitä on ollut vaikea löytää. Onneksi nyt bongasin tämän hamppukatematon ja pääsin testaamaan sitä. Heillä on myynnissä irtonaistakin hamppukatetta, mutta tämä mattomainen on todennäköisesti parempi mansikalle.
   Seuraamme nyt tarkkaan mansikkamaata, ja laitan tänne blogiin kuulumisia kun kesä etenee :)

   Poista
  2. Kiitos tästä postauksessa. Olenkin odottanut tälläistä jo muutaman vuoden. Testaisitko myös miten tuo katematto toimii rikkaruohoesteenä nurmikon ja lavakauksen välissä. Itse laitoin tänä keväänä tota mustaa mansikkakangasta kaksinkertaisena. Edellisessä kohdassa pihaa toimi 3 vuotta aika hyvin, nyt oli alkanut kasvaa vähän vuohenputken läpi. Mutta haluaisin siirtyä muovittomiin vaihtoehtoihin.

   Poista
  3. Ole hyvä :) Laiton hamppukatematon ihan nurmikon reunaan kiinni testatakseni, miten se käyttäytyy nurmikon vieressä. Siinä ei kylläkään ole vuohenputkea tms. voimakkaasti juurilla leviävää kasvia.
   Taidanpa etsiä pihalta vuohenputkikohdan ja katsoa, miten katematto toimii siinä. Kiitos testivinkistä :)

   Poista
 2. Tuo hamppukate vaikuttaa todella hyvältä! Tuntuu, että hamppua on paljon kehuttu katteena somessa. Pitääpä itsekin nyt kokeilla. Minullakin on mansikkakangas mansikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vuosi sitten moni tosiaan kehui hamppukatetta somessa. Siitä itsekin aloin kiinnostua, mutta vasta nyt löysin tämän hamppukatematon. Se vaikuttaa erittäin hyvältä jo nyt. Katematto on aika sitkeän oloinen, mistä voisi kuvitella, että se myös kestää sen päällä kävelyä. Laitan tänne blogiin siitä kuulumisia kesän mittaan.

   Poista
 3. Hei! Mielenkiinnosta kysyn, karttoivatko siruetanat lopulta hamppukatetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamppukatteesta tai mansikoista ei ole löytynyt siruetanoita. Eli vaikuttaa kyllä siltä, että toimii siinä mielessä hyvin katteena siruetanapihalla.

   Poista