perjantai 24. kesäkuuta 2022

Juhannus puutarhassa

Juhannus puutarhassa on täynnä kauneutta, tuoksuja ja elämää. Etenkin jos naapurusto on lähtenyt juhannuksen viettoon mökeille, niin puutarhan lumo on juhannuksena kaikkein vahvimmillaan. Siksi kotona vietetty juhannus voi olla ikimuistoinen, siis jos sää sallii puutarhassa tunnelmoinnin. 


Juhannus puutarhassa täynnä kukkien tuoksua...

Parhaillaan puutarhassa tuoksuu monet kasvit. Osalla on niin vahva tuoksu, että ilmavirta tuo tuoksun kauempaakin. Sitten on niitä, joiden tuoksun tuntee vasta lähellä kasvia. Näin juhannuksena onkin tosi ihanaa istuskella puutarhassa nauttien juhannuksesta ja ilmassa leijailevista ihanista tuoksuista. 

Yksi hyvätuoksuinen ihanuus on pikkusyreeni, jolla on vaaleanpunertavat kukat. Sen lehdet ja kukkatertut ovat paljon pienemmät, mitä muilla syreeneillä. Muutenkin se on pienikasvuisempi eli sopii pieneen pihaan tai vaikka kukkapenkkiin muiden kasvein lomaan.

Pikkusyreenin taustalla kukkii korkeaksi kasvava kultasade, joka kukkii nyt keltaisin roikkuvin kukkatertuin. Tuuli kivasti heiluttelee kukkaterttuja ja siksi osa niistä on hieman vinossa kuvassa.
Kultasateen kukissa on myös ihana tuoksu. Siitä näet enemmän kuvia toissa vuoden postauksesta Kultasade juhlistaa juhannusta.


Puutarhan kauneutta ilta-auringossa...

Juhannuksena on kerrankin aikaa istuskella puutarhassa ja nauttia kauneudesta. Ilta-auringossa puutarha näyttää hieman erilaiselta ja osa kasveista nousee esiin auringonpaisteen osuessa niihin. Tietyt värit suorastaan hehkuvat ilta-auringossa, luoden lumoavan ja hieman taianomaisen tunnelman puutarhaan. Kuten nämä oranssiin vivahtavat tarhakurjenmiekat ovat upean värisiä ilta-auringossa, mutta päivällä oudon värisiä. En siis vieläkään oikein ole tottunut niihin. Ostin ne nimittäin vaaleankeltaisina.


Juhannus puutarhassa on elämäniloa täynnä...

Elämänilo tulee pienistä asioista. Näin juhannuksena on niin ihanaa vain olla ja nauttia olemisesta. Kierrellä puutarhassa kaikessa rauhassa ja pysähtyä ihastelemaan läheltä kasveja ja pihan eläimiä. Eli elää tässä ja nyt. 
Hehkuvan punakukkainen hybridipioni on aukaissut  ensimmäiset kukkansa ja niissä pörrää heti kimalaiset ja muut pörriäiset. Ja nupuissa on muurahaisia. Tämä pioni on siis tärkeä näille pienille hyönteisille.

On myös aina niin sykähdyttävän hauskaa päästä seuraamaan mustarastaan kylpyhetkeä. Tämäkin loiskutti vettä niin innoissaan, että vesialtaan vieressä olevat kasvit kastuivat ihan kokonaan. Se selittääkin sen, miksi vesialtaaseen saa lisätä vettä vähän väliä 😊

Jos naapurusto on lähtenyt juhannuksen viettoon muualle, on puutarhassa taianomaisen hiljaista. Silloin ei kuulu ohi ajavien autojen ja moottoripyörien ääni. Muutenkin on niin hiljaista, että kuulee paremmin linnunpoikasten sirityksen, mustarastaan laulun sekä muut pienet äänet, joita puutarhan kasvit ja eläimet aikaansaavat.


Mitä kuuluu marskinliljalle...

Puutarhaan liittyy aina uusien kasvien seuraaminen suurella jännityksellä, etenkin kun kasvi on vaativampi. Sellainen on tämä marskinlilja, jonka juurimukula istutettiin syksyllä laventelipenkkiin. Penkissä kasvaa myös ryhmäruusuja, kuten kuvasta näkyy. 
Marskinliljalla on heinämäiset lehdet ja sen kaksi kukkavanaa näyttävät jo näin pitkiltä. Saas nähdä, milloin se kukkii 😊
Edit - kuvia tästä marskinliljasta kukkivana Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa.
Iloista ja rentoa juhannusta!


Puutarhaterveisin Sari8 kommenttia:

 1. Ihanasti kukkivia kurjenmiekkoja ja tuo syreeni! Iloista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Tänä vuonna kurjenmiekat kukkivat ihanan runsaasti. Ja täytyy taas siirtää oranssien seasta vaaleankeltainen toiseen paikkaan. Tein sen jo viime vuonna, mutta näköjään yksi juurakon pala jäi ja nyt se kukkii.

   Poista
 2. Toi kultasade on niin ihana. Mulla unohtui suojata talveksi mun pieni alkuni ja peurat söi sen. 20 cm tappi on pystyssä. Luulin ensin että se on mennyttä mutta nyt siihen on tullut lehti. Vähän menee vuosia ennen kun odotettavissa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan harmi, miten kultasateellesi kävi. Se on pensasmainen eli versoo kyllä alhaalta uutta kasvua. Jos et malta odottaa sen kasvamista isommaksi, kannattaa hankkia uusi taimi. Muistan lukeneeni jostain, että kultasade kukkii yleensä ekan kerran vasta kymmenvuotiaana.
   Rusakot, kauriit ja peurat syövät aika vanhankin kultasateen runkojen kuorta. Vaikka kultasade on ihmisille myrkyllinen, se ei näytä olevan sitä näille eläimille.

   Poista
 3. Upeita kurjenmiekkoja! Laitoin toissa kesänä muutaman kukkapenkkiin, mutta eivät suostu kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä paikalla kurjenmiekat kukkivat yleensä joka vuosi runsaasti. Eli onhan ne aurinkoisella paikalla ja ethän istuttanut niitä liian syvään.
   Nämä meidän kurjenmiekat ovat jo useamman vuoden vanhoja ja kivasti levinneet isommiksi alueiksi. Ja sehän tietää runsaampaa kukintaa :)

   Poista
 4. Aivan ihanaa kukkaloistoa! En jotenkaan ollut huomannut kultasateen olemassaoloa ennen tätä kesää, ja nyt tuntuu siltä että niitä voi bongailla vähän kaikkialta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tänä vuonna kultasateet näyttivät tosiaan kukkivan komeasti monessa paikassa.
   Kultasade on upea vasta vanhana ja usein se kukkii ekan kerran noin 10 vuotiaana. Jotta näkee sen kukinnan, riippuu paljon siitä, liikkuuko sen kukinta-aikaan uudisrakennusten alueella vai vanhalla alueella. Isoimmat ovat siis vanhoilla alueilla. Lisäksi se ei aina kuki upeasti joka vuosi. Meilläkin piti taukoa viime kesänä ja nyt kukki tosi komeasti :)

   Poista