keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Suuri Kitkemispäivä lähestyy, oletko valmis

Suuri Kitkemispäivä lähestyy ja sen teho kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Muutenkin kuun mukaan katsotut kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, että rikkaruohojen määrä vähenee pihalla vaikka kitkee rikkaruohoja huomattavasti pienemmän ajan. Vanha sanonta "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" kuvaa hyvin kuun mukaan kitkemistä. Eli viisas kuupuutarhuri ennakoi kitkemispäivät ja pääsee paljon vähemmällä.

Oletko valmis Suureen Kitkemispäivään?

Viisas kuupuutarhuri on siis merkannut kalenteriinsa Suuren Kitkemispäivän jo aikaa sitten ja varannut sen vapaapäiväksi. Samoin hän on suunnitellut kohdat, jotka kannattaa kitkeä tänä parhaana kitkemispäivänä. Tietenkin myös työkalut ja kottikärryt on tarkistettu, että ne löytyvät ja ovat kunnossa. Vaatetustakin on hyvä miettiä etukäteen, jotta arvokasta kitkemisaikaa ei tuhlaannu vaatteiden etsimiseen. Eli Suureen Kitkemispäivään on syytä valmistautua etukäteen 😊

Pieniä siementaimia...

Pienet siementaimet on niin helppoja kitkeä, ettei niihin kannata tuhlata Suurta Kitkemispäivää. 
Nämä taimet siirsin jasmikkeen oksien alle suojaan. Nämä ovat jännän kiiltävälehtisiä, joten eivät ole ainakaan tavallisimpia rikkaruohoja. Onkohan nämä taponlehden eli peittolehden siementaimia?

Vuohenputki, ruttojuuri ja muut hankalat rikkaruohot...

Suuri Kitkemispäivä on niin super hyvä kitkemiseen, että silloin kannattaa kitkeä vain hankalimpia rikkaruohoja. Eli vuohenputkea, juolavehnää, ruttojuurta jne. 
Saimme muuten sen ruttojuuren hävitettyä kokonaan, kaivamatta maata, hyvien kitkemispäivien avulla. Siitä enemmän uudella verkkokurssilla.

Tästä kuvan joulukielopenkistäni aion taas kitkeä muutaman sitkeän vuohenputken. Näköjään sinne on löytänyt tiensä myös voikukka. Tätä aluetta tulee kitkettyä harvoin, sillä kielot peittävät aika hyvin maanpinnan.

Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivästä...

Suuri Kitkemispäivä on vain aamupäivästä! Sen teho loppuu noin klo 12.00 - 13.00 aikaan. Tänä vuonna päivä on erityisen tehokas. Silloin todennäköisesti voikukat lähtevät taas pitkillä juurilla, ihan vain käsin vetämällä.


Rikkaruohot kompostiin...

Viisas kuupuutarhuri tietysti on suunnitellut etukäteen myös sen, mihin hän laittaa kitketyt rikkaruohot.
Meillä ne menee puutarhakompostiin, kuten aiempinakin vuosina. Tämä kuva on jo muutaman päivän vanha, mutta aika ison kasvan olemme jo saaneet koottua tänä vuonna. Kasa vain kasvaa, kun kesä etenee.

Täsmätietoa kasvien kitkemisestä ja hävittämisestä kuun mukaan...

Miten saa totaalisesti ja mahdollisimman pienellä työllä/rahalla hävitettyä hankalat kasvit? Tai miten saa ruttojuuren tapettua? Tai milloin on hyvä aika hävittää vesakkoa ja pensaita? 
Näihin ja moneen muuhun kasvien kitkemiseen ja hävittämiseen liittyviin kysymyksiin löytyy vastaukset uudelta kurssilta. Se on siis täsmätietoa, ajoittaen työt kuun mukaan.

Näitä teemoja kysytään minulta jatkuvasti ja halusin nyt tarjota edullisempaa kurssia, joka keskittyy vain kasvien kitkemiseen ja hävittämiseen. Nimittäin rakastan kitkemistä kuun mukaan, koska se on niin koukuttavan helppoa😍
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Lisätietoja kurssista näet Puutarha Studion sivulta Tehokas kitkeminen kuun mukaan. Kurssi on nyt vähenevän kuun ajan alennettuun hintaan.


Ihanaa ja tehokasta kitkemispäivää! 


Puutarhaterveisin Sari

15 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta! Täytyy tsempata ja merkitä vaikkapa kalenteriin. Meillä on kylläkin tuolloin juuri tieosuuskunnan kokous aamupäivällä, harmi vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Toivottavasti ehdit edes vähän kitkeä, koska päivä on niin super hyvä kitkemiseen. Voit tietysti kokeilla jo edellisenä iltana, jos rikkaruohot lähtisivät jo silloin hyvin juurineen.

   Poista
 2. Onko kitkemispäivänä hyvä katkoa haavav alkuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän nyt riippuu siitä, missä ne kasvavat. Periaatteessa vesakon torjuntaan se ei ole hyvä päivä. Mutta jos haavan alut on pakko nyt leikata, niin silloin Suuri Kitkemispäivä on ok, vaikkei olekaan paras.

   Poista
 3. Jo tänään torstaina lähti ohdakkeet hyvin irti, pitkällä juurella. Harmillisesti ollaan reissussa sunnuntaihin asti, joten paras kitkentäaika jää hyödyntämättä. Yritetään sunnuntaina vielä jälkimainingeissa poistaa rikkaruohoja. Kiitos näistä sun blogipäivityksistä, täältä löytyy aina vinkkejä, jotka ei vanhene!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskiviikko ja torstai olikin hyviä kitkemispäiviä. Kesäkuussa on niitä onneksi useampia ja muutama on tulossa vielä loppukuustakin. Suuri Kitkemispäivä on niistä se paras, etenkin tänä vuonna.
   Kiitos ihanasta palautteesta :)

   Poista
 4. Kitkemiseen olen varautunut ja aion kitkeä koko viikonlopun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :) Nyt onkin hyvä aika kitkemiseen ja etenkin Suurena Kitkemispäivänä, aamupäivällä.

   Poista
 5. Olen kitkenyt nyt kolmena päivänä ja tänään vielä jos sade lakkaa.Uskomatonta että on niin helppoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa ollut todella ahkera :) Kuun mukaan katsotut hyvät kitkemispäivät helpottavat paljon puutarhanhoitoa. Kitkeminen muuttuu jopa niin helpoksi, että kitkemiseen tulee oikein himo :)

   Poista
 6. Onneksi vesisade alkoi vasta kun lopettelin kitkemisen :) Tämä oli kolmas suuri kitkemispäivä peräkkäin, jolloin olen kitkenyt pihalta, varsinkin syreenien ympäriltä, vuohenputkea ja niitä oli tällä kertaa enää erittäin vähän. Yksi kerta niiden kitkemiseen kesässä on riittänyt. Lisäksi kitkin pois kaikki isot ruohomättäät, jotka tunkeutuvat sini- ja valkovuokkojen kasvualueelle. Paljon kitkettävää ei ole, mutta on kiva tietää, että kun yhtenä aamupäivänä ahertaa, voi loppu kesän keskittyä vain siementäviin rikkoihin.

  Seuraava haaste on saada juhannusruusun juuriversot taltutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kerroit kokemuksiasi! Näyttää vahvasti siltä, että vuohenputkeen, kuten muihinkin rikkaruohoihin, Suuri Kitkemispäivä on todella tehokas. Toki tulee kitkeä useampana vuotena peräkkäin, jos sen haluaa kokonaan pois. Tuo kokemuksesi vahvistaa sitä entisestään. Tänä vuonna päivä on erityisen toimiva.
   Niihin juhannusruusujen juuriversoihin kannattaa myös käyttää kuun vaiheiden mukaan ajoittamista.

   Poista
 7. Suunnitelmissa kitkeä sipulipenkit. Laitan vielä tuhkat ja ruohosilput, kunhan nurmikko leikataan. Sitten ei tarvitsekaan huolehtia niistä penkeistä. Muista nyppäsen rikan ohikulkiessani. Pensaiden aluset vielä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tänään aamupäivällä tai muina hyvinä kitkemispäivinä saa rikkaruohot kitkettyä, niin loppukesänä kitkettävää on huomattavasti vähemmän.
   Minun täytyykin muistaa lannoittaa valkosipulit. Sekin tietty kuun mukaan :)

   Poista
 8. Hei, Olen hankkinut juurikastelijan.Se onkin oiva apulainen kastelussa. Voisitko Sari tehdä pienen jutun sen käytöstä.Kastellessa mietin ,että miten lähelle kasvin tyveen se laitetaan,jotta vesijohtovesi ei kylmyydellään vaurioittaisi juuristoa. Miten usein esim.näillä helteillä kastellaan ja montako minuuttia annetaan veden valua yhteen paikkaan .Vaikea arvioida litramäärää,joka maahan uppoaa.

  VastaaPoista