keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Patiokärhö kukkii jo

Patiokärhö kukkii jo komeasti parvekkeella. Sen kukan väri on tosi kaunis ja sopii ihanasti parvekkeen punaisten orvokkien kanssa yhteen. Itse asiassa tämä on menossa pihalle isoon terassiruukkuun, kunhan kuun vaihe on suotuisa sen istuttamiseen. 

Koska tämä oli jo myymälässä täydessä lehdessä ja muutama kukka auki, se on kasvatettu kasvihuoneessa. Ja siksi se ei keväällä kestä yöpakkasta ennen kuin se on totutettu viileään ulkoilmaan. Siitä huolimatta pakkanen voi vioittaa sitä, etenkin sen kukkia ja nuppuja. Siksi en uskaltanut istuttaa sitä ulos aiemmin.


Patiokärhö eli ruukkukärhö kukkii koko kesän...

Patiokärhöt eli ruukkukärhöt ovat olleet suosittuja jos useamman vuoden ajan isojen ja näyttävien kukkien ansioista. Lajikkeita on paljon ja niiden kukat voivat olla punaisen, sinisen ja vaalean eri sävyisiä. Niiden sanotaan kukkivan koko kesän ajan syksyyn asti, kuten monivuotiset loistokärhöt.

Patiokärhöt on jalostettu matalakasvuisemmiksi ja ovat todennäköisesti hieman talvenarempia, mitä kestävämmät loistokärhöt. Tämän aionkin säilyttää talven yli kellarissa, varmuuden vuoksi.


Tällä patiokärhöllä ei näytä olevan uutta verson kasvua, joten jännä nähdä, miten se käyttäytyy jatkossa ja kuinka pitkään se kukkii. Tämä on siis ensimmäinen kerta, kun minulla on patiokärhö 😊

Patiokärhö matalassa köynnöstelineessä...

Tällä kärhöllä oli jo valmiina bambukepeistä tehty matala köynnösteline. Voi olla, että sitä pitää hieman jatkaa korkeammaksi, etenkin kun versot lähtevät kasvuun. Patiokärhöjen korkeus on yleensä 1-1,5 metriä. Siis matalia köynnöksiä ja siksi hyviä ruukkuun.

Laitoin kärhön muiden kasvien taakse, jotta aurinko ei pääse paistamaan suoraan sen ruukkuun. Isokukalliset kärhöt eivät pidä siitä, että ruukku ja multa kuumenee.

Oranssit orvokit kukkii viileässä...

Nämä oranssit orvokit on edelleen niin ihania ja ne viihtyvät todella hyvin viileällä parvekkeella. Niiden kukat ovat rimpsureunaisia, mikä tekee niistä erityisen viehättäviä. Lisää kuvia niistä näet Orvokit kestäviä vappukukkia -postauksessa. Niiden oranssi väri tuo kivaa kontrastia kärhön punaisiin kukkiin. 😊


Patiokärhön eli ruukkukärhön hoito...

Patiokärhö (Clematis) kukkii runsaimmin, kun sen versot saavat suoraa auringonpaistetta. Suositus on suoraa auringonpaistetta vähintään 4 tuntia, mielellään enemmän. Kärhö kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun, hyvään multaan. Patiokärhöä lannoitetaan läpi kesän, kuten kesäkukkia.
Se on siis helppo koko kesän kukkiva matala köynnös.

Patiokärhötkään eivät pidä siitä, että aurinko paistaa niiden multaan, jolloin multa kuumenee. Todennäköisesti ne eivät pidä siitäkään, että ruukku kuumenee. Jos kuitenkin käy niin, että multa kuumenee,  kärhön versojen kasvu pysähtyy ja siksi ei myöskään kasva uusia nuppuja.  

Eli ruukku on hyvä pitää varjossa tai istuttaa siihen kasvi, joka peittää mullan ja ruukun. Tai kuten minä tein, laitoin kärhön eteen muita kasveja ja ruukkuja, jotka varjostavat kärhön ruukkua.


Olisi kiva kuulla, onko sinulla kokemuksia näistä patiokärhöistä? Ja kukkivatko ne tosiaan läpi kesän?


Aurinkoisin puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

 1. Todella kauniskukkainen patiokärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, aivan huikean kaunis :) Sen kukka hieman vaalenee ja tulee sinertävämmäksi vanhetessaan.

   Poista
 2. Ompa mieletön väri tuossa kärhössä. Todella kaunis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin tosi upea. Pelkkä sen väritys on niin katseen vangitseva, että menisi ruukussa ihan yksistäänkin :)

   Poista
 3. Ihana väri ja kauniin mallinen kukka muutenkin! Olen pitänyt ihan tavallisia loistokärhöjäkin ruukussa ja koska nekin kukkivat yleensä koko kesän, uskoisin myös noiden patiokärhöjen nimellä myytävien kärhöjen kukkivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tällä patiokärhöllä kukan malli on myös tosi kaunis. Minullakin on vuosia sitten ollut muutama loistokärhö ruukussa, mutta ne kasvattivat liian pitkiä versoja. Siinä mielessä nämä patiokärhöt ovat loistavia, niille kun arvioidaan korkeudeksi vain 1-1,5 metriä. Toki se riippuu aina paikasta, sopiiko siihen visuaalisesti korkea vai matala köynnössäleikkö :)

   Poista