perjantai 27. toukokuuta 2022

Sepelkyyhky pesii pihapuussa

Sepelkyyhky pesii taas pihapuussa, kuten monena aiempanakin vuotena. Tällä kertaa kyyhkypariskunta on valinnut pesäpuuksi vanhan terijoensalavan. Meidän pihalla on monenlaisia lintuja ja luonnoneläimiä, joita on kiva seurata. Aina ei edes tarvitse mennä ulos, kun niiden touhuja pääsee näkemään ikkunasta, samalla kun istuu ruokapöydän äärellä. 


Sepelkyyhky pesii pihapuussa...

Nämä sepelkyyhkyt ovat yllättävän rohkeita ja selvästi jo tottuneita ihmisiin. Ne liikkuvat pihalla tosi lähellä meitä ihmisiä. Onkin ihanaa, kun pesivät pihalla. Saadaan kuunnella niiden jännää kujerrusta 😊
 

Sepelkyyhkyjen pesä on siis vanhan terijoensalavan yläosassa. Pesää ei kyllä huomaa, kun pihalla kävelee. Sepelkyyhkyjen pesänrakennus sen vasta paljastikin. Nämä kuvat otin viikko sitten. Nyt ne jo hautovat munia.

Tässä terijoensalavassa on paljon kuivia oksia, joita ei olla raaskittu poistaa. Ne antavat enemmän suojaa pesiville linnuille, kun oksistoa on tiheästi. Kuivista oksista ei ole haittaa terijoensalavalle, eikä niitä huomaa kesällä, ellei mene aivan oksien alle.

Pihalla pesii monenlaista lintua...

Sepelkyyhkyjen lisäksi pihalla näkyy usein variksia ja harakoita isommista linnuista. Näitä kuvan naakkoja harvemmin. Huomattiin, että lähistön vanhan talon savupiippuun on naakat tekemässä pesää. Tämä kukkanurmikollamme tepastellut naakka voikin olla juuri sieltä. 

Fasaanejakin näkee edelleen pihalla liikkuvan. Ne taitavat pesiä naapurin metsäisellä tontilla tai jossain lähistöllä, koska ovat pihallamme jatkuvasti.

Isompien lintujen lisäksi pihalla pesii linnunpöntöissä sini- ja talitiaisia sekä kirjosieppo. Ja todennäköisesti punarinta ja mustarastaat joissain pihan pensaikoissa. Vanhoissa ja isoissa pihajasmikkeissa on aina paljon pikkuvarpusia, joten nekin pesivät lähistöllä, vaikka pihajasmikkeen tyvellä.
Vanhan pihan ihanuus onkin isot pensaat, jotka tarjoavat suojaa linnuille ja hyvät pesintäpaikat.

Pihan linnuille vettä  - lintujen juoma-allas...

Kevät oli niin kuiva ja vähäsateinen, että laitettiin jo aikaa sitten linnuille tämä lintujen juoma-allas. Se on maassa, jotta siilit ja maanpinnalla hyppelevät mustarastaat pääsevät siihen helposti. Siinä käy juomassa ja kylpemässä muutkin linnut, ehkä myös piharusakkokin.
Sammakko sen sijaan valitsee suihkulähteen, siellä kun on vettä enemmän 😊

Piha on osa luontoa...

Mitä enemmän pihalla asustaa luonnon eläimiä, sen ekologisempi piha on. Puutarha on osa luontoa -postauksessa kerron, miten meidän pihalla luonto näkyy. Toki eläinten kanssa yhteiselo vaatii välillä kasvien suojaamista ja rakennusten rakojen verkottamista. Mutta mikä onkaan ihanampaa näin keväällä, kun kuunnella lintujen laulua omalla pihalla.


Oikein mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


P.s. Huomasithan, että nyt viikonloppuna 27.-29.5.2022 on hyvät kitkemispäivät iltapäivällä, kuun mukaan. Ilmoittelen niistä taas kevään ja kesän ajan Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

9 kommenttia:

 1. Ihanan paljon elämää pihalla ja suloinen tuo kyyhkypariskunta. Kitos kitkemisvinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyyhkypari on minustakin niin ihana :) Yleensäkin näitä pihan lintuja on tosi kiva seurata ja keväisin arvella, mikä lintu valtaa minkäkin linnunpöntön.
   Ole hyvä, kitkemispäivät on huipputärkeitä. Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää :)

   Poista
  2. Ihana voin samaistua tähän minullakin oli keittiön ikkunan alla pihapuu jossa oli Sepelkyyhkyn pesä hautoi siellä vielä aamulla kunnes metsurit tuli ja kaatoivat puun vaikka olin asiasta ilmoittanut Lumolle Isännöitsijälle ettei siihen saisi koskea kun siellä on se pesä nyt ei ole enää mitä seurailla kun veivät heiltä kodin ja tulevat poikaset.Niin surullinen.

   Poista
 2. Minusta sepelkyyhkyt ovat lisääntyneet viime vuosina. Aikaisemmin niitä ei näkynyt ainakaan meidän pihapiirissä. Nyt niitä lentelee ja kujertelee siellä täällä. Sitähän me pohdittiin tässä kerran porukalla, että mahtaakohan sepelkyyhky olla muuttolintu ollenkaan, kun se on kuitenkin aika huono lentäjä. Tai sitten ne lentävät vaan johonkin Viroon talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut näitä sepelkyyhkyjä tosi pitkään, joko meidän pihalla pesimässä tai sitten tässä lähistöllä. Se kujerrus kun paljastaa ne :)
   Täytyi ihan katsoa Luontoportin sivuilta, miten ne muuttaa. Eli sen mukaan sepelkyyhky muuttaa syys-lokakuussa Länsi-Eurooppaan. Ei siis kovinkaan kauas.

   Poista
 3. Meidän pihapiirissä on jo vuosien ajan tepastellut sepelkyyhkypariskunta. Niiden pesää en ole paikallistanut. Lintujen seuraaminen on mukava lisä puutarhaelämässä linnunlaulusta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä, puutarhaan kuuluu linnut ja linnunlaulu :) Sepelkyyhkyjen pesää onkin vaikea huomata, koska ainakin meillä ne tekevät sen niin hyvin piiloon. Pesän huomaakin parhaiten siinä vaiheessa, kun sepelkyyhkyt vievät pesänrakennusrisuja nokassaan sinne. Silloin näkee kummatkin kyyhkyt siinä oksilla.

   Poista
 4. Sykähdyttää joka kerta, kun näkee vaikka perhosia pihassa ja pörriäisiä. Tulee hyvä mieli kun viihtyvät. Ompa teidän kiva seurata siellä pesimispuuhia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä, miten perhonen saa aikaan sykähdyttävän ilon. Kun näkee perhosen lentelevän pihalla tai pysähtyneen kukkaan, siinä samalla arjen ajatukset katkeavat ja keskittyy vain ihastelemaan perhosta :)
   Lintujen touhuja on tosiaan kiva seurata, ja ihan läpi vuoden.

   Poista