Linnunpöntöt talvella tärkeitä pikkulinnuille...
Omakotitalon pihapuihin kannattaa laittaa linnunpönttöjä, niin pikkulinnut viihtyvät pihalla. Talvella kovilla pakkasilla ja muutenkin linnut saavat suojaa ja nukkumispaikan pöntöistä. Silloin ne todennäköisesti myös pesivät kesällä pöntöissä ja sekös pihapuutarhuria ilahduttaa. Pikkulinnut nimittäin syövät monet kirvat ja toukat pihan kasveista ja pitävät siten isot ötökkälaumat kurissa. Siis tärkeitä puutarhurin apulaisia.Linnunpöntön lentoaukkoon suojapelti...
Jos tekee itse linnunpöntön tai ostaa valmiina, niin lentoaukon ympärillä on hyvä olla suojapelti. Se estää oravia jyrsimästä lentoaukkoa suuremmaksi niin, että orava pääsisi pönttöön. Samalla se myös hieman estää tikkojakin.
Kuvan vanha linnunpönttö taitaa olla meillä viimeinen itsetehty. Ollaan vaihdettu vähitellen vanhoja uusiin rautakaupasta ostettuihin. Jo ihan senkin takia, että nämä postauksen kuvissa näkyvät valmispöntöt ovat paljon helpompia tyhjentää ja niissä on myös valmiina lentoaukon suojapelti.
Helppo tyhjentää ilman tikkaita...
Nykyään pihan pikkulintujen linnunpöntöt ripustetaan 1,5-2 metrin korkeudelle eli niiden tyhjentäminen onnistuu hyvin ilman tikkaita. Se helpottaa huomattavasti tyhjennystä.
Meillä on tässä köynnöshortensian oksien suojassa kaksi linnunpönttöä ja kummassakin oli kesällä linnunpesät. Tärkeää linnunpöntön sijoittamisessa on se, että lintu näkee hyvin pöntön lentoaukon ja pääsee lentämään sinne. Ja tietysti kun linnunpoikaset putoavat pöntöstä alas maahan, niin kohdan on hyvä olla turvallinen linnunpoikasille. Ei siis kannata laittaa linnunpönttöä vesisaavin päälle tai pihatien viereen.
Kuvassa näkyy, miten nämä uudet rautakaupasta ostetut linnunpöntöt aukeaa kätevästi, kun on aika tyhjentää ne. Eli pöntön etulauta aukeaa.
Jos haluat pihallesi kauniisti laulavia pikkulintuja tai haluat päästä helpommalla kirvojen torjunnassa, laita pihapuihin linnunpönttöjä😊
Lisää aiheesta:
- Linnunpönttö tärkeä pihan linnuille -postauksessa enemmän kuvia kotimaisesta Esvi Ky:n valmistamasta linnunpöntöstä.
- Miksi linnut ovat tärkeitä kotipihalla -postauksessa kuva pikkuvarpusesta omenapuun oksalla syömässä siitä kirvoja.
Mukavaa viikonloppua!
Puutarhaterkuin Sari
Kiitos vihjeestä! Hankin pari uutta linnunpönttöä nyt syksyllä ja ripustan ne vanhimpien pönttöjen tilalle jo nyt syksyllä. Sijoitan yleensä pöntöt niin että ne on helppo tyhjentää keväällä ilman tikkaita, linnuile kelpaavat kaikki tarjolla olevat "asunnot" :)
VastaaPoistaOle hyvä :) Tosi hyvä idea, tarkistaa pönttöjen kunto näin syksyllä ja vaihtaa vanhimmat uuteen. Linnut alkavat katsastella sopivaa linnunpönttöä aikaisessa vaiheessa keväällä, niin pöntöt on jo valmiina niille.
PoistaEnnen linnunpöntöt laitettiin tosi korkealle, onneksi nykyään ei enää. Helpottaa paljon niiden tyhjennystä :)
Tämä oli hyvä vinkki! Aionkin heti hankkia ainakin kaksi uutta pönttöä tontille. Jos linnut käyttävät niitä jo ensi talvena nukkumiseen, niin sittenhän siellä ei ole mitään pehmusteita. Mitä luulet, vierastaako linnut ihmisen hajua, jos pilkon vanhat mustat villasukat pohjalle lämmikkeeksi ja pehmusteeksi? Ne ovat olleet monta vuotta pahvilaatikossa autotallissa. Pilkkoisin ne pieniksi paloiksi sen takia, etä lintu saa ne pois pöntöstä, jos ne eivät miellytä.
VastaaPoistaHyvä, kun lisäät linnunpönttöjä, siitä on iso apu pikkulinnuille.
PoistaVarmaankin pönttö kelpaa linnuille ilman pehmustetta talvella, sillä ne pehmusteet lienee tärkeitä linnunmunien ja kuoriutuneiden poikasten pysymiseen lähekkäin.
Itse en laittaisi villasukan palasia, vaan enemmänkin luonnollista pesäainesta. Pöntössä on usein ollut nurmikossa kasvavaa sammalta, siis yksittäisiä sammalversoja. Ja tietysti myös pieniä ohuita risuja.