keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Syyssyrikkä ja muut syyskuun perhoskasvit

Syyssyrikkä on paras perhoskasvi nyt syyskuun ajan meidän pihalla. Niin on ollut jo vuosia. Sen lisäksi hankin muita perhosille mieluisia kasveja vuosittain. Yleensä ne mitkä houkuttavat perhosia, ovat hyviä myös muille pölyttäjille. Toki perhosten toukillakin on hyvä olla ruokakasveja, jotta jatkossakin on perhosia.


Syyssyrikkä eli Budleja on oikea perhosmagneetti...

Kuvasin näitä tuulisella ilmalla ja perhosia oli aika vähän liikkeellä. Eniten niitä oli tässä syyssyrikässä. Sillä ei ole hyvä talvenkestävyys, joten olemme talvettaneet syrikkämme kellarissa. Siksi ne ovat kuin pieniä puita. Usein maassa kasvavat syyssyrikät palelluttavat kaikki versonsa talvella. Se ei onneksi haittaa kesän kukintaa. 


Kummatkin syyssyrikät (Buddleja davidii) ovat nyt noin 2 metriä korkeita ja siksi niissä on niin paljon kukkia ja perhosia. Tätä on hieman hankala kuvata niin, ettei naapurien talot tule kuvaan mukaan. Toivottavasti tästä saa vähän tuntumaa sen kasvutavasta. 

Valkoinen syyssyrikkä vasta aloittelee kukintaa, joten perhosille ja pörriäisille on tiedossa kukkia lokakuulle asti. Onneksi nämä syrikät kestävät pienet yöpakkaset syksyllä.

Lisää kuvia tästä muhkeakukkaisesta syyssyrikästä Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksessa.


Punatähkä hyvä perhoskasvi ja pörriäiskasvi...

Punatähkä (Liatris) kukkii myös näin elo-syyskuun vaihteessa. Se on monivuotinen perenna eli viihtyy vuodesta toiseen pienellä hoidolla. Nyt kun oli niin pitkä sateeton jakso kesällä, punatähkien kukkatertut ovat aika lyhyitä. 
Lisää punatähkästä ja sen jakamisesta Kiva perhoskasvi punatähkä, ja sen jakaminen -postauksessa.


Syreenileimu yllättävän hyvä perhosille...

Syreenileimu on vanhan ajan syysleimu, jonka ulkonäkö poikkeaa reilusti uusista myydyistä syysleimuista. Meillä on myös niitä uusia tavallisia syysleimuja, mutta tämä syreenileimu houkuttaa perhosia selvästi enemmän.
Syreenileimusta on oma postaus Syreenileimu - helppo maatiaisperenna.

Punahattu loistava perhoskasvi...

Yleensä punahattu (Echinacea) on punakukkainen, mutta siitä on myös valko- ja vihertäväkukkaisia lajikkeita. Nämä valkokukkaiset olen esikasvattanut viime vuoden keväällä ja nyt ne kukkivat runsaasti. Näissä on perhosia, mutta aika vähän. Ehkä siksi, että syyssyrikkä ja syreenileimu houkuttavat perhosia enemmän 😊
Punakukallisesta punahatusta löytyy kuva Punahatun kasvatus siemenistä -postauksesta.

Meidän oranssit daaliat super hyviä pörriäiskasveja...

Aiempina vuosian oransseissa daalioissa on ollut tosi paljon perhosia, mutta nyt vain vähän. Se on hieman outoa, etenkin kun daaliat kukkivat nyt niin komeasti. Ehkäpä olen ollut väärään aikaan daalioiden luona. Näillä perhosilla näyttää olevan oma aikataulunsa, auringonpaisteen ja sään mukaan. 
Daaliat eivät talvehdi ulkona, vaan niiden juurakot säilytetään talven yli kellarissa.
Oranssit daaliat kukkivat viime kesänä todella komeasti ja siitä kuvia Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa.

Olisi tosi kiva kuulla, mitä hyviä perhoskasveja teillä on nyt kukassa?

Aurinkoista syyskuun alkua!

Puutarhaterkuin Sari


6 kommenttia:

 1. Ihania perhosia ja kukkia! Meillä on myös punatähkissä paljon perhosia ja kimalaisia. En tiennytkään, että sitä pitää jakaa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punatähkä onkin yksi parhaimmista kukista pölyttäjille. Tosiaan, se kuuluu niihin perennoihin, mitkä taantuvat aika nopeasti. Se tarkoittaa sitä, että niihin tulee keväisin yhä vähemmän kukkivia versoja. Siihen onneksi auttaa jakaminen :)

   Poista
 2. tänä kesänä meilläkin on näkynyt perhosia, joita en ole ennen nähnyt muualla kuin kuvissa. Ritariperhonen oli hyvin ihastunut lipstikan kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, ritariperhosta näkee harvemmin. Olen itse nähnyt vain kerran, valkokukkaisessa pihasyreenissä. Se on kyllä sykähdyttävän upea perhonen :)

   Poista
 3. Kauniit kuvat ja hyviä perhoskasveja! Syyssyrikkä ja punatähkät kukkivat meilläkin ja houkuttelevat perhosia. Tai houkuttelisivat, jos tuuli tyyntyisi ja aurinko paistaisi. Myös purppurapunalatva kukkii edelleen. Se on myös todella hyvä kasvi perhosille ja muille pölyttäjille. Ensimmäinen kaunopunahattu on suvainnut aloittaa kukkimisen, mutta yksittäinen kukka ei paljoa perhosia houkuttele, jos tarjolla on muita ravintokasveja. Toivon suotuisaa talvea, jotta punahattuni talvehtisivat ja kukkisivat ensi vuonna oikein näyttävästi. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuuli tosiaan vähän haittaa perhosten lentelyä. Niinhän se on, että tuulensuojaisessa paikassa näkee eniten perhosia. Juuri tänään suunniteltiin tuolle meidän syrikälle uutta paikkaa, mikä olisi vielä parempi perhosille.
   Purppurapunalatva on kyllä komea ja helppo perenna, ja sen kukissa näkee tosi paljon erilaisia pörriäisiä ja perhosia. Meilläkin sitä oli ennen, mutta siruetanat tuhosivat ne keväisin.
   Toivotaan tosiaan suotuisaa talvea punahatuille! Vähän minuakin jännittää, miten meidän siemenistä kasvatetut punahatut talvehtivat. Meidän valkoisissa punahatuissa harvoin näkee perhosia, kun taas syrikässä niitä on aina. Se onkin paras perhoskasvi :)
   Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin!

   Poista