lauantai 4. syyskuuta 2021

Kitkemispäivät ja pisin voikukan juuri

Hyvät kitkemispäivät, kuun mukaan, kannattaa hyödyntää myös näin syksyllä. Tänäänkin rikkaruohot irtosivat helpolla ja todennäköisesti kitketty alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. Se onkin näiden kitkemispäivien isoin etu. Joten tänään kitkettiin muutamaa vanhaa kasviryhmää, joita on tarkoitus hieman uudistaa keväällä. Tai voi olla, että ensi viikolla jo käydään taimiostoksilla ja päästään istutuspuuhaan.


Vanha kukkaniittyperennapenkki uudistuu...

Tässä kuva meidän kukkaniittyperennapenkistä, jossa on perennoja ja luonnonkukkia sekaisin. Se on ollut todella upea kukkiessaan, aiempina vuosina. Tämän vuoden tosi pitkä sateeton jakso ja kuumuus teki sen, että osa luonnonkasveista ja perennoista jäi kuivuuden takia pienikokoisiksi. Se taas aiheutti sen, että heinät valtasi alueen. Halutaan kuitenkin pitää tämä heinättömänä kasviryhmänä, joten nyt aloitettiin sen kunnostus. 

Kuvassa on jo tähtiputkien varret leikattu pois ja maan pinnalle jäi niille lehtimättäät. Ne aiotaan säilyttää.

Heinä kaivettiin juurineen pois niin tarkkaan, kuin nyt vain saatiin. Nurmikon reunalle jäi akileijat ja taakse mm. harmaamalvikki.  Talvella onkin hyvää aikaa suunnitella tämä ihan uudelleen. Siinä on etupäässä maatiaisperennoja ja niitä luonnonkasveja. Päästään sitten aikaisin keväällä jatkamaan ryhmän kunnostusta.

Kitkemispäivät sopivat myös kanttaukseen...

Kuupuutarhan nurmikon reunat sain tänään kantattua. Se onkin lempipuuhaani, kun näkee heti kättensä jäljen. Siis super ihanaa aurinkoisena syyspäivänä 😍
Ehkäpä jatketaan vielä maanantainakin kanttaamista, sillä hyvät #kitkemispäivät sopivat hyvin myös kanttaamiseen. 
Kuvassa on ne valkokukkaiset punahatut, jotka esikasvatin siemenistä viime vuoden keväällä.

Pisin voikukan juuri ikinä!

En ole koskaan nähnyt näin pitkää voikukan juurta. Se nousi maasta ihan käsin vetämällä. Ihan uskomatonta. Olisi pitänyt mitata sen pituus, mutta enpä älynnyt silloin. Nyt se on jo kompostissa, muiden rikkaruohojen alla. 

Hyvät kitkemispäivät kuun mukaan 4.-6.9.2021


Nyt on taas tullut monta kottikärryllistä puutarhajätettä, niin rikkaruohoja, heinämättäitä, kuin lakastuneita perennojen varsia ja muuta maatuvaa. Puutarhajätekompostikasa on nyt jo 1,5 metriä korkea, vau! Tiedossa siis paljon hyvää multaa 😊


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Onpa todellakin juurella pituutta! Kantatut kukkapenkin reunat ovat todella kauniita. Lähdenpä tästä pihalle kanttaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä! Erilaisten kasviryhmien nurmikon reuna on superkaunis kantattuna. Se jotenkin antaa myös ryhtiä pihalle. Nyt onkin hyvä keli kantata, kun sateet ovat pehmittäneet maan.

      Poista