sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Tuoksuva pihajasmike - perinnekasvi

Upea tuoksuva pihajasmike kuuluu suosikkeihini pensaista. Meidän pihalla niitä onkin useampi, kahdessa eri kohtaa. Kun ne kukkivat, pihalla leijailee niin ihanan huumaava tuoksu. Monet tunnistaakin pihajasmikkeen sen tuoksusta. Muutenhan se on vaatimattoman näköinen vihreine lehtineen. Perinnekasvien tapaan se on ihanan helppohoitoinen ja varma kasvi. 


Tuoksuva pihajasmike houkuttaa eläimiä...

Meidän pihan isoissa pihajasmikkeiden kukissa näkyy aina muutamia pörriäisiä ja perhosia. Kuvassa taitaa olla jokin sinisiipi. Pihajasmike ei kuitenkaan näytä olevan niin hyvä perhoskasvi, mitä ne parhaat perhoskasvit. 
Koska pensas on iso, se antaa hyvää suojaa myös pihan pikkulinnuille, niin talvella kuin kesälläkin. Etenkin pikkuvarpuset viihtyvät sen latvaoksissa. Todennäköisesti myös rusakot ja fasaanit majailevat oksien alla. Kesäiltaisin oksien alta usein tepastelee siili 😊

Huumaavan tuoksuvat kukat...

Pihajasmike kukkii kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa, riippuen kesän säistä ja kasvupaikasta. Sen kukkimiseen huomaa heti pihalla, sillä tuoksu leijailee nenään. Isossa pensaassa on uskomaton määrä kukkia, joten tuoksukin on ihanan huumaava. Silloin tulee myös otettua sen oksia sisälle maljakkoon.


Pihajasmike on isokokoinen perinnekasvi...

Tässä on siis yksi pihajasmike, joka on ehkä 70 vuotta vanha. Se onkin vanha perinnekasvi. Pensaan edessä on reilun metrin leveä pyöräteline eli pensas on todella muhkean kokoinen. Onneksi sillä on tässä tilaa kasvaa ja vain yhdeltä sivulta leikataan sitä hieman, ettei sen oksat tule kulkureitille.

Näin iso pensas antaa myös kivasti näkösuojaa ja vaimentaa ääniä. Siksi isot pensaat on hyviä pihalla, kunhan sijoittaa ne oikein, jotta pihasta ei tule vaikeahoitoinen. Siis pihasuunnittelun periaatteiden mukaan, joita opetan kursseilla, kuten Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilla.

Kellertävä lehtinen keltapihajasmike...

Meidän pihalla kasvaa myös keltapihajasmike (Philadelphus coronarius `Aureus`), jolla on keväällä keltaiset lehdet. Kesällä sen lehdet ovat vihreät, tosin hieman vaaleammat mitä tavallisella pihajasmikkeella. Sen kukat ovat tietysti valkoiset.

Kuvassa etualalla on se keltapihajasmike ja sen takana tavallinen pihajasmike, joka on selvästi korkeampi.

Pihajasmikkeen hoito...

Pihajasmike (Philadelphus coronarius) viihtyy parhaiten tuoreessa maassa puolivarjossa ja aurinkoisemmallakin paikalla. Kuivassa maassa se selvästikin kärsii. Menestymisvyöhyke sillä on I-III(IV).
Se on helppohoitoinen, kunhan on laittanut sille riittävästi hyvää ja ravinteikasta multaa istutusvaiheessa. Tietysti kasvupaikka pitää olla sille sopiva.
Emme ole hoitaneet näitä meidän pihajasmikkeita muuten, kuin leikanneet niistä kuivia oksia pois aina joskus. Siis helppohoitoinen pensas

Lisää perinnekasveista eli maatiaiskasveista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.

Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Tämä on myös minun suosikkipensaani! Yhtä upeasti tuoksuvaa kasvia saa kyllä hakea. Minulla se on näkösuojapensaana ja toimii sellaisena myös näin talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sen tuoksu on ihana ja vahva. Pihajasmikkeella on tosiaan paljon oksia ja niissä sivuhaaroja, joten antaa hyvin näkösuojaa myös lehdettömänä. Meilläkin se on hyvänä suojapensaana :)

      Poista