perjantai 4. maaliskuuta 2022

Biolan Yrttimulta - uuden ajan multa

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Kevään uutuus Biolan Yrttimulta on uuden ajan multa, sillä siinä on 70%  uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita. Eli turvetta siinä on hyvin vähän, verrattuna perinteisiin Suomessa myytäviin multatuotteisiin. Lisäksi siinä on monia kasvin kasvua ja hoitoa tukevia ainesosia. Eli ei siis ihme, että vanhat basilikan siemenetkin lähtivät siinä hyvään kasvuun.


Biolan Yrttimulta sisältää biohiiltä ja sammalta...

Kasvien kasvua ja niiden hoitoa tukevia ainesosia on tietysti biohiili ja kasvualustasammal. Biohiilestä olen kirjoitellut tänne ennenkin, sillä siitä on paljon apua kasveille. Se sitoo vettä kasvien käyttöön, jolloin kasvit eivät heti ala nuokkua, kun multa alkaa olla kuivaa. Kasvit voivat siten paremmin.

Toinen etu biohiilessä on se, että sen rakenne sitoo myös ravinteita kasvien käyttöön ja tukee mullan tärkeää mikrobitoimintaa. Eli multa pysyy hyvänä ja kasveille tärkeät mullan mikrobit auttavat kasvien kasvua.

Kasvualustasammal sitoo myös vettä huokosiinsa, josta kasvit saavat vettä käyttöönsä. Sekin siis auttaa kasveja saamaan vettä, vaikka multa näyttäisi jo kuivalta eli kasvit eivät Yrttimullassa nuokahda helposti. Sammaleesta olen kirjoittanut aiemmin Sammalkasvualusta hyvä kylvöihin ja kasveille -postauksessa.

Lisäksi kummatkin, eli sammal ja biohiili, pitävät mullan rakenteen ilmavana, mistä on iso etu kasveille ja niiden juuristolle. Muutenkin multa, jossa on mukana isompia palasia, on aina parempi kasveille kuin hyvin tasaisen hienojakoinen multa. 

Sammal ja biohiili on aivan ihanteellinen yhdistelmä kompostiseoksen kanssa, jolloin myös mullan mikrobit saadaan viihtymään kasvualustassa. Yrttimullan kompostoiduista raaka-aineista tulee ne mullan tärkeät mikrobit. Kompostiseoksessa on kierrätysmateriaalina puunkuorirouhetta ja broilerinlantaa, sekä turvetta. Eli Yrttimulta sopii luomuviljelyyn.

Lisää Multien valmistus, mielenkiintoista -postauksessa siitä, miten Biolanilla tehdään näitä kompostoituja multatuotteita.


Vanhat basilikan siemenet lähti hyvään kasvuun...

Kylvin reippaasi basilikan siemeniä ruukkuun tähän uuteen Yrttimultaan, sillä siemenpussin parasta ennen päiväys oli 2019. Yllättävän hyvin siemenet itivät ja jopa niin hyvin, että jaoin itäneet taimet mättäinä useampiin ruukkuihin. Näin niillä on paremmin tilaa kasvaa jatkossa.

Rosmariini pääsi uuden ajan Yrttimultaan...

Meidän lähiruokakaupassa oli niin hyvännäköisiä rosmariinin yrttiruukkuja, että oli pakko ostaa heti yksi. Jotta sen saa säilymään hyvänä, se piti tietysti istuttaa isompaan ruukkuun.

Kuten kuvasta näkyy rosmariinilla oli hyvät juuret, jotka kasvoivat pitkinä ruukun rei´istä ulos.

Jotta juuret eivät vahingoittuisi, kun ruukku otetaan pois, oli parempi leikata ruukun alaosa ensin irti.

Sen jälkeen ruukun yläosan sai normaalisti vedettyä pois. Jännästi ne juuret, jotka olivat ruukun suojassa piilossa valolta, ovat vaaleampia. Tällä oli kyllä tosi hyvät juuret.

Istutin rosmariinin hieman isompaan ruukkuun Biolan Yrttimultaan ja lopuksi kastelin.

Nyt istutuksesta on kulunut noin kolme viikkoa ja rosmariini on kivasti lähtenyt kasvattamaan lisää sivuversoja ja siten tuuheutumaan. Myöhemmin keväällä istutan tämän ehkä parvekkeelle tai pihan yrttimaahan. Ja tietysti ennen sitä napsin sen versoja ruoanlaittoon 😊

Biolan Yrttimulta kylvöön ja istuttamiseen...


Biolan Yrttimulta sopii hyvin siementen kylvöihin ja taimien istutusmullaksi. Toki siihen voi kylvää myös kukkia, kuten samettikukkaa, kehäkukkaa ja krasseja. Eli jos haluaa tehdä vaikka parvekkeelle pienen yrttimaan kukkineen, niin mullaksi sopii hyvin tämä Yrttimulta.

Lisää tietoa tästä uudesta mullasta näet Biolanin sivuilta Biolan Yrttimulta. Minulla oli testauksessa siitä pienempi 10 litran säkki, mikä on kätevä pienempiin viljelyksiin. Sitä on myös myynnissä 24 litran säkeissä.


Keväisin puutarhaterveisin Sari4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Minäkin ostin tuon näköisiä yrttiruukkuja, mutta enpä ymmärtänyt istuttaa niitä isompaan ruukkuun, vaan menivät huonoksi nopeasti. Hyvä myös että tuota yrttimultaa on pienenä pussina. Sopii paremmin tällaisen eläkelaisen voimille kannettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Selvästikin yrtit kestävät pidempään, kun istuttaa ne hieman isompiin ruukkuihin ja hyvään multaan. Toki niitä kannattaa pitää lähellä ikkunaa, jotta saavat valoa.
   Itse pidän tuota kuvan rosmariinia hyvin valoisalla aamupäivänauringon ikkunalla. Ja kohta aloitan lannoittaa sitä miedolla luomulannoitteella. Olen siitä jo napsinut verson pätkiä ja jatkossa vielä enemmän.

   Poista
 2. Kiitos jälleen kerran hyvistä vinkeistä :)! Pakko nyt kokeilla sitä uutta Yrttimultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kokeile ihmeessä, Yrttimullan raaka-aineet ovat jo niin hyviä erikoisominaisuuksineen, että multana se on huippulaatua. Ja tietysti myös ekologisempaa.

   Poista