perjantai 18. maaliskuuta 2022

Ajoita puutarhatyöt kuun mukaan - älä myöhästy!

Ajoita kaikki puutarhatyöt kuun mukaan, niin pääset helpommalla. Eli siemenet lähtevät paremmin kasvuun, istutetut taimet kasvavat hyvin ja omenapuut eivät tee rajusti vesiversoja. Ja monet muutkin puutarhatyöt tuovat hyvän ja toivotun tuloksen. Mutta älä myöhästy, jotta hyvät päivät eivät mene ohitse! 


Mullanvaihdon aika tauolla kuun mukaan...

Mullanvaihdon aika ja ruukun vaihtaminen loppui eilen. Onneksi ehdin istuttaa nämä uudet minikasvit pieniin saviruukkuihin, jotka löysin vasta keskiviikkona. Niistä tuli kyllä aika söpöt. Samoin ehdin istuttaa pari uutta yrttiä isompaan ruukkuun. Nyt on siis menossa parin viikon tauko istutuspuuhissa. 

Seuraava mullanvaihdon aika  on 2.-15.4.2022.


Juurakoiden ja sipuleiden istutusaika kuun mukaan...

Samoin nyt ei ole kuun mukaan hyvä aika istuttaa daalian juurakoita tai muitakaan sipuli- ja mukulakasveja. Ehdin eilen vaihtaa myös tälle viime kesän käenkaalille uuden "mullan". Se on ollut olohuoneen ikkunalla läpi talven ja siksi sillä oli vihreitä lehtiä.

Vähän jännään miten se lähtee uuteen kasvuun, sillä leikkasin siltä kaikki lehdet pois ja istutin sen kokeeksi Kasvusammaleeseen eli rahkasammaleeseen.


Ajoita siementen kylvöt kasvilajin mukaan...

Siementen kylvöt ajoitan aina myös tarkasti kuun mukaan. Nyt kukkien ja yrttien siementen kylvöt ovat tauolla.  Seuraava kylvöaika on siellä huhtikuun alkupuoliskolla.

 • Maaliskuun kylvöjä -postauksessa on listattuna maaliskuussa kylvettäviä kukkia ja syötäviä kasveja. Jos nyt myöhästyit niiden kylvössä, niin siemenet kannatta kylvää heti 2.4.2022 aamulla.
 • Huhtikuun kylvöjä -postauksessa on taasen listattuna huhtikuussa kylvettäviä kukkia ja syötäviä kasveja. Kannattaakin kirjoittaa omaan kalenteriin seuraava kukkien sekä yrttien istutus- ja kylvöjakso, jotta muistaa tehdä kylvöt hyvään aikaan.
Joillakin syötävillä kasveilla on poikkeukselliset kylvöajat. Niistä löytyy enemmän tietoa ja hyvät kylvöpäivät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Se on siis yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi.

Älä myöhästy puiden leikkaamisessa...

Puiden leikkaamiseen on omat hyvät päivät kuun mukaan. Monet heräävät leikkaamiseen liian myöhään, kun silmut alkavat olla jo isoja.
Omenapuut on parasta leikata keväällä ennen kuin silmut puhkeavat tai sitten heinä-elokuussa. 
Koska aika moni unohtaa tehdä leikkaamisen ajoissa, niin olen laittanut kurssialustalle näillekin hyvät päivämäärät. Lisäksi muistutan niistä vielä kurssin fb-ryhmässä 😊

Eri pensaille omat leikkausajankohdat...

Opetin tällä viikolla muutamalle ryhmälle puutarhan hoitoa ja siellä tuli puheeksi se, miten huonosti kasvavia pensasaitoja näkee nykyään paljon. Syynä on yksinkertaisesti väärä leikkausaika.
Ajankohdan valinta riippuu pensaslajista sekä siitä, mikä tavoite meillä on pensaan kasvulle. Eli kaikkia pensaita ei leikata samalla tavalla tai edes samaan aikaan. 

Ajoita kaikki puutarhatyöt kuun mukaan...

Eli jos haluat puutarhanhoidon sujuvan helpommin ja lopputuloksen olevan toivotunlainen, kaikki puutarhatyöt kannattaa ajoittaa kuun mukaan. Siitä löytyy kirjallisuutta ja kursseja. 
Se on satoja vuosia vanhaa perinnetietoa, ympäri maailmaa. Sen mukaan on ennen ajoitettu myös Suomessa metsä- ja viljelytöitä.

Rikkaruohojen kitkemispäivät ja ruttojuuri...

Viime kesänä muistuttelin rikkaruohojen kitkemispäivistä kuun mukaan Puutarha Studion fb-sivulla ja instassa. Tässä vielä mietin, tekisinkö samoin tänäkin kesänä. Nimittäin kitkemispäivät on super tehokkaita!
Alla kuva keväisestä ruttojuurialueesta, josta olen hävittänyt ruttojuurta käyttäen apuna kuun mukaan ajoittamista. Onkin jännä nähdä tänä keväänä, nouseeko alueelta vielä ruttojuuren alkuja. Todennäköisesti ei montaa 😊

Nyt on siis pariviikkoa aikaa suunnitella huhtikuun kylvöjä ja kevään puutarhatöitä. Toki voi myös siivota ja hoitaa biokompostoria.

Aurinkoista viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

5 kommenttia:

 1. Kiitos paljon tästä! Olin huomenna ajatellut vaihtaa kukkiin multia, mutta siirrämpä sen huhtikuulle. Ne viime kesän kitkemispäivistä muistuttelut olivat ainakin minulle tarpeen. Ja rikkaruohot lähtivät helpommalla. Jopa nautin kitkemisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa siirtää mullanvaihto nyt huhtikuun alkupuolelle. Itseltänikin jäi pari kasvia odottamaan huhtikuuta. Myös toukokuussa voi vielä vaihtaa mullat esim. isoille kasveille, vaikka pihalla.
   Kitkemispäivät on tosiaan ihan huippu juttu! Siinä oikein innostuu kitkemisestä :)

   Poista
 2. Sari moi, minulla on tuo kahvi"pensas" hurjasti jälleen kasvanut ja on jo yli 2m korkea. Haluan parturoida sitä ja toivon mukaan myös kaverini tuuheutuisi samalla, mutta onko nyt niin, että paras aika on alakuun aikana, ettei kasvini valu kuiviin?koska olisi paras päivä? Hyvää kevättä <3

  T Tina S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisit kokeilla leikata kahvipensaasi ensi lauantaina 2.4.2022. Kasvien nestevuoto leikkauspinnasta on silloin vähäistä. Ei siis huolta, kasvisi ei tule valumaan kuiviin :)
   Oikein mukavaa kevättä sinullekin!

   Poista
  2. Voi Sari, kaunis kiitos. Näin teen. Kaikkea hyvää ❤
   Terkuin,
   Tina S

   Poista