maanantai 7. maaliskuuta 2022

Vinkkejä omavaraisuuden lisäämiseen

Tässä vinkkejä omavaraisuuden lisäämiseen niin parvekkeella kuin kotipihallakin. Nämä ovat käytännöllisiä ja taloudellisia vinkkejä, joista löytyy myös helppoja toteuttaa. Niillä säästää selvää rahaa, jos se on toiveena. Tai jos muuten vain haluaa lisätä omavaraisuutta ja kasvattaa itse osan ruoasta. Isoin osa näistä on ollut meillä käytössä pitkään, koska meidän Teräsleidi on oppinut lapsesta lähtien tiettyyn omavaraisuuteen.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Seinänvierustalla - vinkki omavaraisuuden lisäämiseen...

Seinänvierustan sepeli kannattaa hyödyntää hyötykasvien kasvattamiseen. Etenkin aurinkoisella seinustalla on etuna lämpö niille kasveille, jotka rakastavat lämmintä paikkaa. Niitä on siis tomaatit, paprikat ja chilit.

Ensimmäisessä kuvassa on seinän vierustan sepelin päällä Biolanin kastelualtaan ja niiden päällä multasäkin. Eli vettä ja multaa ei pääse sepeliin, mikä onkin tärkeä muistaa. Multasäkeissä ollaan kasvatettu yrttejä, tomaatteja, minimunakoisoja, salaattia ja persiljaa. Pihalla liikkuu iso rusakko, joten säkin reunassa kasvaa samettikukkaa, jotta rusakko jättää salaatit ja persiljat rauhaan. Se on toiminut hyvin. Hyötytarha sokkelin viereen -postauksessa lisää näistä viljelyksistä.


Parvekkeella - vinkki omavaraisuuden lisäämiseen...

Parveke on loistava paikka kasvattaa omat tomaatit, paprikat ja chilit. Siis jos parvekkeelle paistaa aurinko. Nämä kasvit on hyvä kasvattaa altakasteluruukuissa, niin kasvit saavat tasaisesti vettä, eikä tomaatit halkeile niin helposti. 

Etenkin amppelitomaatit, joihin kasvaa pieniä tomaatteja, tuottavat hyvän sadon parvekkeella ja joskus jopa ihan sisällä ikkunalaudalla. Samoin monet yrtit viihtyvät hyvin parvekkeella ja niistä saa kerättyä satoa talveksi, kuivattamalla tai pakastamalla


Helpot ja terveelliset marjat pakkaseen...

Jos on käytössä pakastin, voi kasvattaa c-vitamiinipitoisia ja muutenkin terveellisiä marjoja. Pakkasesta on sitten näppärä ottaa niitä, etenkin jos ne on pakastettu pieniin pusseihin.
Yksi terveellisimmistä on kuvan marja-aronia, kuten myös mustaherukka. Kummatkin kasvaa ja tuottaa marjoja lähes ilman hoitoa.

On paljon muitakin marjoja, joista tulee aina hyvä marjasato. Pensaat kannattaa istuttaa aurinkoon tai kevyeen varjoon ja mielellään tuoreeseen maahan, niin sato on runsain.
Ja jos ei jaksa poimia marjoja, niin ei ole mikään pakko. Marjat voi vaikka antaa ystäville poimittavaksi.
Marjapensaita on muuten myynnissä myös pieninä rungollisina puina. Ne sopivat matalien koristekasvien sekaan sekä pieneen pihaan.

Ruokaisat perunat ja maa-artisokat...

Mikäli haluaa kasvattaa ruokaisempia kasveja eli mitkä vievät nälkää pois, niin peruna on loistava siihen. Se on helppo kasvattaa ja peittää lehdillään hyvin maan pintaa eli rikkaruohot ei valtaa sitä. Perunat säilyvät syötävinä viileässä ja pimeässä kellarissa tai kylmiössä tai viileässä varastossa, jonka lämpötila ei laske pakkasen puolelle talvella. Perunat eivät saa saada varastoinnissa valoa, sillä valo viherryttää perunaan ja perunan vihreät osat ovat myrkyllisiä.

Toinen melkein yhtä ruokaisa kasvi on maa-artisokka. Se ei säily kellarissa niin pitkään, mutta sitä voi kaivaa maasta koko syksyn ajan, niin kauan kuin maa on sulaa. Ja vielä aikaisin keväälläkin se on syötävää suoraan maasta kaivettuna.
Maa-artisokasta kuvia ja enemmän juttua Maa-artisokka vanha kotivarakasvi -postauksessa.

Proteiinia pavuista - vinkki omavaraisuuden lisäämiseen...

Tarvitsemme ruuasta myös proteiini ja sitä saadaan pavuista. Vahapapu on helppo kasvattaa ja se on matalahko kasvutavaltaan. Sen palkoja voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Koska se tuottaa hyvin papuja, siitä saa kunnolla syötävää.
Siitä lisää Vahapapu onnistuu aina -postauksessa. Meillä se on varma kasvi, oli sää kesällä millainen tahansa.

Vihreää lautaselle keväästä syksyyn...

Salaattien lisäksi lehtikaali on helppo kasvattaa. Meillä kaikkein paras ja varmin lehtikasvi on mangoldi. Kuvassa on nyt punavartista kuvattuna lokakuun puolessa välissä. Se siis tuottaa satoa myöhään syksyyn, edes pienet yöpakkaset eivät sitä haittaa. 
Siitä syödään lehdet ja varret esim. kevyesti pannulla kuumentaen.
Meidän pihan mangoldeista lisää Mangoldi onnistuu aina -postauksessa.

Kompostista multaa parantamaan maata...

Jotta kasvit kasvavat hyvin, niillä tulee olla ravinteita ja maanmikrobeja sisältävää multaa. Kompostimullan lisääminen tuo ravinteita ja tärkeitä mikrobejakin kasvimaan ja viljelylaatikoiden multaan. Siksi omalla pihalla kannattaa pitää komposteja ja hoitaa niitä, niin multaa valmistuu joka vuosi kasvimaalle. Kompostin teko -postauksessa kerron, miten me kompostoimme puutarhajätteet.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/03/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html


Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fiPuutarhaterveisin Sari


8 kommenttia:

 1. Altaani (parveke kuistin yllä) olisikin mainio kasvatuspaikka tomaateille. Vaarana vain on, että ne paahteella unohtuvat ja kuolevat sinne. Ei taida sopia minunkaltaiselleni huonomuistiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaa kyllä kasvien hoitotoimet paljon paremmin, jos näkee kasvit :) Jos viljelykset on hankalan matkan päässä tai niitä ei näe, niin ne aika monelta meinaa unohtua.
   Toisaalta erilaiset altakastelulaatikot ja biohiili auttavat kastelussa, jolloin kasveja ei tarvitse kastella niin usein. Tai kasvit eivät heti nuukahda, kun multa alkaa olla kuivaa. Konstit on monet :)

   Poista
 2. Olipa hyvä että kirjoitit aroniasta, niitä taitaa meillä olla pakastimessa vielä rasia poikineen. Täytyy ottaa smoothiekone esiin ja käytää pakastimen antimia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aroniasta saat oikein terveyssmoothien :) Aronia on muuten siitäkin kiva marjapensas, että marjojen kerääminen käy kätevästi selkä suorana ja ämpäri täyttyy nopeasti isoista marjoista. Maku tosin vaatii hieman totuttelua tai muuta makeaa kaveriksi.

   Poista
 3. Koulussa yksi luokkakaverini kuivasi aronioita. Olivat vähän kuin rusinoita ja erittäin hyviä. Aronia on kyllä hyvä ja terveellinen marja. Varsinkin jonkin toisen marjan kanssa käytettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kuivattamiseen taitaa olla omat konstinsa, kun marja on niin mehukas. Olen nähnyt sitä myös myynnissä kuivattuna ja kotimaisena.
   Aroniassa on myös se loistava puoli, että se on niin helppohoitoinen ja pihalla siitä voi tehdä näkösuoja-aitaa. Josta saa sitten marjat kivana lisänä :)

   Poista
 4. Olen kerran saanut Aronia kotiviiniä ja kyllä oli hyvää...pitäiskö sanoa että onneksi ei kasva näin pohjoisessa �� En ole koskaan syönyt artisokkaa �� Siihen kyllä pitäisi tutustua jatkoa ajatellen ! Hyvä kirjoitus��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokkaa on myynnissä ihan ruokakaupoissa pienissä pusseissa. Jotkut ovat ihan haltioissaan maa-artisokkakeitosta. Se on kuulemma super hyvää.
   Olen pitkään ajatellut, että pitäisi etsiä hyvä resepti sille. Saas nähdä milloin saan sen aikaiseksi :) Aroniaviiniä en sen sijaan ole koskaan maistanut.

   Poista