perjantai 11. maaliskuuta 2022

Siro lumikurjenmiekka `Pauline`

Blogiyhteistyö Korpikangas Siemen-Frö
Tämä siro lumikurjenmiekka `Pauline` on niin ihanan keväinen. Sen keväistä viehätystä lisää vielä se, että olen seurannut sen kasvua sipulista kukkivaksi. Sipulit istutin ruukkuihin joulukuussa ja nyt ne ovat kukkineet jo kuukauden verran. Tällaiset pienet aikaisin keväällä kukkivat kurjenmiekat eli iirikset ovat helppoja ja varmoja hyötää kukkaan ruukussa. Siksi olenkin niin hurahtanut näihin joka vuosi.


Lumikurjenmiekka - Iris histrioides `Pauline`...

Lumikurjenmiekka `Pauline` kukkii tummanvioletein kukin aikaisin keväällä. Nämä aloittivat kukkimisen jo helmikuun puolella ja olenkin pitänyt niitä parvekkeella sään mukaan. Pakkasyöksi ne ovat päässeet takaisin jääkaappiin. Lämpimämpänä keväänä ne olisivat voineet olla koko ajan parvekkeella.


Lumikurjenmiekan erikoiset kukat...

Eri valossa kukkien tumma väri näkyy hieman eri lailla. Tässä kuvassa erottuu paremmin tummien terälehtien valkoinen kuvio. Aika jännän koristeelliset kukat.

Myös nuput ovat kirjavat ja sama väritys näkyy tummien terälehtien alla.

Lumikurjenmiekan hyötäminen kukkaan...

Näiden lumikurjenmiekkojen sipulien istutus ruukkuun, hiekkapitoiseen kaktusmultaan, oli joskus joulukuun alussa. Aina kun ne istutetaan hyötöön, sipulit peitetään mullalla juuri ja juuri. Ovat siis lähellä mullan pintaa. Sen jälkeen kastelin mullan ja laitoin ruukut jääkaappiin. Sipulit nimittäin tarvitsevat viileän paikan juurtuakseen.
Yllä oleva kuva on otettu joulukuun lopulta. On hyvä välillä tarkistaa, että multa ei pääse kuivumaan, vaikkakin jääkaapin viileydessä se kuivuu tosi hitaasti.

Helmikuun alussa lumikurjenmiekat olivat jo näin pitkällä kasvussa. Nuput näkyvät hyvin suojalehtien sisällä tummina. Kuvassa ne ovat parvekkeen pöydällä lämpimänä päivänä. Pimeässä lehdet tulevat kellertäviksi ja valoon päästyään ne vihertyvät nopeasti.


Nämä pienet kurjenmiekat tuovat minulle aina kevään ja niiden kasvun seuraamisessa on ihan oma hohtonsa 😊
Syksyllä aion taas hankkia jotain uutta lajia tai lajiketta, sillä valikoima on aika iso. Säilytän niiden sipulit jääkaapin vihanneslaatikossa, kunnes on aika istuttaa ne ruukkuihin joulukuun tietämillä.


Lisää postauksia näistä keväisistä kurjenmiekoista...Sain näiden lumikurjenmiekkojen sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Pauline on tosi nätti. Harmi vain, että en ole onnistunut saamaan sitä viihtymään puutarhassa, mutta täytyy vain kokeilla uudestaan ja uudestaan, ehkä se sopiva paikka jollain kerralla sitten löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että löydät sille hyvän paikan ja sat sen viihtymään! Aion itsekin koettaa tämän menestymistä pihalla. Meillä on onneksi sille sopiva maa eli hyvin läpäisevä hiekkamoreeni. Täytyy vain muistaa laittaa se myös riittävän aurinkoiselle paikalle. Onneksi niitäkin kohtia löytyy.

   Poista
 2. Onpa kaunis! Sen kukkavarret näyttävät todella korkeilta. Ovatkohan kukkapenkissäkin yhtä korkeita vai jäävätkö matalammiksi? Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pienet kurjenmiekat saattavat tosiaan kasvaa korkeammiksi näin ruukussa kasvaessaan. Sama ilmiö on välillä muillakin sipulikukilla.
   Ihanan keväisiä näin korkeinakin :)
   Kiitos ja oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Nämä ovat upeita!
  Omani toivottavasti kukkivat puutarhassa kevään edetessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, näissä on jotain herkän ja siron kaunista. Minulla on näitä erilaisia myös pihalla kasvamassa ja osa niistä kukkii hyvin vuodesta toiseen :)
   Pidetään peukkuja, että pienet kurjenmiekkasi kukkivat keväällä kauniisti!

   Poista