perjantai 25. maaliskuuta 2022

Sipulikukkaruukkuja kastellaan

Näitä sipulikukkaruukkuja kastellaan ihan normaalisti, jotta jaksavat kukkia kauniisti. Nimittäin jos multa pääsee kuivumaan liikaa, niin nuput kuivuvat helposti tai kukat lakastuvat ennen aikojaan. Kastelu on tosi tärkeää muistaa etenkin näihin saviruukkuihin istutetuilla sipulikukilla, sillä saviruukussa multa kuivuu nopeammin.


Helmililjat availee nuppujaan...

Siniset helmililjat saviruukuissaan ovat niin suloisen kauniita. Vähän jännäsin, jaksavatko helmililjat kukkia noissa ihan pienissä ruukuissa, joissa multa kuivuu helposti. Hyvältä näyttää eli olen muistanut kastella niitä. Näet kuvat istutuksesta Helmililjat pieniin saviruukkuihin -postauksessa.

Näitäkin sipulikukkaruukkuja kastellaan...

Vaikka sipuleista hyödetyt lumikurjenmiekkojen kukat ovat jo lakastuneet, niin kastelen näitä edelleen. Annan myös lannoitetta näille kasteluveden mukana. Se takaa, että sipulit pysyvät hyvän kokoisina ja jaksavat kukkia tulevinakin vuosina pihalla.


Leikkasin lakastuneet lumikurjenmiekan kukat pois, niin niiden lehdistö näyttää kauniimmalta. Ne ovat vähän kuin heiniä. Näin teen aina näiden pikkuiiristen kanssa 😊

Lumikurjenmiekan lehdet, helmililja ja erikoisempi narsissi...

Tulipas kaunis asetelma parvekkeen pöydälle, kun poistin lumikurjenmiekan tummanlilat kukkien jämät. Sillä on tosi kaunis ja keveä lehdistö. Se sopiikin kivasti erikoisemman narsissin kanssa, jolla on jäykemmät lehdet. Kivana lisänä niiden kanssa on helmililjat saviruukuissa.
Näitä kahta helmililjaruukkua tuleekin kasteltua huomattavasti tarkemmin, sillä niden ruukuissa ei ole lainkaan reikää pohjassa. Onneksi liika vesi on aina helppo kaataa ruukusta pois 😅

Jouluruusujakin kastellaan säännöllisesti...

Kuvissa taustalla näkyy nämä kaksi joululta säilynyttä jouluruusua. Ne on olleet pitkään jo parvekkeen viileydessä. Parvekkeella on lasitus, minkä ansioista näin keväällä lämpötila pysyy siellä noin 5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä.
Näitä jouluruusujakin kastelen normaalisti lannoitevedellä, jotta kasvattaisivat uusia lehtiä.

Sipulikukkaruukkuja kastellaan kastelupäivinä, kuun mukaan...

Kuun mukaan Kastelupäiviä on noin viikon välein. Se riittää hyvin sipulikukkaruukkujen kasteluun.  Nämä kun ovat parvekkeen viileydessä, niin osaa niistä ei tarvitse kastella edes niinkään usein. Kaksi pienintä ruukkua lyhdyn ruukkuryhmässä vaatii aurinkoisena viikkona kastelua jopa pari kertaa viikossa. Mutta niitäkään ei kannata kastella Älä kastele -päivinä.

Seuraavat Kastelupäivät on ensi viikolla 30.-31.3.2022. Löydät viikon kastelupäivät täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta. 


Pakkasjakso lähestyy...

Nyt kun tulee pidempi pakkasjakso, niin täytyykin seurata parvekkeen lämpömittaria tarkemmin. Ekan kuvan punakukkaisen jaloleinikin ja erikoisen narsissin siirrän yöksi sisälle viileään huoneeseen, mikäli parvekkeelle uhkaa tulla pakkanen. 

Helmililjat sen sijaan ovat olleet parvekkeella jo kuukauden verran, joten kestänevät hyvin pienen pakkasenkin.


Oikein mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Minulla on vielä jouluruusut kellarissa. Pitääkö ne ottaa sisälle valoon nyt? Onpa sinulla erikoinen narsissi. En ole ikinä moista nähnyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarissa jouluruusut säilyvät hyvin siihen asti, että ne voi istuttaa suoraan pihalle. Itse en ottaisi niitä välillä sisälle huoneenlämpöön, koska viihtyvät viileässä parhaiten.
      Narsissilla on tosiaan jännän mallinen kukka. Tämän tyyppisiä narsisseja kutsutaan perhosnarsisseiksi, erikoisen kukanmuodon takia. Aivan ihana uutuus :)

      Poista