tiistai 1. maaliskuuta 2022

Perennapenkin suunnittelu kauniiksi

Perennapenkin suunnittelu kauniiksi ja keväästä syksyyn kukkivaksi, onnistuu yllättävän helposti. Se vaatii toki aikaa ja paperille hahmottelua. Hyvin harva ammattilaisistakaan kykenee suunnittelemaan perennapenkkiä vain ajatuksissaan, ilman hahmottelua paperille tai koneelle. Suunnittelussa nimittäin otetaan huomioon useampia asioita, siksikin ideoiden muistiin kirjaaminen helpottaa suunnittelua.


Värien yhdistely...

Voimme nähdä värisävyt hieman erilailla, joten kannattaa luottaa omaan makuun väriyhdistelmissä. Joku pitää siitä, että ryhmässä kukkii samaa aikaa vaaleanpunaista ja sinistä. Toinen taas rakastaa vahvan punaista, sinistä ja keltaista yhdessä - runsaana kukkamerenä. Joku toinen taas valitsee pihalleen vain valkoisia kukkia. Voi olla myös, että maku muuttuu iän myötä. Siksikin kannattaa rohkeasti suunnitella värit oman maun mukaisiksi ja kauniiksi 😊

Perennojen korkeudet ja perennapenkin suunnittelu...

Perennapenkin suunnittelussa otetaan huomioon myös perennojen korkeudet, jotta ryhmästä tulee harmoninen ja kauniin näköinen kokonaisuus. Toki tässäkin meillä ihmisillä on eri makuja. Kuvassa on se meidän komea pensaspioni eli puuvartinen pioni. Tässä ryhmässä se on usein ryhmän korkein kasvi.


Perennojen hoitokin on hyvä huomioida...

Mikäli haluat helppohoitoisen pihan, on erityisen tärkeää huomioida perennojen valinnassa niiden tarvitsema hoito. Eli onko kasvi kenties oikea kirvapyydys, josta kirvoja tarvitsee poistaa joka vuosi, jopa useamman kerran kesässä. Vai kaipaako perenna tuentaa, kuten pionit. Vai kaipaako perenna jakamista esim. joka toinen vuosi.
Jos pidät pihalla puuhastelusta, niin voi olla, että haluatkin valita juuri näitä extrahoidon kasveja 😊

Lehtimuodot, tuoksut...

Mikäli haluat oikein mykistävän upean pihan, perennapenkkien ja kasviryhmien suunnitteluun kannattaa syventyä rauhassa. Silloin saat luotua keväästä syksyyn kauniina pysyviä kasviryhmiä. Tällöin kannattaa myös kiinnittää huomiota kasvien lehtimuotoihin ja muihin ominaisuuksiin. 

Mikäli olet oivaltanut jo kukkien tuoksun merkityksen pihalla, niin silloin huomioit myös ne kasvien valinnassa. Esimerkiksi osalla kurjenmiekkoja on mieto hurmaava tuoksu kukissaan.


Pihasuunnittelun perusasiat...

Perennapenkin suunnittelussa pätee ne samat perusasiat, mitä yleensäkin pihasuunnittelussa. Tärkeimpänä on kasvien valinta paikan olosuhteiden mukaan. Sillä tavalla kasvit viihtyvät vähällä hoidolla ja kasvavat kauniiksi sekä kukkivat runsaasti. Toki osa kasveista vaatii ekstrahoitoa.

Jos haluat oppia suunnittelemaan perennaryhmiä, niin sitä ja pihasuunnittelun perusasioita on käsitelty kattavasti Sarin pihasuunnittelukurssilla, mikä on yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi. Aurinkoisin kevätterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Vautsi tuota ensimmäistä kuvaa! Mitä kukkia ne ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on elokuussa oikein pihan väripilkku, tai pikemminkin värimeri :)
   Kukassa on kahta eri syysleimua. Ne on näyttäviä ja kiitollisia, tosin vaativat jakamista noin viiden vuoden välein.

   Poista