sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Valkokirjava kultaköynnös on nyt pop

Valkokirjava kultaköynnös näyttää olevan nyt tosi suosittu viherkasvi, eikä ihme. Itsekin ihastuin tähän heti. Se on jotenkin raikkaampi verrattuna siihen perinteiseen keltakirjavaan kultaköynnökseen. Nämä eivät myöskään näytä olevan niin voimakaskasvuisia, kuten se perinteinen. Minulla on siis näitä valkokirjavia jo kaksi, ja ihan erinäköistä. 

Valkoisempi valkokirjava kultaköynnös...

Tällä valkokirjavalla kultaköynnökselläni on selvästi valkoisemmat laikut, mitä sillä toisella kultaköynnökselläni. Lisäksi tämän lehdet ovat pienemmät ja ikään kuin kapeammat. Ensin luulin sitä joksikin muuksi, mutta sen varret ja nimilappu paljasti sen kultaköynnökseksi 😊
Edit - tämä on siis kultaköynnös `N´Joy`. Kiitos Johanna L. näiden lajikenimistä 😊


Vihertävämpi valkokirjava kultaköynnös...

Tällä toisella lehtien vaaleissa laikuissa on vihreitä pisteitä ja pienen pieniä viiruja. Ne tekevät lehdistä enemmänkin vihertävän vaaleita. Tämä on se, johon ihastuin heti. Se on siis ollut minulla jo useamman kuukauden, mutta edelleen se on näin söpön pieni.
Edit - tämä on kultaköynnös lajikenimeltään 'Manjula'

Kultaköynnöksen hoito-ohjeet...

Kultaköynnökset (Epipremnum pinnatum) ovat helppoja viherkasveja. Ne viihtyvät runsaassa hajavalossa, poissa suorasta auringonpaisteesta. Multaa kastellaan, kun pintamulta on kuivahtanut. Kultaköynnökset eivät pidä siitä, että multa on jatkuvasti märkää. Niitä lannoitetaan säännöllisesti keväästä syksyyn. 

Liian kuiva multa tai suora auringonpaiste...

Huomasin näihin valkokirjaviin kultaköynnöksiin tulevan helposti ruskeita laikkuja lehtiin, kun multa pääsi aluksi liian kuivaksi. Niillä on jonkinlainen kookoskuituseos multana ja en heti osannut arvioida sen käyttäytymistä kasteluissa. Kastelen siis tätäkin kuun mukaan Kastelupäivinä.
Sanotaan, että mitä vähemmän vihreää kultaköynnösten lehdissä on, sitä enemmän ne tarvitsevat valoa. Mutta suora auringonpaiste voi myös vioittaa niiden lehtiä, joten testailen vielä, mikä paikka tälle valkoisemmalle olisi paras.

Kultaköynnöksille pienehkö ruukku...

Koska kultaköynnökset eivät viihdy liian märässä mullassa, niille on parempi pienehkö ruukku. Siinä liikakastelunriski pienenee. Näille kummallekaan ei ole vielä kiire vaihtaa multaa, sillä ruukun pohjasta näkyy vasta pienet juuret. Aioin vaihtaa näille ekologisemman mullan, seuraavana mullanvaihdon ajankohtana, siis kuun mukaan katsottuna.


Saas nähdä löydänkö vielä jonkin uuden valkokirjavan kultaköynnökseen. Nämä on kyllä niin viehättävän kauniita 😊


Lisää postauksia trendikkäistä viherkasveista...


Aurinkoisin kevätterkuin Sari8 kommenttia:

 1. Hienoja molemmat!
  Muutoinkin kasvit, joiden lehdet eivät ole ihan perusvihreitä, ovat tosi kiva lisä viherkasvihyllylle:) Ja köynnökset ovat vieneet kyllä minun sydämeni, niillä saa nopeasti vähän viidakkotunnelmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, huomaan nykyään myös tykästyneeni kirjavalehtisiin viherkasveihin. Niitä on kivasti tarjolla paljon erilaisia.
   Ja ihanasti näitä viherkasveja on niin monenlaisia, että jokaiselle löytyy mieluisia :) Minulle taasen köynnökset ja amppelikasvit ovat ihan vieraita, en osaa oikein käyttää niitä sisällä. Ehkä siksikin nämä hillittykasvuisemmat kultaköynnökset viehättävät minua niin paljon :)

   Poista
 2. Mullakin on tuo N´Joy kultaköynnös. Jaoin sen heti hankkimisen jälkeen ajatuksena saada tuplasti iloa, mutta toisin kävi. Molemmat on hengissä, mutta kasvaa todella kituisasti. Purkit on pienet ja annan pintamullan kuivahtaa kastelujen välissä. Lehdet on terveen näköiset. Missähän vika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olethan muistanut lannoittaa, siis jos istutuksesta on jo kuukausi. Nämä valkokirjavat näyttävät olevan paljon hillittykasvuisempia, mitä perinteiset kultaköynnökset. Se on niiden lajikeominaisuus. Eivät ole siis kärsimättömän puutarhurin kasveja ;)

   Poista
 3. Minulla on myös tuo 'N'Joy'. Löysin sen vuosi sitten joulun alla ihan marketin viherkasvialesta ja nappasin heti mukaan. Se oli todellinen loistolöytö, sillä se on viihtynyt meillä todella hyvin. Siirsin sen nyt itäikkunalle, sillä länsi-ikkunalle tulee suoraa auringonpaistetta jo liian pitkään. Muutama lehti pääsi kärähtämään... Nyt se saa vähemmän valoa ja siitäkin suurin osa on hajavaloa. Eiköhän sekin ole kesän ajan riittävästi. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teit kyllä todellisen löydön! `N`Joy` on niin upea raikkaan valkovihreine lehtineen ja se tuntuu olevan monen suosikki. Tai toivelistalla, mutta eivät vielä ole siihen törmänneet.
   Itsekin yllätyin, miten helposti se saa vioitusta lehtiin. Onneksi paremmalla paikalla se lähtee kasvattamaan taas kauniita uusia lehtiä.
   Kiitos ja oikein mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Mullakin on tuo N´Joy, heti ostin kun huomasin sen kukkaosaston hyllyssä kohta vuosi sitten. Säikähdin alussa juuri noita ruskettuvia lehtiä ja otin pistokkaat, jotka juurtuivat hyvin vedessä. Hidaskasvuisia ovat, olisiko versoa tullut 10 cm tässä ajassa. Pistokkaat eivat ole lehdistä ruskettuneet, mutta "emokasvissa" sitä on.
  Tavallinen kultaköynnös on kasvattanut versojaan monta metriä saman aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on selvästikin tosi herkkä kuivahtamiselle ja suoralle auringonpaisteelle. Olen vaihtamassa sille uutta multaa ja juuri tuon kuivahtamisherkkyyden takia taidan laittaa sille kasvusammalta tai biohiilimultaa.
   Hyvä, kun sait juurtumaan pistokkaat eli taitavat siinä olla yhtä helppoja kuin se tavallinenkin.
   Hyvin kuvaa kirjoittamasi näiden eron tavalliseen kultaköynnökseen. Nämä on kyllä superhitaita kultaköynnöksiksi :)

   Poista