perjantai 20. toukokuuta 2022

Kukkanurmikko mehiläisille ja pörriäisille

Kukkanurmikko on hyvä mehiläisille ja pörriäisille. Sen voi tehdä vanhasta nurmikosta ja jopa siirtonurmikosta. Kukkanurmikko on siis helppo ekoteko ja sitä voi alkaa tekemään vaikka pieni alue kerrallaan. Sen ekologisuuden lisäksi se on kaunis ja helppohoitoisempi, mitä tavallinen nurmikko. Se on oma suosikkini erilaisista nurmikkotyypeistä.


Kukkanurmikko mehiläisille ja pörriäisille...

Kukkanurmikko muodostuu runsaskukkaiseksi vähitellen, joten sen tekeminen kannattaa aloittaa nyt heti! Vasta silloin kun kukkia on paljon, siitä on apua mehiläisille ja pörriäisille. On kukkia, joissa on ruokaa pölyttäjille ja on myös kukkia, joista ei niille ole iloa. Se onkin hyvä ottaa huomioon kasvivalinnassa.

Kauniilla ympäristöllä on tärkeä merkitys meidän ihmisten hyvinvoinnille. Siksi kauniisti kukkiva kukkanurmikko on erityisen arvokas niin pölyttäjille, kuin meille ihmisillekin.
Kukkanurmikkoa muuten leikataan ruohonleikkurilla, tosin tavallista nurmikkoa vähemmän.

Kevätkukat kukkanurmikolla...

Kukkanurmikko aloittelee kukkimaan heti lumien sulamisen jälkeen. Ensimmäiset kukat ovat sipulikukkia, jotka ovat tosi tärkeitä pölyttäjille. Aikaisin keväällä on vähän luonnonkukkia tarjolla, etenkin tiiviisti rakennetuilla kaupunkimaisilla alueilla.

Monet luonnonkukat sopivat myös hyvin kukkanurmikolle. Tämän kuvan otin eilen meidän pihan kukkanurmikolta. Tätä kohtaa varjellaan, jotta valkovuokot lähtisivät lisääntymään. Ne on ilmestyneet tähän ihan itsestään, ehkä lähistön kukkapenkistä levinneenä.

Kukkanurmikko kukkii pitkään...

Kukkanurmikko on siitä kiva, että se kukkii pitkään. Toki siihen vaikuttaa se, mitä kasveja siihen on valittu ja millainen on ollut kesän sää. Kukkanurmikon kukkarunsauteen vaikuttaa paljon sen hoito, siis ettei ole hoitanut sitä väärin ja liian innokkaasti.Kukkanurmikosta verkkokurssi...

Ohjeita kukkanurmikon tekoon ja sen hoitoon löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilta. 
Olen tehnyt sen yritykseni Puutarha Studion Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalle. Kurssialustalla voi myös kysyä opettajalta eli minulta, jos siihen tuntuu tarvetta.


Lisää ideoita, joista on apua mehiläisille ja pörriäisille, 5 vinkkiä, joilla autat hyönteisiä -postauksessa.


Hyvää Maailman mehiläispäivää!Kukkaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Voi kun ihana bellisnurmikko! Tuollaisesta olen aina haaveillut. Onko se vaikea perustaa ja hoitaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkanurmikon belliskohdat on minustakin tosi kauniita. Meidän kukkanurmikossa on jo ensimmäiset bellikset kukassa ja ne tulevat kukkimaan vielä pitkään.
   Bellisnurmikon tekeminen ja hoito on helppoa. Sitä voi lisätä nurmikkoon siemenistä tai taimista.

   Poista