sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Kasvimaan kevätkunnostus kuun mukaan

Kasvimaan kevätkunnostus, kuten muukin puutarhanhoito, tehdään aina kuun mukaan. Näin me olemme tehneet jo vuosia. Meidän kasvimaalta tulee hyvä sato joka vuosi ja puutarhatyöt tuntuvat helpoilta, koska ne rytmittyvät tasaisesti. Ne on myös helppo ennakoida omaan kalenteriin. 


Kasvimaan kevätkunnostus alkaa kitkemisellä...

Kasvimaan pinta oli kuivahtanut ja kuun vaihe vähenevä, joten oli aika aloittaa kasvimaan kevätkunnostus. Se alkaa sillä, että kitken kaikki rikkaruohot juurineen. Koska meillä on espanjansiruetanoita, korjaamme jo syksyllä kaikki lakastuneet papujen versot yms kompostiin. Kasvimaalle ei jää talveksi lakastuneita kasvien varsia tai lehtiä.
 

Kasvimaan lannoitus luomulannoitteella...

Kitkemisen jälkeen levitän lannoitteen, joka on soveltuu luomuviljelyyn. Annostelen sitä desimitalla, jotta on helpompi arvioida lannoitteen oikea määrä, ja tietysti ohjeen mukaan.

Tänä vuonna lannoitteena oli Biolan Hevonkakkalannoite, koska viime vuonna käytin kasvimaalle Luonnonlannoitetta, jossa on kanankakkaa ja merilevää. Hevonkakkalannoitteessa on kompostoidun hevosenlannoitteen lisäksi höyhenjauhoa. Vaihtelen lannoitetta vuosittain, jotta maan mikrobeille ja kasveille tulee monipuolisesti erilaisia hivenravinteita.

Koska meidän kasvimaassa on biohiiltä, niin lannoitteeksi tulee valita aina luomulannoite eli luomuviljelyyn soveltuva lannoite. Itse asiassa käytän luomulannoitteita jo muutenkin.
Luomulannoitteella biohiilen tuoma hyöty ja maan mikrobitoiminta on parhain ja siten kasvit voivat erinomaisesti.

Lannoiterakeiden levittämisen jälkeen haravoin pinnan kevyesti, jotta rakeet menevät hieman mullan sekaan. Ensi viikolle on luvattu sadetta, jolloin viimeistään lannoite liukenee multaan ja sitoutuu biohiileen kasvien käyttöön.


Jos vain ehditään, niin lisätään vielä kompostimultaa kasvimaalle. Se tehdään lähes joka kevät tuomaan mullan mikrobeille ravintoa. Tänä vuonna kevät on tullut niin hitaasti, että vasta nyt kompostikasa on sula. Sen takia kompostimultaa ei olla aiemmin saatu levitettyä. 
Ja jos ei ehditä levittää sitä nyt, niin ei haittaa. Lisätään sitä sitten ensi vuonna 😊

Punajuuren kylvö kuun mukaan...

Porkkanat kylvin jo syksyllä, joten nyt kylvin vain punajuuren. Maa oli jo riittävästi lämmennyt sen kylvöön ja nyt oli myös kuun vaihekin sille hyvä eli vähenevän kuun alkupuolisko.
Pensaspavun ja muiden kasvien siemenet odottavat kuun vaihtumista, silloin päästään kylvämään kaikki loput siemenet.  Kasvimaan kevätkunnostus tehdään siis aina hyvissä ajoin ennen sitä.
Kasvimaan reunalla on itse tehty etanaeste, niiden espanjansiruetanoiden takia. Sekin kunnostetaan joka kevät ja maalataan Koivutervahajustemaalilla, yleensä vasta kylvöjen jälkeen. Näin puutarhatyöt jakautuvat tasaisemmin eikä kaikkia tarvitse yrittää tehdä samana päivänä.

Monivuotisten vihannesten lannoitus... 

Kasvimaan kunnostuksen jälkeen, lannoitin myös monivuotiset vihannekset samalla Hevonkakkalannoitteella. Meillä on kaksi vanhaa raparperia, jotka ovat vielä kasvun alussa. Niiden kohdalta maa onkin edelleen kosteaa, koska lumi suli siitä viimeiseksi ja kohta on puolivarjoinen.

Monivuotiset sipulit ja lipstikka saivat myös lannoitetta. Näiden maalle ei olla vielä tehty mitään muuta. Kun maa ensin kuivahtaa, niin sen jälkeen kitketään alueelta rikkaruohot ja ehkä lisätään maan pinnalle ohut kerros kompostimultaa.


Kasvimaan kevätkunnostuksen teemme yleensä huhti-toukokuun vaihteessa, riippuen kevään etenemisestä ja kuun vaiheista. Tänä keväänä se meni aika myöhäiseksi.Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

 1. Ihanaa! Luulin jo, että olen auttamattomasti myöhässä kasvimaan kanssa. Voihan vielä tänäänkin ja huomenna laittaa kasvimaan kuntoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehdit vielä kunnostaa kasvimaan kylvöihin tämän viikon aikana. Kevät on vasta alussa ja monet kasvit odottavat maan lämpenemistä. Lisäksi vasta ensi viikon tiistaista alkaa lehtisalaatin yms kylvöt.

   Poista
 2. Hei ja kiitos kovasti näistä kuun vaiheisiin liittyvistä vinkeistä! Kaipaisin nyt mielipidettäsi mukulasellerin istutuksesta. Jos tämä viikonloppu on huono aika kaikelle istutukselle, niin kannattaisiko odottaa seuraavaa alakuuta vai meneekö liian myöhään? Sellerillä on niin kovin pitkä kasvuaika. Entäpä yläkuun juuripäivä? Rapaterveisin kaimasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta! Se kannustaa jatkamaan tätä kirjoittelua :)
   Itse odottaisin vielä sen pari viikkoa ja istuttaisin taimet maahan vasta 15.-16.6.2022. Jos niiden ruukku näyttää käyvän liian ahtaaksi, istuttaisin taimet isompiin ruukkuihin esim. ensi torstaina. Parasta olisi, ettei niitä tarvitse nyt lainkaan istuttaa. Yläkuun juuripäivä ei ole lainkaan hyvä istutuspäivä niille.
   Jos olet vasta kylvämässä mukulaselleriä siemenistä, niin valitettavasti olet liian myöhässä. Sen siemenet kylvetään esikasvatukseen jo maaliskuun jälkipuoliskolla. Toki aina toki kannattaa kokeilla :)

   Poista
 3. Hei ja kiitos nopeasta vastauksesta. Taimeni ovat vielä vaatimattoman kokoisia, joten onkin helpottava tieto, että voin lykätä istutusta parilla viikolla. Kylvin sellerit 1.3., mikä on tainnut olla se erittäin huono ajankohta juuri ennen uuttakuuta :) Jospa taimet innostuisivat kasvuun, jahka pääsevät maahan kaikkein oivallisimpaan aikaan. Kiitos avusta, ja mahtavasta tietolaarista, joka blogisi on! Rapaterveisin kaimasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo kylvöpäivä oli tosi huono. Onneksi tuleva taimien istutuspäivä on hyvä, jolloin se antaa taimillesi sykäyksen lähteä parempaan kasvuun. Taimet kannattaa istuttaa iltapäivän puolella.
   Kiitos taas palautteesta :)

   Poista