keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Tomaatin kylvö kuun mukaan

 
Tomaatin kylvö tehdään kuun mukaan ja tomaattilajikkeelle sopivaan aikaan. Tietysti kannattaa huomioida sekin, missä tomaatteja aikoo kesällä kasvattaa ja missä päin Suomea. Kun kerran tämän miettii itselle selväksi, osaa jatkossa valita sopivan tomaatin kylvöajan.


Eri tomaattilajikkeiden kylvö eri aikaan...

Kasvihuoneessa kasvatettavat tomaatit kylvetään usein ensimmäisenä, maaliskuussa. Avomaatomaatit eli ne tomaatit, jotka kasvatetaan pihalla, kylvetään usein vasta huhtikuussa. 

Eri tomaattilajikkeilla on eroa esikasvatusajan pituudelle. Se tarkoittaa siis aikaa siemenen kylvöstä siihen, että taimen voi istuttaa lopulliselle paikalleen. Esikasvatusaika lukee siemenpusseissa ja se vaihtelee 5-10 viikkoon.


Miten ajoitetaan tomaatin kylvö...

Karkeasti tomaatin kylvöaika omalle kasvatuspaikalle arvioidaan esimerkiksi näin:

Kasvihuoneessa kasvatus: Milloin pääset istuttamaan taimet kasvihuoneeseen? Eli milloin kasvihuoneessa ilmanlämpötila on varmasti yli +10 astetta ja mullan lämpötila on yli +8 astetta. Siitä lasketaan taaksepäin tomaattilajikkeen vaatima esikasvatusaika.
Eteläisessä Suomessa kasvihuoneeseen istutetaan tomaatin taimet toukokuussa, joten siemenet kylvetään maaliskuussa. Voiko kasvihuonetta lämmittää, vaikuttaa paljon taimien istutusaikaan... ja siementen kylvöaikaan.

Avomaalla kasvatus: Milloin yölämpötila on varmasti yli +8 astetta, siitä lasketaan taaksepäin avomaalla viihtyvien tomaattilajikkeiden vaatima kasvatusaika.
Käytännössä yöpakkasia voi tulla eteläisessä Suomessakin vielä kesäkuun alussa, joten taimet istutetaan siellä ulos vasta ehkä kesäkuun toisella viikolla. Esimerkiksi jos esikasvatusaika on 7-8 viikkoa, siemenet kylvetään huhtikuun jälkipuoliskolla.

Meillä pari vuotta sitten oli tomaatteja kasvamassa kastelualtaassa vattumaalla. Tomaatit tuottivat siellä hyvän sadon. Paikka olikin tuulilta suojassa ja aurinkoinen.

Tomaatin kylvö ja koulinta kuun mukaan...

Karkean kylvöajankohdan jälkeen katsotaan seuraavaksi kuukalenterista paras kylvöpäivä kuun mukaan. Päivät löytyvät myös Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Hyvä tomaatin kylvöön ja koulintaan 22.-23.3. sekä 31.3.-2.4.2023


Kylvin nämä avomaatomaatin siemenet jo maaliskuun alussa sammalnappeihin. Ja huomenna istutan ne omiin pieniin taimiruukkuihin. Nämä taimet on menossa lasitetulle parvekkeelle jo toukokuussa.

Minulla taimien kasvatuspaikka on aika viileä ja täysin luonnonvalolla. Vaikka taimet näyttävät nyt hennoilta, niin ne vahvistuvat siitä, kun kevät etenee ja tulee aurinkoisia päiviä sekä yöt lämpenevät. Taimia tietysti lannoitetaan normaalisti.

Tomaatin taimien istutuksessa niiden pitkät varret voi upottaa mullan sisään. Tomaatille onkin olemassa korkea tomaattiruukku, joka on kätevä tällaiseen "syvään istutukseen".
Taidan kuitenkin istuttaa nämä ensin pieniin bioruukkuihin ja myöhemmin noihin isompiin.

Tämä kuva on viime keväältä 13.5. toisesta avomaalla viihtyvästä tomaattilajikkeesta. Siinä näkyy jo ekat nuput ja siementen kylvöstä oli 5-6 viikkoa. Se oli ruukkutomaatti eli tosi matala ja teki paljon pieniä tomaatteja. Ja söpö kuin mikä.

Maaliskuun kylvöjä postauksessa on lisää kasveja, joita usein kylvetään maaliskuussa. Niidenkin kanssa on hyvä miettiä itselle sopivin kylvöaika. Ja tietysti myös kuun mukaan.

Huhtikuun kylvöjä postauksessa on taasen huhtikuussa kylvettäviä kasveja.

Lisää vinkkejä kylvöihin ja taimikasvatukseen...Esikasvatusterveisin Sari
4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Nyt ymmärrän, miksi kylvöt ei aina ole onnistuneet. En ole tiennytkään, että eri lajikkeilla on eroja myös kylvöajoissa. Avomaatomaattia täytyy minunkin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tomaatteja on tosiaan paljon erityyppisiä ja lisäksi eri lajikkeillakin on eroja kylvöajoissa. Osa kasvaa nopeasti kukkiviksi ja osa vaatii pidemmän kasvatusajan.
   Kokeile ihmeessä avomaatomaattia, sillä se tuottaa satoa vielä syksylläkin :)

   Poista
 2. Minä kylvän kasvihuoneeseen menevät tomaatit aina isän nimipäivänä eli Kaukonpäivänä maaliskuun alussa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana perinne :) Ja sen ainakin muistaa hyvin.
   Saas nähdä, milloin tänä vuonna päästään istuttamaan tomaatit kasvihuoneeseen ja avomaalle. Toivotaan lämmintä huhti- ja toukokuuta!

   Poista