Eri tomaattilajikkeiden kylvö eri aikaan...
Kasvihuoneessa kasvatettavat tomaatit kylvetään usein ensimmäisenä, maaliskuussa. Avomaatomaatit eli ne tomaatit, jotka kasvatetaan pihalla, kylvetään usein vasta huhtikuussa.
Eri tomaattilajikkeilla on eroa esikasvatusajan pituudelle. Se tarkoittaa siis aikaa siemenen kylvöstä siihen, että taimen voi istuttaa lopulliselle paikalleen. Esikasvatusaika lukee siemenpusseissa ja se vaihtelee 5-10 viikkoon.
Miten ajoitetaan tomaatin kylvö...
Karkeasti tomaatin kylvöaika omalle kasvatuspaikalle arvioidaan esimerkiksi näin:
Kasvihuoneessa kasvatus: Milloin pääset istuttamaan taimet kasvihuoneeseen? Eli milloin kasvihuoneessa ilmanlämpötila on varmasti yli +10 astetta ja mullan lämpötila on yli +8 astetta. Siitä lasketaan taaksepäin tomaattilajikkeen vaatima esikasvatusaika.
Eteläisessä Suomessa kasvihuoneeseen istutetaan tomaatin taimet toukokuussa, joten siemenet kylvetään maaliskuussa. Voiko kasvihuonetta lämmittää, vaikuttaa paljon taimien istutusaikaan... ja siementen kylvöaikaan.
Tomaatin taimien istutuksessa niiden pitkät varret voi upottaa mullan sisään. Tomaatille onkin olemassa korkea tomaattiruukku, joka on kätevä tällaiseen "syvään istutukseen".
Avomaalla kasvatus: Milloin yölämpötila on varmasti yli +8 astetta, siitä lasketaan taaksepäin avomaalla viihtyvien tomaattilajikkeiden vaatima kasvatusaika.
Käytännössä yöpakkasia voi tulla eteläisessä Suomessakin vielä kesäkuun alussa, joten taimet istutetaan siellä ulos vasta ehkä kesäkuun toisella viikolla. Esimerkiksi jos esikasvatusaika on 7-8 viikkoa, siemenet kylvetään huhtikuun jälkipuoliskolla.
Meillä pari vuotta sitten oli tomaatteja kasvamassa kastelualtaassa vattumaalla. Tomaatit tuottivat siellä hyvän sadon. Paikka olikin tuulilta suojassa ja aurinkoinen.
Tomaatin kylvö ja koulinta kuun mukaan...
Karkean kylvöajankohdan jälkeen katsotaan seuraavaksi kuukalenterista paras kylvöpäivä kuun mukaan. Päivät löytyvät myös Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.
Hyvä tomaatin kylvöön ja koulintaan 22.-23.3. sekä 31.3.-2.4.2023
Kylvin nämä avomaatomaatin siemenet jo maaliskuun alussa sammalnappeihin. Ja huomenna istutan ne omiin pieniin taimiruukkuihin. Nämä taimet on menossa lasitetulle parvekkeelle jo toukokuussa.
Minulla taimien kasvatuspaikka on aika viileä ja täysin luonnonvalolla. Vaikka taimet näyttävät nyt hennoilta, niin ne vahvistuvat siitä, kun kevät etenee ja tulee aurinkoisia päiviä sekä yöt lämpenevät. Taimia tietysti lannoitetaan normaalisti.
Taidan kuitenkin istuttaa nämä ensin pieniin bioruukkuihin ja myöhemmin noihin isompiin.
Maaliskuun kylvöjä postauksessa on lisää kasveja, joita usein kylvetään maaliskuussa. Niidenkin kanssa on hyvä miettiä itselle sopivin kylvöaika. Ja tietysti myös kuun mukaan.
Tämä kuva on viime keväältä 13.5. toisesta avomaalla viihtyvästä tomaattilajikkeesta. Siinä näkyy jo ekat nuput ja siementen kylvöstä oli 5-6 viikkoa. Se oli ruukkutomaatti eli tosi matala ja teki paljon pieniä tomaatteja. Ja söpö kuin mikä.
Huhtikuun kylvöjä postauksessa on taasen huhtikuussa kylvettäviä kasveja.
Lisää vinkkejä kylvöihin ja taimikasvatukseen...
- Ekologiset taimiruukut ja kierrätys mutta maitotölkit kylvöruukkuina eivät ole ekologisia, koska ne päätyvät sekajätteeseen
- Näin kylvät siemenet sisällä perusohje, miten kylvetään siemenet, jotta ne lähtevät onnistuneesti kasvuun
- Milloin pitää kylvää siemeniä, apua! eri kasvit kylvetään eri aikaan ja mistä löytää ne oikeat kylvöajat
- Viisi vinkkiä kevään kylvöihin joiden avulla kylvöt onnistuvat ja osaat välttää pahimmat epäonnistumiset ja virheet
- Hygienia taimikasvatuksessa tietynlainen hygienia eli puhtaus on hyvä ottaa huomioon myös kylvöissä ja taimikasvatuksessa
- Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla! on kasveja, joiden siemeniä ei saa peittää mullalla, sillä ne itävät vain valossa
- Siementen kylmäkäsittely miten tehdä siemenille kylmäkäsittely. Vain osa kasveista vaatii siementen kylmäkäsittelyä
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin ohjeet koulimiseen eli miten se kannattaa tehdä, jotta pienet taimet saa istutettua omiin ruukkuihinsa
- Taimien ruukutus eli taimen istutus isompaan ja sopivan kokoiseen ruukkuun. Ruukun koolla on merkitystä.
- Taimien latvominen osa kasveista vaatii latvontaa, joten tässä juttua siitä, miten latvominen tehdään käytännössä
- Taimien jatkohoito on todella tärkeää, jotta taimista kasvaa vahvoja ja terhakoita
Kiitos tästä! Nyt ymmärrän, miksi kylvöt ei aina ole onnistuneet. En ole tiennytkään, että eri lajikkeilla on eroja myös kylvöajoissa. Avomaatomaattia täytyy minunkin kokeilla.
VastaaPoistaOle hyvä :) Tomaatteja on tosiaan paljon erityyppisiä ja lisäksi eri lajikkeillakin on eroja kylvöajoissa. Osa kasvaa nopeasti kukkiviksi ja osa vaatii pidemmän kasvatusajan.
PoistaKokeile ihmeessä avomaatomaattia, sillä se tuottaa satoa vielä syksylläkin :)
Minä kylvän kasvihuoneeseen menevät tomaatit aina isän nimipäivänä eli Kaukonpäivänä maaliskuun alussa:)
VastaaPoistaIhana perinne :) Ja sen ainakin muistaa hyvin.
PoistaSaas nähdä, milloin tänä vuonna päästään istuttamaan tomaatit kasvihuoneeseen ja avomaalle. Toivotaan lämmintä huhti- ja toukokuuta!