keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Pelargonin leikkaaminen ja pistokkaat

Pelargonin leikkaaminen on nyt tehty ja samalla leikatuista pätkistä sai hyvät pistokkaat. Liian aikaisin talvella leikkaamista ei kannata tehdä, jos haluaa pistokkaita. Nimittäin parhaat pistokkaat saa jämäkästä uudesta kasvusta. Nämä pistokkaat on otettu ikkunalla talvehtineista rungollisista pelakuista, jotka ovat olleet läpi talven hyvin lehteviä. 
Ja tietysti pelargonien leikkaaminen ja pistokkaiden otto ajoitetaan aina kuun mukaan.


Pelargonin pistokkaat...

Leikatuista pelargonin versoista pätkin latvaosat pistokkaiksi. Pistokkaisiin ei kannata jättää liikaa lehtiä, joten siksi näissä on vain yhdet lehdet.  Noin puolet pistokkaasta menee mullan sisään ja siksi liian lyhyet pistokkaat voi olla hankalia saada tukevasti pysymään mullassa pystyssä. Kokonaan pistokasta ei saa upottaa multaan.
Itse laitan aina ruukkuun istutetun pistokkaan läpinäkyvään muovipussiin ja valoisaan paikkaan, johon ei aurinko paista. Tapoja on toki monia 😊

Pienimmän rungollisen pelargonin leikkaaminen...

Tältä pienin rungollinen pelargoni näytti ennen leikkaamista. 

Ylimmässä versossa oli aika heikkokasvuiset lehdet, joten lyhensin koko versoa. Samoin leikkasin muutamat kuivat versonpätkät pois. 
Nyt sitten päätinkin leikata tämän reippaammin ihan kokeeksi. Saa siis nähdä, millainen tästä tulee.

Samalla keväinen mullanvaihto...

Leikkaamisen jälkeen vaihdoin tälle pienelle rungolliselle pelargonille uuden kasvualustan. Käytin sille kasvusammalta, jota on muillakin saviruukuissa kasvavilla pelargoneilla. Se on siitä hyvää näille, että sammal varastoi itseensä kosteutta, jota pelargonit pystyvät käyttämään, kun kasvualusta näyttää jo kuivalta. Lisäksi kasvusammalta ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, koska sen rakenne pysyy ilmavana useamman vuoden.

Isomman rungollisen pelargonin leikkaaminen...

Tässä vielä kuva toisesta isommasta rungollisesta pelargonista leikkaamisen jälkeen. Nämä ovat siis edelleen leveitä ja leikkaamana pidän ne litteinä. Vain siten ne mahtuvat talven ajaksi kapealle ikkunalaudalle.

Kuun mukaan hyvä aika leikkaamiseen...

Nyt parhaillaan on hyvä aika leikata pelargonit ja muut leikkausta kaipaavat kuun mukaan 6.3.2023 asti. Samalla on  myös pistokkaiden ottamisen ja istuttamisen ajankohta.

Ja jos nyt ei vielä halua tehdä sitä, niin seuraava ajankohta on maaliskuun lopulla.

Lisää postauksia pelargoneista...


 Kevätterveisin Sari


11 kommenttia:

 1. Hain kellarista jo helmikuussa yhden pelargonin ikkunalle. Voisinkohan jo leikata sen, koska en halua pistokkaita siitä. Sillä on jo lehtien alkuja. Vähän arveluttaa 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta voit leikata sen jo nyt. Itse asiassa on hyvä, että siinä on lehtien alkuja, niin näet niistä, mitkä versot ja versojen osat on heikkokasvuisia ja missä on vahvempi kasvu. Sen mukaan on hyvä leikata :)

   Poista
 2. Eli pistokkaita ei kannata juurruttaa ensin vesilasissa, vaan suoraan multaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse laitan pistokkaat aina pikkuruukkuihin suoraan multaan, jossa ne tuntuu juurtuvan jopa paremmin. Ja nykyään laitan pistokkaat sammalnappeihin ja kun juuret näkyvät napin pinnassa, istutan ne pieniin taimiruukkuihin.

   Poista
 3. Olisiko nyt myös hyvä aika leikata omenapuita? Vai vähän myöhemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt voi leikata hyvin omenapuita 🙂

   Poista
  2. Kuun mukaan on hyvä aika leikata omenapuut, kun katsoo päivän vielä tarkemmin. Taitaa kovat pakkasetkin olla jo ohi, tosin riippuu missä päin piha sijaitsee.

   Poista
 4. Minä otin pistokkaat syksyllä ja hyvässä kasvussa ovat. Onkohan kukinnalle merkitystä ottaako pistokkaan syksyllä vai keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti hieman vanhemmat pistokastaimet kukkivat aikaisemmin ja ehkä runsaammin. Riippuu toki pistokkaiden kasvusta ja paikasta, jossa ne ovat.
   Melkeinpä kannattaa itse kokeilla, niin näkee onko sillä merkitystä :)

   Poista
 5. Minäkin leikkasin pelargonit eilen, ja suoraan multaan vaan. Sillä tavalla ne juurtuvat kyllä ihmeenkin hyvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että kaikki pistokkaat lähtevät hyvään kasvuun, kun laittaa ne suoraan multaan. Varmaan vaikuttaa myös multa, jota käyttää.
   Pelargonit on onneksi niin helppoja ja varmoja :)

   Poista