sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Pihakuulumisia maaliskuulta


Tässä pihakuulumisia näin maaliskuulta, kevään herätellessä pihan kasveja. Tänään tein ihanan löydön kivimuurin ja lumen välistä. Sieltä pilkisti nupullisia krookuksia. Jos huomenna sataa vettä, kuten sääennuste lupaa, niin lumet jatkavat sulamista nopeasti. Ja näitä krookuksia tulee enemmänkin näkyviin sekä toivottavasti jo niitä pieniä keltaisia talventähtiä. Löysin myös yhden oudon sipulikukan piipan erikoisesta kohdasta... tuntuu, että joka kevät on näitä yllärikasveja, joita ei muista istuttaneensa 😄

Sormustinkukan lehtevät kasvustot...

Olispas ihanaa, jos nämä kaikki sormustinkukan taimet kukkisivat nyt kesällä. Tässä on kasvanut yksi tai kaksi kukkivaa sormustinkukkaa vuosittain ja nyt lehtimättäitä on näin paljon. Paikka on aika varjoinen, joten saa nähdä, jaksavatko kaikki kukkia.


Kuusen leikkaaminen kuun mukaan...

Muotoon leikattu kuusi odottaa vielä leikkaamista ja oikeaa kuun vaihetta. Tämä on siis tavallinen metsäkuusi, jota on leikattu pienestä asti muotoon. Sitä ei ole tähän istutettu, vaan se on tullut kohtaan ihan itsestään. Leikkaamisella siitä on tullut kivan tuuhea.

Lämpökompostorin tyhjennys tehty...

Nyt oli hyvä kuun vaihe eli vähenevä kuu lämpökompostorin tyhjennykseen. Tietenkään ei tyhjennetty sitä kokonaan, vaan otettiin sieltä saavillisen verran kompostimassaa. Saavi on nyt puuvajassa odottamassa puutarhakompostin sulamista.

Kompostori on tänäkin vuonna pysynyt lämpimänä läpi talven, koska käytämme alkusyksystä lähtien kuivikkeena Biolanin Tehokuiviketta, jossa on biohiiltä. Tehokuivike on ollut meidän lämpökompostorin pelastus, sillä talvella tulee keittiöstä aika vähän biojätettä.

Patiokärhö hyvässä kasvussa kellarissa...

Punakukkainen patiokärhö on kellaritilan hämärässä osassa jo hyvässä kasvussa. Kannatti siis siirtää se ruukkuineen päivineen kellarin suojaan. Tätä täytynee kyllä kohta alkaa ulkoiluttaa päivisin, jotta se vähän karaistuu ja tottuu ulkoilmaan.

Kellarissa on myös isojen piharuukkujen pelargonit, runkoruusu, sinisarjat, sinisade ja verenpisarat. Pelargonit otetaan ikkunalle lähiaikoina, riippuen vähän miten ehditään. Nekin ovat jo hyvässä kasvussa.

Kevätterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. Onpas komeat versot patiokärhölläsi. Onko se jokin erikoiskärhö? Ja pitääpä minunkin käväistä katsomassa, josko meilläkin näkyisi jo krookusten alkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on myyty patiokärhönä eli sopii hyvin terassiruukkuun ja sen versot jäävät tavallisia kärhöjä lyhemmiksi. Silti se kukki läpi kesän. Nyt vähän jännään, miten se kasvaa tänä kesänä ruukussa, sillä se on viime keväältä ja talvi oli sen ensimmäinen.
   Käy ihmeessä tutkimassa sipulikukkien piippoja, ne kun tuppaa yllättämään aina :)

   Poista