perjantai 23. kesäkuuta 2023

Juhannukseksi ekat tomaatit

Saimme ekat tomaatit juhannukseksi näistä esikasvatetuista kirsikkatomaateista. En muista, että koskaan olisi tullut tomaatteja jo näin aikaisin. Toki on ollut tomaatille ihanteellisen lämmintä ja aurinkoista. Itse kasvatetut tomaatit on aina vaan yhtä herkullisia, etenkin nämä ensimmäiset. Ja niitä on kiva syödä näin juhannuksena pihalla, kun ilmassa leijailee ihana tuoksu ja on lämmin kesäilta.


Avomaan kirsikkatomaatit kypsyi juhannukseksi...

Tämä lajike `Garden Pearl` on siis avomaalle tarkoitettu kirsikkatomaatti, joka sopii ruukkuun ja amppeliin. Se jää matalahkoksi ja on runsasversoinen. Jossain lähteissä suositellaan varkaiden poistoa ja toisissa lähteissä, ettei tästä lajikkeesta tarvitse poistaa varkaita. 

Joten olen nyt antanut sivuversojen eli varkaiden kasvaa. Ehkä harvennan niitä myöhemmin, saa nähdä.

Eli nämä on ne, joiden taimet esikasvatin ihan ikkunalla ilman kasvivaloa. Kuvia niistä toukokuun alussa Miten tomaatin taimet saa kukkimaan ja tekemään hedelmää? -postauksessa. Kaikki kylvöt, istuttamiset yms. on tehty tarkkaan kuun mukaan ja taimet on lannoitettu luomulannoitteilla. Nyt ne siis kasvaa kasvusäkissä, jossa on valmiina luomulannoite koko kesäksi.

Ensimmäinen kuva on parvekkeelta, jossa tomaatti kasvaa kasvatusaltaassa. Alla oleva kuva on taasen pihalta. Kastelualtaan päällä olevassa kasvusäkissä on kaksi tomaatin tainta ja reunassa samettikukat. Tästä hyvin näkee, miten runsasversoinen tomaattilajike on... ja täynnä kukkia sekä raakileita. Kypsät tomaatit nimittäin ehdittiin jo kerätä 😊


Nämä samettikukatkin esikasvatin ikkunalla. Tänä vuonna päädyin takaisin näihin upeisiin Sperli`s Chameleon ryhmäsamettikukkiin. Kukkien väri muuttuu tummanpunaisesta kellertävänpunertavaan. Lajike on todella runsaskukkainen ja kivan matala.
Lisää kuvia lajikkeesta heinäkuulta muutaman vuoden takaa Jännän värinen samettikukka Chameleon -postauksessa.


Patiokärhö avasi kukkansa juhannukseksi...

Talven kellarissa säilytetty punainen patiokärhö avasi kukkansa sopivasti juuri juhannukseksi. Sen kukat on upean tummanpunaiset. Laitan siitä ehkä oman postauksen, jossa se näkyy koko komeudessaan.
Se oli viime vuoden toukokuussa parvekkeella, josta kuvia Patiokärhö kukkii jo -postauksessa. Kesäksi se istutettiin pihalle isoon termoruukkuun, jossa se myös vietti talven kellarissa. Eli sen oksat säilyivät hengissä ja nyt ne kukkivat.

Pihajasmike luo tuoksuvaa juhannusta...

Meillä kukkii nyt isot pihajasmikkeet ja tuoksu on mitä huumaavin. Siis aivan ihana! Helteet lakastuttivat jo perinteisemmän tuoksuvan juhannuskasvin eli juhannusruusun kukat. 
On kyllä super mahtavaa, että pihalla kukkii upeasti ja vielä tuoksuvasti, oli kesän sää millainen tahansa. Tai oli säästä johtuen kukat etuajassa tai myöhässä. Aina kukkii ja tuoksuu 😊


Oikein ihanaa, tuoksuvaa ja rentoa juhannusta!


Puutarhaterkuin Sari


4 kommenttia:

  1. Nam, olipa hyvä ajoitus.
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, aivan loistavan herkullinen ajoitus :)
      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista
  2. Ihana saada omat tomaatit 👌 Kylläpä patiokärhö on nopeasti kukassa. Meillä maahan istutetut vasta kasvattelee versoja 🌿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, omat tomaatit maistuu aina niin herkullisilta, etenkin nämä ensimmäiset.
      Patiokärhöllä säilyi versot tosi hyvin kellarissa ja se myös aloitti siellä kasvun aikaisemmin eli siksi se kukkii jo noin komeasti. "Otti siis varaslähdön" :)

      Poista