keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Puupioni, juhannuspioni ja tarhapioni kukkii

Puupioni, juhannuspioni ja tarhapioni aloittavat meillä ensimmäisenä kukkimisen pioneista. Kuvassa on upea isokukallinen puupioni, jonka kukintaa jännitämme joka kevät. Nimittäin sen kukintaan vaikuttaa paljon talven ja kevään sää. Nyt se siis kukkii niin komeasti, että sitä tulee ihailtua vähän väliä.


Puupioni on pihan kukkien kuningatar...

Tämän puupionin kukat on isot ja väriltään hehkuvat, joten se on tähän aikaan meidän pihan kukkien kuningatar. Etenkin kun sen kukinta ei ole mitenkään varmaa, sillä jos puupionin puuvartiset versot kuolevat talvella tai aikaisin keväällä, se ei kuki silloin kesällä. 
Eli nyt sen versot talvehtivat hyvin ja kevään pakkasyöt eivät vioittaneet sen nuppuja, koska suojasimme ne varmuuden vuoksi.

Puupionillemme on löytynyt mieluisa paikka, sillä tässä se on selvästi rehevöitynyt. Jos vertaa tätä kuvaa muutaman vuoden takaisiin kuviin, niin huomaa heti, miten paljon isompi se on nyt. Vanhempia kuvia Puupioni kukassa, vau! -postauksessa.
 

Harmaanvihreälehtinen juhannuspioni...

Juhannuspioni kukkii myös näin aikaisin. Meillä on niitä parikin pihalla, mutta tosi pieniä. Ne ovat selvästi kärsineet, kun olemme kaivaneet siitä ympäriltä. Olen miettinyt näiden siirtämistä, mutta jättänyt ne kuitenkin paikalleen, sillä kohta on niille hyvä. Pitää vain rauhoittaa nyt niiden ympäristö maan kaivamiselta. 
Nämä harmaanvihreälehtiset juhannuspionit ovat pihamme alkuperäisiä kasveja ja ne kuuluvatkin suomalaisiin perinnekasveihin.


Perinteinen tarhapioni `Rubra Plena`...

Tarhapioni `Rubra Plena` aloittelee kukintaa. Se on myös vanha perinnekasvi ja todella sitkeä. Kun aurinko ei paista sen kukkiin, kukat näyttävät paljon tummemmilta. Eron huomaa hyvin viime kesänä otetuista kuvista Sitkeä tarhapioni - perinnekasvi -postauksesta.
Tämä tarhapioni kasvaa meillä puoliluonnontilaisen alueen reunalla. Sieltä aina kasvaa heinää sun muuta tämän sekaan ja kitken niitä pois. Näyttää ihan siltä, että tarhapioni ei ole moksiskaan kitkemisistä tai rikkaruohoista. Se on tosi sitkeä perenna, sillä sen kohdassa on aika vähän multaa ja mullan alla hyvin kivikkoista maata. Toki tätäkin pionia lannoitamme luujauholla keväisin, mikä varmasti vaikuttaa runsaaseen kukintaan.


Terveisin Sari




5 kommenttia:

  1. Kaunista kukintaa! Meillä ensimmäinen on aina kuolanpioni.
    Miten muuten suojaat tuon puupionin? Ostin sellaisen viime vuonna ja näkyy olevan hengissä, mutta kasvu lähti ihan maanrajasta, joten kukintaa on vielä turha odottaa. Ja varmaan muutenkin tarvii kasvaa vuosia ennekuin kukkii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuolanpioni onkin kaunis ja niin kivan aikainen kukkija.
      Silloin alkuvuosina suojattiin varmuuden vuoksi talvisuojaturpeella sen alaosa. Ja käytimme myös pakkaspeitettä, kun oli lumeton talvi ja tosi kovia pakkasia.
      Ollaan huomattu, että tärkeintä tämän vanhan puupionimme kanssa on suojata se ajoissa kevätauringolta varjostuskankaalla. Pihamme on siis 2 vyöhykkeellä ja lumisena talvena lumi on hyvä suoja sille.
      Toivotaan, että saat puupionisi hyvään kasvuun ja versot säilymään ensi kesään :)

      Poista
  2. Minullakin on tuo pioni, sain taimen naapurilta , on tosiaan sitkeä ja ahkera kukkija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sinäkin olet huomannut sen sitkeäksi. Se taas todistaa näiden perinnekasvien hyvää kestävyyttä meidän oloissamme. Ja mikä parasta, niin oli talvi millainen tahansa, ne kukkivat takuuvarmasti.

      Poista
  3. Olen samaa mieltä! Ja pioneja on vielä niin paljon erilaisia ja eri aikaan kukkivia. Siis aivan ihania :)

    VastaaPoista