torstai 25. huhtikuuta 2019

Ihania ylläreitä!

Nyt löytyi pihalta ihania ylläreitä! Puuvartisessa pionissa on ainakin seitsemän nuppua, jee! Viime vuonna se kukki yhdellä kukalla ja sitä ennen ehkä 10 vuotta sitten. Joten nyt olen ihan täpinöissäni. Ja hieman jännittää, kehittyvätkö kaikki nuput kukaksi.

Puuvartinen pioni...

Näiden puupionin versojen päissä on lehtitupsut, joiden keskellä on nuppu piilossa. Sen keväiset lehdet ovat kivasti punertavat, mutta muuttuvat vihreiksi.
Kukka on aika erikoinen pioniksi. Kuva kukasta ja juttua viime kesältä Ihana puupioni kukkii pitkästä aikaa, jee!

Tuoksuorvokki kukkii päärynäpuun alla...

Olen ostanut useamman kerran tuoksu- ja perhosorvokkia, mutta ne eivät ole oikein viihtyneet. Viime kesänä siirsin jäljellä olevat ihan uusille paikoille, jotta löytyisi niille mieluisat paikat. No nyt yksi sinikukallinen tuoksuorvokki kukkii tosi upeasti alempana pihaa, päärynäpuun alla.

Kukkien sininen väri ja vihreät lehdet on niin suloisen kaunis yhdistelmä.

Vanhat ja uudet laventelit...

Kuvassa "uusi" laventeli eli siihen itse siemenestä levinnyt. Kuvan ylälaidassa vähän pilkistää ne tosi vanhat tähkälaventelit, joiden siementaimia putkahtelee lähistöltä. En olisi uskonut, että tämä taimi on näin rehevä ja talvehtinut hyvin. Se kasvaa nimittäin ryhmäruusujen välissä, ja ruusuja lannoitetaan aika reippaasti. Olen ihan olettanut, että laventelit eivät viihtyisi niin ravinteikkaassa maassa. Näytän siis olleen väärässä 😉
Laventeleja ei vielä ole leikattu, mutta heti kun kuu vaihtuu, niin on aika siistiä ne.

Vaaleansininen kevätkaihonkukka...

Pihallamme kasvaa kahdessa kohtaa kevätkaihonkukkaa. Huomasin viime keväänä, että toisessa kohtaa on muutama vaaleansininen kukka. Nyt sitä vaaleansinistä on jo kunnon mätäs. Aika jännä!
Seassa näyttää olevan tavallinenkin sininen kukka, josta huomaa hyvin tämän sävyeron.

Keisarinpikarililjassa on komeat nuput...

Muutamaan vuoteen nämä keisarinpikarililjat eivät ole kukkineet, joten olipa ihana huomata penkissä komea nupullinen yksilö. Heti lannoitettiin tätä. Muu piha odottaa vielä hetken lannoittamista... siitä kerronkin sitten seuraavassa postauksessa. Ei nimittäin kannata lannoittaa liian aikaisin ja kannattaa siihenkin valita oikea kuun vaihe.  Lisää kuun vaiheista puutarhanhoidossa Puutarha Studion nettisivuilla.

Kevätterkuin Sari


Ps. Tämä nopea kevääntulo toi niin vauhdikkaasti työpöydälle pihasuunnittelukohteita ja neuvontakäyntejä, että blogiin meinasi tulla pitkä tauko. Onneksi ei kuitenkaan tämän pidempi. Tätä blogia on tullut kirjoitettua jo niin pitkään, että tämä on osa elämää aivan kuten pihakin 😊

8 kommenttia:

 1. Komeat nuput keisarinpikarililjassa. Laventeli on vaikea saada viihtymään, tällaiseen savipihaan sitä en ole uskaltanut edes kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventeli on tosiaan vähän vaatelias kasvupaikkansa suhteen. Olen nähnyt niitä matalassa rinteessä, jossa ylimääräinen vesi valui aina pois. Ja rinne oli niin matala, että lumi peitti sen talvisin. Lumihan on näille se paras suoja. Sellaisessa paikassa voisi hyvinkin onnistua myös savimaalla, jos laittaa niille vielä hiekansekaista multaa.

   Poista
 2. Kevätkaihonkukalla herkät,pienet kukat,tosi suloiset.Viihtyykö tuo tuoksuorvokki metsämaassa paremmin,siis happamahkossa? Mitähän luonnon orvokkia mahdoin siirtää ojan penkalta pihametsikköömme,oiskohan ollu metsäorvokkia.Luonnon orvokit ovat niin sieviä pienine kukkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kevätkaihonkukka on tosi suloinen, sekä niin ihanan helppo ja varma kevätkukkija.
   Ymmärtääkseni tuoksuorvokki ei ole hapahkon maan kasvi, vaan vanha puutarhakasvi. Siniset herkät luonnonorvokit ovat niin sykähdyttävän kauniita. Aho-orvokki kasvaa enemmänkin kuivahkoilla paikoilla ja metsäorvokki lehtomaisilla paikoilla. Tosin nekin ovat sopeutuvia paikan suhteen. Toivotaan, että orvokkisi lähtee leviämään hyvin :)

   Poista
 3. Ihanat yllärit, tosiaan. Puupioni on komea ilmestys kukkiessaan. Minulla on kaksi siementä, jotka olivat kylmäkäsittelyssä kasvattaneet juuren, mutta silmua ei vain näy, vaikka ovat olleet melkein pari kuukautta lämpimässä. Ei ole kärsimättömän touhua :D Tuoksuorvokki on kaunis. Hyvä, että sille löytyi nyt mieluisa paikka. Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puupioni on tosiaan komea ilmestys kukkiessaan. Olen nähnyt vain kuvissa niitä isoina pensaina, en koskaan luonnossa. Siksi vähän jännittää, miten tämän meidän puupionin kukinta onnistuu.
   Pionien ja etenkin puupionien kasvatus siemenestä ei kyllä ole nopea juttu, ja ei sovi lainkaan tällaiselle kärsimättömälle hortonomille ;)
   Pidetään peukkuja, että puupionisi lähtee hyvää kasvuun!
   Ja ihanaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Tämä kevät tarjoaa hurjan nopeaa edistystä. Puupionissa ja keisarinliljassa nuppuja.
  Minulla on paljon kevätkaihonkukkaa. Se on erinomainen maanpeiteperenna ja kukkii yleensä pitkään ja runsaasti. Vierekkäin on usein montaa eri sävyistä kukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on nyt edistynyt niin vauhdilla, ettei kaikkea ehdi edes kuvata. Kevätkaihonkukka onkin tosi kaunis ja hyvä maanpeiteperennana. Meilläkin niissä tavallisen sinisissä kukka on ensin avautuessaan lila ja täysin avautuneena sininen. Ja vaaleansinisessä kukka on ensin vaaleanpunertava. Hauska värinvaihtaja :)

   Poista