keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Eukalyptus säilyi talven yli

 Aika yllättävää, että tämä eukalyptus säilyi näin hyvänä talven yli. Pimeimpään aikaan siitä kuivui joitainkin lehtiä, mutta nyt se jo kasvattaa paljon uusia versoja. Tässä kun oli monta aurinkoista päivää peräkkäin, niin sitä sai kastella joka päivä... eli oli aika vaihtaa sille isompi ruukku.

Eukalyptus kaipasi leikkaamista talven jälkeen...

Se on ollut talven viileän huoneen ikkunalla muiden kasvien seassa. Käytännössä osittan jopa ikkunaa vasten. Oksista näkee hauskasti missä suunnalla se ikkuna on ollut 😊
Siis runsaan valon kasvina, tämäkin kasvaa kohti valoa.

Sidoin ensin pääversot yhteen ja hieman leikkasin versoja. Nyt se mahtuu paremmin ikkunalle, ja kohtahan se pääsee jo parvekkeelle.
Leikkaan sitä vielä lisää ylhäältä, kunhan ensin toipuu tästä leikkaamisesta ja mullanvaihdosta.

Lehdet vioittuivat ikkunaa vasten...

Talven kovilla pakkasilla sen osa lehdistä selvästi paleltui ikkunaa vasten. Aika sitkeä kasvi, kun ei muuten ottanut nokkiinsa. Nyt sitten leikkasin nuo huononnäköiset latvat pois. 

Multapaakku täynnä juuria...

Arvasin multapaakun olevan täynnä juuria, koska sitä sai kastella päivittäin. Näinhän se oli. Viime kesänä kun vaihdon sille isomman ruukun, niin käytin multana sammalkasvualustaa. Se on varmaan  syy, miksi tämä eukalyptus on voinut niin hyvin, vaikka kasvualusta on kuivahtanutkin välillä. Sammal nimittäin varastoi solukkoonsa vettä, ja kasvi saa otettua siitä vettä eikä heti kärsi kuivuudesta, vaikka kasvualusta näyttääkin kuivalta. Toki liian kuivaksi sammalkasvualustaa ei kannata päästää.

Eukalyptus sammalkasvualustaan...

Joten nyt taas laitoin sille mullaksi samaa Biolanin Kasvusammalta eli 100% sammalkasvualustaa. Kuvasta näkee hyvin, vanhan ja uuden ruukun kokoeron. Eli tällä kertaa valitsin tälle selvästi korkeamman ruukun.
Taas esikastelin kasvualustan vedellä ja vasta sitten käytin sitä.  Samalla tavalla tein sillä kultaimarteelle ja se näyttää lähteneen hyvään kasvuun. Lisää kuvia siitä Milloin on mullanvaihdon aika? -postauksessa.

Vanhempi postaus euklyptuksesesta ja ruukunvaihdosta viime kesältä eli Tuoksuva eukalyptus kuumalla parvekkeella.


Nyt onkin hyvä aika vaihtaa sisäkukkiin mullat ja orkideoihin orkideakasvualusta kuukalenterin mukaan… jos siihen on tarvetta 😊
Täältä blogista  Kastelupäivät-sivulta löytyy ne hyvät ajankohdat tähänkin puuhaan.

Kevätterkuin Sari
8 kommenttia:

 1. Onpa kaunis eukalyptus, tai on leikkaamisen jälkeen etenkin! Kiva juttu, että se selvisi talvesta.
  Sammalkasvualusta tuntuu tosi hyvältä, minäkin olen kokeillut sitä loppusyksystä lähtien. Istutin joitakin mukuloita ruukkuihin viikonloppuna ja nyt ihmettelen, miksen tajunnut laittaa niillekin sammalmultaa... se olisi varmasti niiden mieleen, mukavan kevyttä. Hiekkamulta, jota laitoin, saattaa olla liian raskasta. Ehkä sen ehtii vielä vaihtaa, tuskin mukulat ovat vielä lähteneet kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis ja tosi helppo viime kesänä kuumalla parvekkeella. Toki sitä piti kastella usein, mutta sammalkasvualustassa silloinkin pärjäsi vaikka kasvualusta kuivui välillä.
   Ihan testimielessä olen kylvänyt pelargonin siemeniä erilaisiin multiin, ja yllättäen parhaiten ovat menestyneet tässä Kasvusammaleessa. Jopa paremmin kuin kylvömullassa. Heikoimmin ovat voineet halpis-hiekkamullassa. Sammalkasvualusta on kyllä tosi mielenkiintoinen.
   Voithan osan mukuloista vaihtaa sammaleeseen. Eivät tosiaankaan taida nopeasti tehdä juuria ja lähteä kasvuun :)

   Poista
 2. Oi oi, mä en edes tiennyt, että tuon saisi viherkasvina ostaa. Leikkokukkien kamuna, sitä olen vain nähnyt. Nyt mun täytyy tuo jostain metsästää käsiini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on enemmänkin terassikasvi tai parvekkeelle kesäksi. Ei siis viihdy lämpimässä huoneilmassa, etenkään talvella. Tämäkin oli talven hieman viileämmässä huoneessa, valoisalla ikkunalla
   Joka tapauksessa se on ihana niin leikkona kuin terassikasvina :)

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoinen postaus ja vähän erilainen puutarha blogi. Niinpä liityin blogisi lukijaksi ja laitoin blogisi myös blogiluettelooni, että muistan tätä seurata.
  Olis kiva jos sinäkin kävisit aurinkokujalla kylässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seuraamaan blogia :) Kirjoittelen täällä aina välillä näistä erilaisista kokeiluista ja uutuuksista, niin sisäkukilla kuin pihallakin.
   Täytyypäs tulla vastavierailulle :)

   Poista
 4. Ihanan näköinen eukalyptuspuu. Mistä hankit sen? Yritin googlailla ja en löytänyt yhtään jälleenmyyjää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin sen ihan meidän torilta, kukkakojumyyjältä. Se oli myynnissä näin kevätaikaan, muiden kesäkukkien kanssa.
   Voisin kuvitella, että sitä on tänäkin keväänä isommissa ja ns. trendikkäimmissä myymälöissä.

   Poista