sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Daaliat odottaa vielä kellarissa ja muita pihakuulumisia


Daaliat ja muut juurakot odottavat vielä kellarissa oikeaa kuun vaihetta ja ulosistutusta. Siihen menee vielä parisen viikkoa, joten tässä välissä maakin ehtii lämmetä sopivasti. Sillä mitä lämpimämpi maa, sitä nopeammin daaliat lähtevät kasvuun. Ja mitä parempi kuun vaihe istutukseen, sitä nopeampi kasvu ja kukinta. Eli eipä kannata hosua!

Daaliat kellarin viileydessä...

Daalian juurakot voivat hyvin ja yhtään ei taaskaan ole mädäntynyt. Eli meidän kosteaan kellariin kalkitsematon ja lannoittamaton turve on ihan ehdoton daalian talvisäilytyksessä.
Kuvassa pieni juurakko, sillä tähän laatikkoon kerättiin niitä pienimpiä oranssikukallisen daalian juurakoita.
Lisää näiden talvisäilytyksestä vanhemmassa postauksessa Daalian istutus ja talvisäilytystesti

Rusakot liikkeellä...

Pihalta lähti rusakko vauhdikkaasti, kun tein pihakierrosta. Kerrankin oli kamera kädessä ja sain siitä otettua kuvan. Edelleen siis täytyy pitää verkot hedelmäpuiden suojana. Huomasin muuten, että rusakko on taas tänäkin keväänä lyhentänyt syyshortensian versot. Joten saas nähdä, lähteekö hortensia tekemään uusia versoja alhaalta.

Suloisia sinisiä kukkia...

Keskiviikon postauksessa Pienet kevään kurjenmiekat oli kuva pikkusinililjoista (Scilla bifolia) nupullisena. No nyt niiden kukat ovat avautuneet. Ovat kyllä niin suloisen kauniita 😊

Kevätkaihonkukka kukkii jo myös. Sen vanhat lehdet ovat menneet ruskeiksi, enkä ota niitä pois. Ne saavat jäädä uusien lehtien alle mullaksi.

Luonnonvaraista imikkää on kasvanut pihallamme aina, sillä alue on lehtoa. Nyt tänä keväänä se kukkii runsaasti kevätkaihonkukan seassa. Tämäkin on niin kaunis kevätkukka.

Mitä kuuluu sipulikukille terassin termoruukussa…

Mullasta pilkistää vasta tosi pienet alut. Tätä ei siis ole suojattu mitenkään talvella. Keväällä paikka on varjoinen ja katoksen alla. Multa vaikutti aika kuivalta, joten kastelimme sitä hieman. Mullan pinnalla näkyy mustia biohiilen paljoja, sillä multana ruukussa on Biolanin Istutusmultaa, jossa on biohiiltä. Parin sentin syvyydeltä multa tuntuikin kosteammalta. Jännä nähdä, mitä ruukusta nousee, sillä olen täysin unohtanut mitä sipuleita siihen istutin... siis tiedossa taas yksi ylläri 😄

Seuraava hyvä istutusaika kukkien mukuloille on 

7.-8.5.2019, kuun mukaan.


Lisätietoa löytyy Puutarha Studion sivulta sekä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Leppoisaa pyhien jatkoa!

Terkuin Sari

Ps. Ensimmäisessä kuvassa on vanhoja ruostekukkia, jotka ovat jo kovassa kasvussa, kuten aina tähän aikaan. Niille vaihdetaan uusi multa ja ruukku myös toukokuun alussa. Ja samalla niiden välistä otetaan voikukka juurineen pois 😊

2 kommenttia:

  1. Minä olen huhkinut daalioiden juurakoiden parissa. Useita on istutettu esikasvatukseen autotallin hellään huomaan. Viime kesä sai toden teolla rakastumaan näihin kukkiin. Ne ovat näyttäviä ja helppohoitoisia. Pientä vaivaa lienee se juurakoiden talvisäilytys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliat ovat tosiaankin upeita ja varmoja kukkijoita, ja kukinta kestää ihan pakkasiin asti. Me istutamme aina daaliat suoraan maahan, ilman esikasvatusta. Viime keväänä esikasvatin kaksi uutta daaliaa, mutta nyt laitamme nekin suoraan maahan, pienenä testauksena.

      Poista