tiistai 30. huhtikuuta 2019

Pienet sitruspuut parvekkeelle

Blogiyhteistyö - Huiskula 
Suunnittelin vieväni pienet sitruspuut jo parvekkeelle, mutta viikonlopuksi onkin ennustettu pakkasta. Joten suunnitelmiin tuli muutos. Minulla on se yli vuoden vanha sitruspuu ja nyt sain tämän suloisen pienen minisitruunan. Tämä on kyllä supersöpö ja sopii niin hyvin vanhemman kaveriksi parvekkeelle.
 

Minisitruunat syötäviä...

Uusi minisitruunapuu on viljelty Portugalissa myrkyttömästi eli sen hedelmiä voisi syödä. Ja itseasiassa se on tarkoitettukin syötäväksi. Eli sopiva keittiökasviksi tai keittiön terassille.
Yksi sitruuna tipahti puusta pöydälle, joten pakkohan sitä oli maistaa. Se oli todella mehukas ja sisällä oli aika isot siemenet. Maku oli sitruunaisen kirpakka, kuten arvata saattoi 😋

Kaksi erilaista sitruspuuta...

Tässä nyt nämä kaksi sitruspuuta odottamassa parvekkeelle pääsyä. Kivasti ovat kasvutavaltaan erilaisia ja hedelmien värikin on erilainen. Oikein odotan, että pääsen sommittelemaan ne paikalleen. Minisitruunaan täytyy vielä etsiä uusi ruukku... keltainen ei oikein sovi muuhun sisustukseen. Heinämäinen kasvi näiden vieressä on se ihana kympidi orkidea.

Voimakkaasti tuoksuvat kukat...

Kaikkien sitruskasvien valkeat kukat tuoksuvat todella voimakkaasti. Se on yksi syy, miksi pidän näistä niin paljon. Tällä hetkellä kumpikaan puu ei kuki, joten odotan niin innolla kesää ja tuoksuvia kukkia.

Viime keväänä tämä vanhempi sitruspuu kukki näin runsaasti. Ja voitte varmasti kuvitella, miten ihana tuoksu siitä levisi ympäriinsä. Siinä muuten oli nuo hedelmät jo silloin, tosin vihreinä raakileina.

Viime kesän parvekkeella...

Se viihtyi erittäin hyvin lasitetulla parvekkeella, eikä siihen tullut edes ötököitä. Kuten kuvasta näkyy, se kasvatti silloin nuo uudet versot latvaan.
 Kuvassa näkyy myös harmahtavalehtinen eukalyptus. Siitä postaus kesältä Tuoksuva eukalyptus kuumalla parvekkeella.

Leikkaaminen ja mullan vaihto edessä...

Nyt se siis näyttää tältä. Olen jo monta kertaa meinannut irrottaa siitä yhden hedelmän ja tutkia, olisiko se jo kypsä. Ne ovat kuitenkin kovia, joten ehkä ne ovatkin raakoja.
Ensi viikolla, kun kuun vaihe on oikea, leikkaan sen versoja lyhemmiksi ja vaihdan sille mullan. Nämä pienet sitruspuut on siitä kivoja, että niitä voi pitää leikkaamalla pieninä ja siroina puina. Mahtuvat siis hyvin talvella talvisäilytykseen ikkunalle 😊


Pienten sitruspuiden hoito-ohjeet...

Sitruspuille suositellaan aurinkoista, lämmintä ja tuulilta suojattua paikkaa. Niitä kastellaan säännöllisesti keväästä syksyyn lannoitevedellä. Talviaikaan kastellaan hieman vähemmän, paikan lämpötilasta riippuen. Sillä mitä viileämpi paikka, sitä vähemmän ne kastelua tarvitsevat. 
Ne kestävät syksyllä viileää hyvin eli jopa +5 astetta. Tosin nyt keväällä ne kannattaa totuttaa vähitellen ulkoilman viileyteen.
Vain tarvittaessa niille vaihdetaan hieman isompi ruukku. Itse aion pitää vanhan sitruspuuni samassa ruukussa, vaihdan vain nyt multaa.
Sitruspuut pidetään leikkaamalla pieninä ja leikkausajaksi suositellaan kasvukautta eli kevättä tai kesää.
Paras talvisäilytyspaikka niille on viileähkön huoneen valoisa ikkuna. Tavallisessa huonelämmössäkin ne pysyvät hengissä, kunhan saavat paljon valoa talvella.

Sain uuden pienen sitruspuun Huiskulasta, blogijutun tekoon. Kiitos siitä jälleen heille!

Hauskaa ja iloista vappua!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

 1. Olipa monipuolinen postaus, kiitos siitä, sillä ainakin minulle sitruspuut ovat vieraita.
  Noissa on lehtien lisäksi kivaa nuo värikkäät hedelmät, jotka ovat tietenkin plussaa.
  Haluaisin kyllä mielelläni tuollaisen, mutta minun kukan kasvatus taidot huomioon ottaen, se kannattaa varmasti unohtaa.
  Hauskaa vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit postauksesta :) Itsekin vähän epäröin viime keväänä, saankohan sitruspuuni pysymään hengissä. Vähän jopa yllätyin, miten helppo se on, kunhan sillä on hyvin valoisa paikka. Eli valoisuus on kaiken a ja o.
   Talveksikin sille löytyi hyvä paikka viileähkön huoneen ikkunalta, puikkokämmeköiden välistä. Nyt taidan tuon uuden jättää kokeeksi ihan työhuoneen ikkunalle, jossa on normaali huoneenlämpö.
   Eli ilman muuta kannattaa kokeilla, jos sitruspuulle löytyy hyvä paikka :)
   Hyvää vappua sinullekin!

   Poista
 2. Kasvaako siemenestä kylvetty appelsiini tai sitruuna kunnon sitruspuuksi?Tämän haluaisin tietää,sillä minulla on n.5cm korkea appelsiinin siemenestä kylvetty puu kasvamassa kukkaruukussa ja olen sitä hoitanut ja kastellut huolella.Nuo sinun kuvasi ovat niin hyviä,että oikein kadehdin,voisiko tuollaisia saada itse kasvamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niiden siemenistä voi kasvattaa sitruspuun. Tosin siitä tulisi paljon korkeampi, vaikka sitä leikkaisikin ja niiden lehdet olisivat myös isommat.
   Nämä pienet sitruspuut, jotka minulla on, on jalostettu tällaisiksi minipuiksi. Siksi niiden hedelmätkin on noin pieniä.

   Poista
 3. Kiva postaus sitruspuista, olisi kiva kasvattaa niistä syötäviä hedelmiä :) Olemme juuri muuttaneet uuteen taloon ja olohuone on todella valoisa ja paahteinen, niin mietin, että sopisiko sitruspuut sinne? Toki ne voisi olla paahteisella terassillakin kesän, mutta käykö talvetukseen sama tila vai onko lämpöä liikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt niin, että sitruspuut kannattaa pitää kesän ulkona lämpimällä ja tuulelta suojatulla paikalla. Silloin ne viihtyvät paremmin.
   Yhdellä sukulaisellani on siemenestä kasvatettu sitrus ja pitää sitä sisällä ihan normaalissa huoneenlämmössä. Tosin viime kesänä laittoi aurinkoiselle terassille ja sitrus sai kasvupyrähdyksen.
   Eli jos talvella on lämmintä, niin silloin pitää olla myös hyvin valoisa paikka tai hankki sitruspuille kasvivalo.

   Poista