maanantai 15. huhtikuuta 2019

Helppo vai vaikea omenapuu... pihasuunnittelua

Haluatko helpon vai vaikean omenapuun? Nimittäin moni tuntuu nyt tuskailevan omenapuiden leikkaamisen kanssa. Ja yllättävän monella näyttää olevan järkyn huononmallisia omenapuita, joita saa paremmaksi vain useamman vuoden leikkaamisilla. Joten jos haluat helpon omenapuun, tässä sinulle muutama vinkki.

Helppo omenapuu...

Jos piha on pieni tai puulle varattu tila on pieni, valitse hillitysti kasvava omenapuu. Silloin sitä ei tarvitse leikata reippaasti joka vuosi eikä ainakaan pari kertaa vuodessa, kuten voimakkaasti kasvavia.  Ja auttaa myös paljon jos omenapuulajike ei vaadi muuta hoitoa ja ohjailua. Silloin omeniin ei iske myöskään niin helpolla muumiotauti. Eli silloin pääsee helpolla.

Vaikea omenapuu...

Jos olet istuttanut omenapuun liian varjoon, se kasvattaa hyvin pitkiä oksia eikä jaksa kukkia. Siihen ei leikkaamiset auta! Tai jos olet leikannut voimakkaasti kasvavan omenapuulajikkeen väärään kuun vaiheen aikaan keväällä, se tekee vesiversoja uskomattoman paljon. Ja nehän pitää leikata pois... siitä tuli siis super vaikea omenapuu väärällä leikkausajalla. Tai jos olet valinnut muumiotautiherkän omenapuun, niin niitä ruskeita omenia on joka syksy puussa. Tai jos olet valinnut omenapuulajikkeen, joka vaatii vuosittaista ohjausta etkä sitä tee, puusta tulee taas super vaikea. 

Säleikköomenapuu...


 Jos olet istuttamassa säleikköomenapuuta, niin valitse siihen sopiva lajike. Väärä lajike tuottaa vain työlään ja vaikean omenapuun, sillä säleikköomenapuuta leikataan aina kaksi kertaa vuodessa.

Pihasuunnittelu on tässäkin tärkeää...

Joten kannattaa suunnitella etukäteen, mitä omenapuita haluaa pihalleen. Jos sitä miettii vasta myymälässä, niin  usein tulee kiireessä valittua juuri niitä vaikeita puita, joiden hoitoon ei omat taidot riitä.
Toki omenien maku ja käyttötarkoitus on myös syytä muistaa huomioida 😊

Kuvassa hyvä kesäomena `Valkeakuulas`, joka kuuluu "helppoihin" omenapuihin.

Jos sinua kiinnostaa tietää lisää omenapuiden lajikkeista tai yleensäkin haluat oppia suunnittelemaan pihaa ja hyötytarhaa, osta Sarin pihasuunnittelukurssi. Kurssista löydät lisää tietoa Puutarha Studion sivulta.Kevätterkuin Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti