sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

Luonnonkukkia omalla pihalla

Luonnonkukkia on yllättävän paljon meidän pihalla, kuten kuvan verikurjenpolvi. Osa luonnonkukista on kukkanurmikossa, muutama ihan kukkapenkissä ja sitten kukkaniityltäkin löytyy useita. Meidän  tontin rajalla on vanhat ojat ja niissä kasvaa kukkivia luonnonkasveja. Eli yllättävän paljon luonnonkukkia, kun oikein tarkastelee pihaa vähän tarkemmin.


Verikurjenpolvi on luonnonvarainen kasvi...

Verikurjenpolvi on suosittu ja paljon käytetty perenna. Harva tietää, että tämä sen perusmuoto, siis jalostamaton, on Suomessa luonnonvarainen kasvi Ahvenanmaalla ja lounaisessa ulkosaaristossa sekä paikoitellen rannikollakin.

Se onkin sitkeä ja kuivuutta kestävä kasvi myös perennana. Siitä lisää vanhemmassa postauksessa Helppo verikurjenpolvi kestää kuivuutta.


Imikkä tekee jo siemeniä...

Imikkä on luonnonvarainen kasvi lehdoissa. Otin siitä kuvan tänään eli se tekee jo siemenkotia. Imikkä onkin kevään kukkija eli se kukki jo toukokuussa, siitä alempi kuva.



Keltakurjenmiekka viihtyy ojassa...

Tämän keltakurjenmiekan lisäksi ojassa kasvaa myös rentukkaa, mutta se on jo lakastunut. Keltakurjenmiekka on lähes metrin korkuinen ja kukkii nyt parhaillaan. Sen lehdistö on kaunis läpi kesän ja sitä käytetäänkin myös perennana. 
Tässä ojassa on vettä keväällä ja sateiden jälkeen, mutta nyt oja on tietysti kuiva. Keltakurjenmiekka kestää vettä, sillä se kasvaa luontaisesti myös matalassa vedessä.

Lehtomaitikka aloittelee kukintaa...

Luonnonkukista yksi suosikeistani on tämä lehtomaitikka, joka vasta aloittelee kukintaa. Sekin on luonnonvarainen lehtomaiden kasvi. Kukat ovat värikkäät eli pieni kukka on keltainen ja verson latva violetti. 
Tämä meidän lehtomaitikkaniitty on tosi värikäs, kun kukinta on komeimmillaan. Siitä kuvia vanhemmassa postauksessa Lehtomaitikka - upea luonnonkukka
Se on siis yksivuotinen eli pudottaa aina syksyllä siemenet maahan, joista kasvaa uudet versot seuraavana vuonna.

Mustarastas ja käpytikka pihan vakiolintuja...

Mustarastaat viihtyvät lehtomaitikkaniityn luona, kuten kyllä muuallakin meidän pihalla. Kun olin ottanut tämän kuvan, pujahti mustarastas lehtomaitikoiden sekaan piiloon. Taustalla oleva kasvi on siis lehtomaitikkaa ja se näyttää vain vaalealta, koska valo osui siihen eritavalla.

Nyt pestiin tämä lintujen juoma-allas ja heti kun metsälehmuksesta oli pudonnut veteen pari lehteä, siinä alkoi taas käydä lintuja. Hyvin kelpasi vesi myös käpytikallekin 😊
Lisää kuvia juoma-altaasta ja pikkulinnuista Lintujen juoma-allas - vettä pihan eläimille -postauksessa.


Tänään 18.6. on yhteispohjoismainen Luonnonkukkien päivä


Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

  1. Ai miten ihanaa, että verikurjenpolvi onkin luonnonkasvi. Sitä voin siis ostaa vielä enemmän. Aloin suosia luonnonkukkia, mutta niitä on vähän myynnissä. Kiitos tästä tiedosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan se punakukallinen perusmuoto (Geranium sanguineum) on luonnonkasvi. On myös olemassa siitä jalostettuja valko-, vaaleanpuna- ja punakukallisia lajikkeita eli silloin nimilapussa tuon tieteellisen nimen jälkeen on vielä lajikenimi. Eli esimerkiksi Geranium sanguineum `Max Frei` on verikurjenpolven lajike.
      Luonnonkukat on upeita kotipihallakin vaikka perennapenkissä :)

      Poista