perjantai 2. kesäkuuta 2023

Tähtihyasintti isossa perennapenkissä

Tämä tähtihyasintti kukkii isossa perennapenkissä aina näin touko-kesäkuun vaihteessa. Sen taivaansiniset kukat tuovat penkkiin kivasti väriä. Se on selvästikin sitkeä ja pitkäikäinen kasvi, koska se on kestänyt hyvin sateettomat kesät ilman kastelua. Tätä isoa perennapenkkiä emme siis kastele koskaan, vaikka aurinko paistaa siihen koko päivän.


Isotähtihyasintin heinämäiset lehdet...

Tähtihyasinttien lehdet muistuttavat heinämätästä. Ja siitä sen keväällä helposti tunnistaakin perennojen seasta. Tässä vaiheessa perennat ovat jo kasvaneet sen verran korkeiksi, että ne melkein peittävät tämän isotähtihyasintin lehdet.

Tähtihyasintin kasvutavan näet paremmin vanhemman Tähtihyasintti ja espanjansinililja -postauksen kuvassa.

Tämä on siis isotähtihyasintti eli Camassia leichlinii, mitä on eniten myynnissä. Se kasvaa 80-100 cm korkeaksi.


Tähtihyasintti isossa perennapenkissä...

Isotähtihyasintit kasvavat siis isossa perennapenkissä, joka on pitkä ja leveä. Siinä on erilaisia perinneperennoja ja uusiakin lajikkeita. Kuten kuvasta ehkä joku teistä tunnistaakin, niin siellä on myös varjo- ja ruskoliljoja.
Tässä vaiheessa kun tähtihyasintit kukkivat, ryhmän perennat eivät vielä kuki. Kun tähtihyasintit lakastuvat, alkaa perennojen kukinta, mikä jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

Tämä perennapenkki on suunniteltu helppohoitoiseksi ja sitä se onkin. Se on jo vuosikymmeniä vanha ja on edelleen kaunis sekä hyvässä kunnossa.
Eli hyvin suunniteltu perennapenkki ei kaipaa uusimista, etenkin jos siihen on valittu helppohoitoisia ja talvenkestäviä kasveja.

Sirot tähtimäiset kukat...

Tähtihyasinttien kukat on minusta sykähdyttävän kauniit ja sirot. Vihreyden keskellä niiden kukat pääsevät hyvin oikeuksiinsa. Tästä on myös olemassa lajikkeita, joilla kukan väri voi olla valkoinen tai voimakkaampi sininen. Yksittäinen kukka voi olla myös kerrottu. Todennäköisesti tämä jalostamaton perusmuoto on kestävin.

Pieni sinitähtihyasintti kukkii myös...

Toisessa perennapenkissä kukkii pieni söpö tähtihyasintti. Sen takana olevat vihreät lehdet kuuluu syysleimulle eli tämä on tosi pieni. Se on todennäköisesti sinitähtihyasintti ( Camassia quamash).

Tähtihyasintti on sipulikukka...

Tähtihyasintit on siis sipulikukkia, joiden sipuleita on myynnissä syksyisin. Ne on tietysti monivuotisia, kuten nämä meidänkin pihalla kasvavat.
Isotähtihyasintti viihtyy auringossa tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Sipulikukkien tapaan niiden lehdet alkavat lakastua, kun kukat lakastuvat. Lehdet saa poistaa vasta, kun ne on täysin kellastuneet.

Muita hyviä sipulikukkia perennojen sekaan:


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari

9 kommenttia:

 1. Onpas kauniin sininen! Minulle ihan uusi tuttavuus, onko se siis hyasintti? Tiedätkö, löytyyköhän sitä ihan tavallisesta puutarhakaupasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden sininen sävy on minustakin tosi kaunis :) Se ei ole hyasintti, vaan ihan eri kasvi eli tähtihyasintti. Sen sipuleita on myynnissä syksyllä ainakin siemeniä ja sipuleita myyvissä verkkokaupoissa. Nämä meidän tähtihyasinttien sipulit on Korpikangas Siemen-Fröltä. Sipuleita voi kyllä löytyä puutarhamyymälöistäkin, joilla on laaja valikoima kukkasipuleita syksyisin..

   Poista
 2. Tähtihyasintit ovat todella ihania. Minulla kasvaa noita tummemman sinisiä niityllä ja valkokukkaisia parissa kukkapenkissä. Viime syksynä istutin vaaleansinisiä, tai sen värisiä niistä ainakin pitäisi tulla. Tästä jutustasi tuli mieleen, että syksyllä niitä voisi istuttaa muotopuutarhaan, sopisivat sinne pastellisävyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa sinulla ihanasti erilaisia tähtihyasintteja. Eipä ole tullut mieleeni, että niitä voisi istuttaa myös niitylle, sillä siellä on tähän aikaan vielä vähän kukkivaa. Loistava idea!
   Itse yllätyin, miten helppoja ja varmoja ne on. Niitä voisi kyllä ostaa lisää :)

   Poista
 3. On tosi nätti. Istutin syksyllä vielä ei kuki odotan kuin kuuta nousevaa. Vieläkö tulee hyvä daalian istutusaika on isot alut en uskaltanut istuttaa yöllä jopa 3 astetta pakkasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun on näin viileää, niin kukat kehittyvät tosi hitaasti. Siinä on se hyvä puoli, että kukinta myös kestää pidempään :)
   Seuraava kukkien istutusaika alkaa 19.6.2023. Jos sinne asti ei malta odottaa, niin voi istuttaa tänään tai ihan lähipäivinä.

   Poista
 4. Alkoi kiinnostamaan, mitä perennoja sinulla on kuivuutta kestävässä penkissä? Oletko jo aiemmin postannut aiheesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan kirjottanut tuosta penkistä aiemmin. Siinä on paljon erilaisia perennoja ja suurin osa on vanhoja sitkeitä perinnekasveja kuten esim. tarha-alpia, kahta eri piiskua, syreenileimua, lehtoakileijaa, saksankurjenmiekkoja, kultapalloa. Nämä tuli nyt nopeasti mieleen, mutta siinä on kyllä muitakin. Niille on alkujaan laitettu kompostimultaa eli siinä kohtaa on paksu multakerros, mikä auttaa kestämään kuivuutta.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta Sari!

   Poista