Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Leikkokärsämöt ovat itseasiassa siankärsämön värikäskukallisia lajikkeita. Usein niitä kasvatetaan leikkokukaksi ja niitä voi käyttää myös kuivakukkana. Itse halusin tätä sen takia, että siankärsämön tapaan se kestää kuivuutta aika hyvin. Toinen syy on tietysti se, että leikkokärsämö on helppo perenna ja vielä nopea kasvattaa itse siemenistä. Kukinta alkaa neljän kuukauden kuluttua kylvöstä.
Leikkokärsämö ja reunuspietaryrtti sekaistutuksena...
Koska nämä leikkokärsämöt ovat enemmänkin meillä perennana kuin leikkokukkana, valitsin sille paikan, jossa se saa leivitä maanrönsyillä vapaasti. Sen kaverina on valkokukallinen reunuspietaryrtti, joka on vanha perinnekasvi. Taustalta pilkistää punaisia harjaneilikoita. Ryhmästä tulikin ihanan villi ja silti kaunis😊
Puolivarjossa pidemmät kukkavarret...
Tämä paikka, missä leikkokärsämöt ja reunuspietaryrtit kasvavat, on puolivarjoinen. Sen takia kärsämöt kasvattavat tavallista pidemmät kukkavarret ja myös kukkivat hieman vähemmän vaikkakin pitkään eli kesä-syyskuun ajan. Ne kuitenkin pysyvät pystyssä, koska matalammat ja tiiviisti kasvavat reunuspietaryrtit antavat niille selvästi tukea.
Leikkokärsämön kasvupaikka...
Leikkokärsämöt kukkivat eniten siis auringossa ja kasvutapa on silloin myös tiivis. Ne kukkivat kyllä hyvin myös puolivarjossa, kuten meillä. Leikkokärsämöt viihtyvät läpäisevässä multamaassa ja kestävät ajoittaista kuivuutta. Liikalannoitusta kannattaa välttää.Leikkokärsämö helppo kasvattaa siemenistä...
Ennen kuin istutin taimet pihalle alkukesällä 2021, ne olivat kevään ulkona ruukutuspöydällä. Siinä vaiheessa, olin istuttanut jokaisen taimet omaan pieneen taimiruukkuun. Koska meillä on siruetanoita, ihan pieniä taimia ei kannata istuttaa maahan.
Taimikennosto on muuten tosi kätevä, koska se vie vähän tilaa, jolloin taimia mahtuu paljon ikkunalle.
Kuukautta aikaisemmin taimet näyttivät vielä tältä.
Tämän leikkokärsämön (Achillea millefolium `Summer Berries`) siemenet sain Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille😊
Helmikuun lopulla olin siis kylvänyt siemenet pieneen kippoon ja multana näytti olevan kasvusammal. Samaa käytin myös taimikennostoissa ja pienissä taimiruukuissa.
Leikkokärsämön kylvössä on hyvä muistaa, että sen pieniä siemeniä ei saa peittaa mullalla. Ne jäävät siis näkyviin mullan pinnalle.
Kun siemenet on kylvetty, mullan pinta ei saa päästä kuivumaan. Sen takia kylvös on läpinäkyvän muovin sisällä.
Lisää siemenistä kasvatettuja perennoja...
- Punahatun kasvatus siemenistä on myös helppoa ja onnistuu aina. Runsain kukinta alkaa vasta vuoden tai parin päästä, kuten usein perennoilla.
- Hohtopiikkiputki pölyttäjille ja perhosille sen sijaan vaatii kylmäkäsittelyn eli kylvös pidetään jääkaapissa tai ulkona, ennen kuin siemenet suostuvat itämään.
- Harmaakäenkukka helppo kylvää siemenistä ihan suoraan maahan. Se on nimittäin kaksivuotinen ja kylväytyy jatkossa itse.
Mukavaa viikon alkua!
Puutarhaterveisin Sari
Ostin juuri punakärsämön kukkapenkkiini. Ajattelin ottaa siitä siemeniä talteen ensi kevättä ajatellen. Halusin sen juuri maljakkoon laitettavaksi. Oikein nätti 🌺
VastaaPoistaPunakärsämö onkin ihana ja sitä on eri punaisen sävyisinä. Eli kylvämistäsi taimista voi siis myös kasvaa eri punaisen sävyisiä. Näissä minun leikkokärsämöissäni oli myös pari vahvan punaista, jotka kukkivat jo aiemmin. Kauniita kaikki :)
PoistaOnpas hyvä tietää tuo, mutta tuli mitä tuli, meidän pihaa kaunistaa varmasti 👌
PoistaToivotaan siis tosi runsasta punakärsämöiden kukintaa vuoden päästä :)
PoistaHei, mistä punakärsämön siemeniä boi ostaa?
PoistaVoit etsiä siemeniä esim. netistä haulla punakärsämön siemenet. Nyt ei ole siemenvalikoima runsaimmillaan, kuten se on tammi-maaliskuussa. Osassa punakärsämön siemenpussien kuvissa on kaikenvärisiä kärsämöitä eli niistä siemenpusseista ei tule vain punaisia. Löytyy myös niitä, joista tulee eri punaisen sävyisiä punakärsämöitä. Toivottavasti löydät etsimäsi!
PoistaMinäkin kasvatin näitä tänä vuonna, odotan kovasti kukintaa!
VastaaPoistaNämä on kivoja siitä, että kukkivat jo kylvövuonna Ja ensi vuonna kukinta on vielä runsaampi.
PoistaMeillä ekana vuonna metsäkauriit söivät nuput kukkavarsien päistä. Nyt onneksi kärsämöt ovat saaneet olla rauhassa :)
Äitini sanoi saavansa allergisia nuhaoireita siankärsämöistä. Oiskohan oireet yhtä pahat näistä jalostetummista? Kauniita ovat!
VastaaPoistaLeikkokärsämö lienee hyvin samanlainen kuin siankärsämö eli täytyy itse kokeilla, saako siitä oireita. Allerginen reaktio on aina niin yksilöllistä. Ja siankärsämö ei tosiaan sovi kaikille, sillä osa voi saada jo sen koskettamisesta allergisia oireita.
PoistaSiankärsämö on vanha ja edelleen käytetty rohtokasvi, jota tulee käyttää rohtonakin harkiten tapauskohtaisesti. Tosiaan kauniita kummatkin :)
Olen kasvattanut leikkokärsämöitä siemenestä parina vuonna. Nyt kukkaloisto on upea, että ihmettelen joka kerta, miten yhdestä siemenpussista voi saada niin paljon aikaan 😊 Osa kasvaa jopa hiekkapenkissä, käytännössä ilman kastelua enkä ole muistanut laittaa edes katteita. Täydellinen kuivan pihan kasvi siis!
VastaaPoistaLeikkokärsämö on tosiaan täydellinen kuivan pihan sekä kuivan ja paahteisen kesän kasvi! Kun taimet ovat juurtuneet maahan, niin ne kestävät siankärsämöiden tapaan hyvin ilman kastelua. Meillä on nyt niillä kolmas kesä menossa ja kukinta on runsain, vaikkakin paikka on puolivarjoinen. Voin hyvin kuvitella, miten upea kukkaloisto on aurinkoisella paikalla :)
Poista