maanantai 10. heinäkuuta 2023

Fengshui puutarha Villa Kokkokallio

Sunnuntain Avoimet puutarhat -tapahtumassa oli mukana tämä fengshui puutarha Villa Kokkokallio. Olen kirjoitellut tästä silloin Lohjan Asuntomessujen aikaan, sillä olin tehnyt Villa Kokkokallioon fengshui-pihasuunnitelman. Nyt olikin ihana päästä katsomaan puutarhaa pitkästä aikaa. 

Tämä ensimmäinen kuva on Villa Kokkokallion kahvilan oven edustasta. Kuvassa näkyy vasemmalla vaalea suihkulähde. Se on edelleen samassa paikassa, joka on tarkasti katsottu fengshui-kompassin avulla.


Alapihalla aivan eri tunnelma...

Villa Kokkokallion puutarha jatkuu alapihalle, Lohjanjärven rannalle. Siellä puutarhan tunnelma on aivan erilainen ja paljon varjoisampi, mitä kahvilan edustan puutarha. Varjoa alapihalle luo komeat isot puut, jotka on säilytetty. Ihan kauimmassa kulmauksessa on oma metsäinen ja rauhallinen alue, jossa myös on pöytiä ja tuoleja. Siellä näkyy myös upea korkea kallio.

Nämä kuvat ovat alapihalta, läheltä rantasaunaa. Koska fengshui puutarhassa huomioidaan aina kaikki aistit, niin täältä löytyy myös syötävää.

Nämä laventelit on istutettu tähän viime vuonna ja ne talvehti hyvin. Nyt ne siis kukkii näin komeasti kirsikkapuun alla. Osalle kasveista on tehty kivasti kauniit nimilaput, mitkä näkyvät taaempana lavakauluksessa.

Fengshui puutarha ja sen värit...

Fengshuihin liittyy viisi elementtiä ja niihin taasen tietyt värit. Sen takia puutarhan eri kohdissa on hyvä olla alueen elementin väriä tai jossain tapauksissa jotain väriä vältetään alueella. 
Jotta saadaan luotua fengshuin mukaan harmoninen ja kaunis kokonaisuus, kannattaa tehdä puutarhasuunnitelma, koska kasvien sijoittelussa ja valinnassa otetaan monta asiaa huomioon.

Villa Kokkokallion alapihalla uutta oli köynnöskaaret, joihin keväällä on istutettu erilaisia kärhöjä. Tämä tumma kärhö oli kyllä upea. 


Tämäkin kärhö on huikean kaunis.

Oma maku ja itse tehden - fengshui puutarha...

Fengshuihin kuuluu myös se, että puutarhassa tulee esiin asukkaiden oma maku ja tyyli. Vielä parempi, jos asukkaat ovat itse tavalla tai toisella mukana pihan teossa. Siten puutarhaan syntyy syvempi suhde ja puutarhan hoitava vaikutus asukkaisiin on vahvempi.

Villa Kokkokallion puutarhassa on paljon erilaisia kasveja ja osa niistä on saatu jakotaimina eli niihin liittyy myös tunnearvoa. Huomasin siellä tällaisen kirjavalehtisen alppiruusun, joka on aika veikeä. Varjoisemmalla alueella on enemmänkin alppiruusuja ja atsaleoja. 

Järven rannalla luonnonkasvillisuutta...

Rantasaunan luona on vanhat hopeapajut, joita on myös naapuritontin rannalla. Ennen hopeapajuja istutettiinkin järven rannalle huvila-alueella.

Edellisessä postauksen kommenteissa toivottiin vinkkejä rannoista. Tällä Villa Kokkokallion rannalla on perennamaisia kasveja, jotka kestävät veden pinnan vaihteluja ja samalla sitovat maata. 
Siellä on mm. keltakurjenmiekkaa, ranta-alpia ja mesiangervoa. Saunan ympäristö ja ranta on vielä työnalla eli se on keskeneräinen. Omistajapariskunta tekee remontteja ja pihatöitä paljon itse, joten muutostyöt etenevät projekti kerrallaan. Minusta tämä ranta on kaunis jo näinkin.

Luonnonkunnioitus ja pörriäiset fengshui puutarhassa...

Fengshuissa luonnonmateriaalit ja yleensäkin luonnolliset sekä aidot asiat katsotaan tärkeiksi. Sen takia Villa Kokkokallion puutarhassa on linnunpönttöjä, kukkanurmikkoa ja perennoja pörriäisille sekä perhosille. Siellä on myös lahopuutarha ja hiekkapintaiset kulkuväylät. Lisäksi isot puut ovat erityisen arvokkaita monille hyönteisille ja linnuille eli tässä puutarhassa toteutuu vahvasti luonnon monimuotoisuus.


Villa Kokkokallion puutarhassa vierailu...

Puutarhaa pääsee ihastelemaan Villa Kokkokallion kahvilan aukioloaikoina, mitkä näkee heidän facebook-sivultaan. Paikka on siis Lohjalla, Lohjanjärven rannalla. Nyt sinne pääsee myös veneellä, sillä rannassa on venelaituri, johon saa veneen kiinnitettyä kätevästi. Rannalta on hiekkakäytävä ja portaat ylös kahvilaan.
Moni tunnistaakin Villa Kokkokallion ison vaaleansinisen vanhan rakennuksen Hiidensalmen sillan vieressä.

Lisää kuvia Villa Kokkokalliosta vanhemmissa postauksissa:


Kesäterkuin Sari



2 kommenttia:

  1. Hienon väriset clematikset, etenkin se tumma. Kerrassaan aivan ihana! Ja tuollaista upeaa kirjavaa rhodoa en ole ikinä nähnyt. Jo niiden takia voisin hyvin käväistä siellä, nimittäin muistan tuon rakennuksen. Se on näkyvällä paikalla siinä sillan kupeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tumma on tosiaan upean värinen vihreyden keskellä. Harvemmin sen väristä näkee, samoin kuin sitä rodoa.
      Totta, Kokkokallion vaaleansinisen rakennuksen taitaa huomata kaikki, jotka sitä Karstuntietä Hiidensalmen sillan yli kulkevat tai ovat kulkeneet joskus aiemmin. Se on kyllä niin korkealla ja näkyvällä paikalla.
      Ja käväise ihmeessä siellä, kahvilan sisätilatkin on erityisen kauniit.

      Poista