maanantai 3. heinäkuuta 2023

Heinäkuussa lisäkylvöjä kasvimaalle - omavaraisuus kotipihalla

Nyt heinäkuussa on pakko tehdä lisäkylvöjä kasvimaalle, kun vihdoinkin sataa. Kesäkuu oli niin kuiva ja kuuma, että kasvimaalla näyttää aika karulta. Onneksi jätettiin kasvimaan pinnalle lehtikate, mikä vähän auttoi kasveja, meillä nimittäin kaivosta uhkasi loppua vesi.

Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Kuivuus aiheuttaa lisäkylvöjä kasvimaalle...

Näin pieniltä ja surkeilta näyttää mangoldit, koska emme ole voineet kastella niitä lainkaan kesäkuussa.  Kuivuuden takia kasvimaan kylvöissä on myös aukkoja, joten kylvämme sinne nyt lisää mangoldia, vahapapuja, hernettä ja ehkä juureksia. Loppukesän sää tulee vaikuttamaan paljon siihen ehtiikö pavut ja herneet tuottaa vielä satoa.

Lisää kasveja, joita voi vielä kylvää Heinäkuun kylvöjä -postauksessa.

Vanhat maa-artisokat kasvaa ilman kastelua...

Vanhat maa-artisokat, lipstikat ja raparperit kasvavat hyvin ilman kastelua, koska ne ovat juurtuneet jo paikalleen. Sateet todennäköisesti auttavat maa-artisokkaa kasvattamaan normaalikokoista satoa. Maa-artisokka onkin varma ja sitkeä vanha kotivarakasvi.

Perunan lehdistö vihreä biohiilimullassa...

Aika jännästi nämä perunat on terhakan näköisiä ja hyvän vihreitä, vaikka näitäkään ei olla kasteltu. Niitä todennäköisesti on auttanut biohiiltä sisältävä kompostimulta, jota laitettiin tähän kohtaan keväällä. Mielenkiintoista nähdä, millaisen sadon ne tekevät.

Heinäkuussa kannattaa ostaa valmiit taimet...

Kesä on jo sen verran pitkällä, että kannattaa ostaa valmiita taimia, jos vain löytää niitä. Itse kävin ostamassa vähän täydennystä kastelualtaisiin. Meidän Nurmijärven torilla on kukkatorikoju, josta teen aina hyviä löytöjä. Nytkin ostin mm. ison curry-yrtin, tornibasilikan, syötävän mustan orvokin ja amppelimansikan taimet. Heidän Ruotin puutarhalla olisi ollut vielä suurempi valikoima, mutta aikaa säästääkseni kävi torilla. 

Torit sekä vanhan ajan kasvihuonepuutarhat, joissa on myyntiä kuluttajille, on parhaita paikkoja löytää vielä vihannesten ja yrttien taimia. Muutenkin niistä löytää kaikenlaista erikoisempaa ja tietysti myös perinteisiä kasveja.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/viherlannoitusta-ja-milta-satokausi-nayttaa-nyt-suuntana-omavaraisuus-heinakuu-2023/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/07/03/heinakuu-23-satokauden-kuulumiset-ja-lannoitukset/


Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fiPuutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Maa-artisokat ovat kyllä oikeita sitkeyden perikuvia! Meilläkin ovat kärvistelleet ilman kastelua, kun sadettajaa ei ihan niihin saakka olla sojoteltu, mutta ovat silti kasvaneet, vaikkakin hieman näyttävät olevan normaalia kitukasvuisempia tänä vuonna. No, heinäkuu on alkanut sateisena, joten saavat maa-artisokatkin nyt kauan kaivattua sadetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä, ottavatko maa-artisokat kunnon kasvuspurtin nyt kun tuli sateinen viikko, todennäköisesti. Meilläkin niiden versot on normaalia matalampia ja samoin on lipstikan.
   Maa-artisokka on kyllä loistava kasvi... lähes hoitovapaa ja siitä saa satoa syksyllä sekä aikaisin keväällä joka vuosi, oli kesä millainen tahansa :)

   Poista
 2. Kylvin myös lisää punajuurta ja porkkanaa. Punajuuret kärsivät kuivuudesta ja kaikki syyskylvetyt porkkanat ei itäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuli juuri sopivasti sateita, niin nyt siemenet itävät varmemmin ja lähtevät hyvään kasvuun. Syyskylvöt ei aina onnistu täysin, ei kyllä kevätkylvötkään jos on tosi kuivaa.

   Poista