keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Kukkanurmikko tuoksuu ja surisee

Parhaillaan kukkanurmikko tuoksuu niin hyvälle ja surisee kivasti. Siis etenkin jos siinä kasvaa valkoapilaa, mikä on loistava kasvi monellekin kukkanurmikolle. Tänään kävin ottamassa nämä kuvat ja kova tuuli ei näyttänyt yhtään haittaavan näitä pörriäisiä. Kukkanurmikko on ihan oman tyyppinen nurmikko eli sitä leikataan ruohonleikkurilla, ainakin joskus.


Kukkanurmikko surisee - kimalaiset apilan kukissa...

Kukkanurmikolla on aina paljon pörriäisiä, kun sinne on laitettu kasvamaan erilaisia kukkivia kasveja. Parhaillaan runsaasti kukkii valkoapila, mikä tuntuu olevan ainakin kimalaisten suosiossa. Pörheitä kimalaisia näytti olevan tosi paljon liikkeellä. 

Niiden surinan kivasti kuulee, tosin kova tuuli nyt hieman vaimensi surinaa. Monesti pörriäisten pitämä surina paljastaa kasvien kukinnan alkaneen, etenkin isojen puiden kohdalla, joiden kukinta helposti voi jäädä huomaamatta.

Tällainen pörriäinen oli myös tänään liikkeellä kukkanurmikolla. 


Viime viikolla kuivuudesta matalia...

Reilu viikko sitten apilat olivat vielä matalia kesäkuun sateettomuuden takia. Nyt kun monena päivänä saanut, niin myös valkoapilat ovat lähteneet kasvuun, kuten monet muutkin kasvit. Valkoapila kestää hyvin kuivuutta ja siksi se on yksi kukkanurmikon peruskasveja.


Kukkanurmikko tuoksuu apilalle....

Kun kukkanurmikolla on paljon valkoapilaa tuoksu on aivan huumaavan ihana aurinkoisena päivänä. Monelle apilan tuoksu on miellyttävän makea, eikä liian pistävä. Tuoksu onkin aina kiva lisä puutarhaan.
Kirjoitin jo aikaisemmin Trendikäs kukkanurmikko -postauksen, jossa lisää syitä, miksi kukkanurmikko on niin suosittu ja hyvä.
Tätä kohtaa ei nyt kannata leikata, jotta pörriäisille riittää ruokaa. Ja onhan tämä niin kauniskin, että olisi sääli leikata kukkia pois. Joten kannattaa nyt malttaa ja vaikka leikata muualta, jättäen valkoapilakohdat leikkaamatta.


Kukkanurmikon hoidosta ja teosta lisää verkkokurssilla...

On monia kukkivia kasveja, jotka toimivat kukkanurmikolla. Niistä ja kukkanurmikon teosta on koottuna tietoa Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssille.
Samoin sieltä löytyy ohjeita, miten kukkanurmikkoa kannattaa hoitaa, jotta kukkien määrä lisääntyy. Ja jottei pilaa kukkanurmikkoa väärällä hoidolla.
Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi sivustolta.



Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Leikkasin eilen nurmikon ja samalla meni apilan kukat. Vähän nyt harmittaa, koska kiireessä ihan unohdin säästää ne. Miten nyt käy? Kukkiiko ne enää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan, miten kävi. Onneksi ne vielä ehtivät kukkia uudelleen, sillä valkoapila kukkii pitkään. Ja ehkä ensi kerralla muistat paremmin jättää ne leikkaamatta :)

      Poista