sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Tähtisilmä ja rungollinen tulikruunu kukkivat pitkään

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tähtisilmä ja rungollinen tulikruunu kukkivat pitkään ja runsaasti, jopa syksylle asti. Tänä keväänä minulla oli ensimmäistä kertaa tähtisilmää ja ihastuin siihen heti. Joten nyt meillä on pihallakin tähtisilmää, tällä kertaa oranssikukallisena. Ne sopivat hyvin yhteen oranssin rungollisen tulikruunun kanssa.

Tähtisilmät kukkivat pitkään auringossa...

Tähtisilmät kuten tulikruunukin kukkivat runsaiten auringonpaisteessa eli aurinkoisella paikalla. Kun kesä tästä vielä etenee, niin nämä oranssit tähtisilmät pitää siirtää toiseen kohtaa. Keskikesällä aurinko paistaa niin korkealta, että niiden paikka on ollut aurinkoinen, mutta pian se muuttuu puolivarjoiseksi.

Huhtikuussa tein vaaleanpunaisista tähtisilmistä ja ruukkuneilikoista istutuksen parvekkeelle. Kuvia siitä näet Ensimmäiset kesäkukat vapuksi -postauksesta.

Tähtisilmä ja rungollinen tulikruunu hyvä pari...

Rungollinen tulikruunu sai oransseista tähtisilmistä hyvän parin tähän kohtaan. Tulikruunun versot ovat korkeammalla ja niihin paistaa vielä pitkään aurinko. Ennakoin siirtelyä jo istutusvaiheessa eli istutin nämä omiin ruukkuihinsa. Ruukut on silloin kevyitä ja helppo siirrellä.

Tulikruunun lehdet tuoksuu muuten sitrukselta, kun niitä koskee. Aivan ihanan raikas tuoksu! Kukkien väri muuttuu sitä mukaa, kun kukka vanhenee ja se on tyypillistä tulikruunuille.

Kukkimaton tulikruunu hyvä ostos...

Rungollinen tulikruunu on hieman hintavampi ja välillä niitä näkee alkukesällä alekorissa kukkimattomina. Varjoisassa myymälässä ne nimittäin lopettavat kukkimisen.
Se on silti edelleen hyvä taimi ja erinomainen ostos. 
Tämä minun tulikruununi oli myös kukkimaton ja kuitenkin hyvässä kasvussa. Siinä oli nuppuja ja tosi paljon lakastuneita kukkia. Näin heti, että tästä tulee nopeasti kukkiva.

Kuvassa kaksi ylintä on tulikruunun nupputerttua. Kaikki muut on lakastuneita kukkia tai mitä niistä jää jäljelle, kun pienet kukat putoavat maahan, ja ne kaikki siis leikkasin heti pois. Viikon päästä siihen oli avautunut jo paljon kukkaterttuja. 

Tähtisilmän ja tulikruunun hoito...

Tähtisilmä (Osteospermum) ja tulikruunu (Lantana; viralliselta nimeltään kirjotulikruunu) viihtyvät täydessä auringossa. Multaa kastellaan usein, sillä mullanpinta saa vain hyvin kevyesti kuivahtaa. Viihtyvät siis aika lailla tasakosteassa mullassa. Niitä lannoitetaan säännöllisesti syksylle asti sekä lakastuneet kukat leikataan pois.
Mullaksi laitoin niille biohiilipitoista kesäkukkamultaa, mikä auttaa kasveja, jos multa kuivahtaa hieman liikaa.


Sain oranssit tähtisilmät Huiskulasta, mistä kiitos heille.


Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. Ihanat värit 🧡💚 Itsekin laittanut oranssia puutarhaan, ihan vaihtelun vuoksi. On tuo vaaleanpunainen kausi ollut kauan vallalla ja tietty niistä on olluthyvin valikoimaakin 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nyt on näkynyt myymälöissä paljon oransseja, kellertäviä ja muita jännän lämpimän värisiä kukkia, viileämmän vaaleanpunaisen trendin jälkeen. Tosiaankin vaihtelu virkistää :)
      Meidän pihalle nämä oranssi sopii tosi hyvin, kun meillä on se pitkä oranssikukkainen daaliapenkki. Siitä en muuten olekaan laittanut vielä kuvia. Se tietysti kukkii parhaillaan

      Poista
  2. Ensimmäisen kerran ostin rungollisen tulikruunun ja voi miten ihana se onkaan. Samassa ruukussa samettiruusut ja onkin nyt melkoinen kukkapylväs. En ole edes kuivia leikkonut pois ja ei ole ihan täydessä auringossakaan ja silti kukkii. Lannoittanut olen silloin tällöin. Suosittelen tätä kukkaa kyllä mm. helppohoitoisuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet tykästynyt rungolliseen tulikruunuun. Se on upea ja tosiaan helppo. Onpa mielenkiintoista, jos se kukkii hyvin, vaikka siitä ei poista lakastuneita kukkaterttuja. Yleensä niiden poisto lisää uusien nuppujen muodostumista. Tulikruunun voi myös talvettaa viileässä tilassa, jos sellainen löytyy.

      Poista
  3. Tulikruunu on helppo talvetettava, itselläni se talvehtii pelargonien kanssa. Liki huoneenlämpökin on ok, mutta valoa se silloin kaipaa, ja sitä joutuu kastelemaankin aika reilusti. Oma vaaleanpunainen, pensasmainen tulikruununi on talvehtinut hyvin jo 6 vuotta. Viime talven led-valojen alla, kun talvetuspaikka vaihtui. Kasvi kestää myös hyvin leikkaamista ja muotoilua, toki kukinta voi siitä hetkeksi kärsiä. Kasvi tekee kukkia ikään kuin kerroksittain, ja versot kasvavat silloin reilusti pituutta. Eli vanhat kukat kannattaa nipsaista poikki, jos haluaa muodon pysyvän tiiviinä ja tuuheana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Kiva kuulla, että tulikruunun voi onnistua säilyttämään talven yli ihan viileähkössä asuinhuoneessa. Itse olen tässä jo jonkin aikaa miettinyt, mistä keksisin omalleni hyvän talvetuspaikan. Taidankin kokeilla samaa ikkunaa, jossa tähtijasmiini talvehti hyvin. Olet kyllä saanut upeasti sen talvehtimaan jo noin monta vuotta :)
      Keväällä varmasti kannattaa leikata myös jonkin verran, kuten yleensä talvetettavia kasveja.

      Poista