keskiviikko 2. elokuuta 2023

Syyslannoite lannoiterakeena vai nestemäisenä

Onko syyslannoite parempi antaa lannoiterakeena vai nestemäisenä? Tätä on kysytty minulta viime aikoina tosi paljon, joten päätin nyt kirjoittaa siitä tämän postauksen. Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä syyslannoituksen aika on heinä-elokuun vaihteessa. Eli hyvin vielä ehtii lannoittaa, jos sen tekee nyt heti. Kuvassa annan syyslannoitetta varastolannoituksena eli laitan lannoiterakeet maahan pieneen kuoppaan, minkä peitän mullalla.


Rakeena vai nestemäisenä parempi?

Rakeiset luomu orgaaniset lannoitteet

  • rakeesta liukenee heti hieman ravinteita, kun se kastuu sateesta tai kastelusta
  • koko rae liukenee hitaasti eli ravinteita tulee kasvien käyttöön vähitellen, mikä on hyvä asia!
  • kasvit ottavat maasta ravinteita pienen määrän kerrallaan syksylle asti eli vähitellen
  • sateet eivät huuhtele orgaanisten lannoiterakeiden ravinteita niin herkästi, koska ravinteet on sitoutuneet lannoiterakeen orgaaniseen aineeseen. Siksi liian myöhään annetussa lannoituksessa osa ravinteista voi säilyä jopa kevääseen asti.

Nestemäiset lannoitteet

  • nestemäinen lannoite annetaan kasteluveden mukana
  • kasvi ottaa siitä vähitellen ravinteita, ei siis kaikkea kerralla
  • nestemäinen lannoite huuhtoutuu helposti sadeveden mukana pohjavesiin, jolloin kasvit ehtivät saada ravinteita vain vähän käyttöönsä, etenkin kun sataa useana päivänä peräkkäin
  • kastelulannoite voi olla hyvä, jos syyslannoite annetaan syyskuussa, jolloin pitää nopeasti saada kasville ravinteita
  • kastelulannoitteet ovat hyviä ruukkukasveille, koska niitä lannoitetaan vähän kerrallaan ja sadevesi ei pääse huuhtomaan ravinteita pois
  • kastelulannoitteen annostuksessa täytyy olla tarkkana, ettei anna lannoitetta liikaa, jolloin kasvualusta väkevöityy ja kasvi alkaa kärsiä

Hedelmä- ja marjakasveille syyslannoite tärkeä...

Syyslannoitus on tärkeä kaikille hedelmä- ja marjakasveille ja se kannattaa tehdä ajoissa heinä-elokuun vaihteessa. Sen voi antaa kasville, vaikka siinä olisi vielä marjoja ja hedelmiä. Samoin se sopii myös happamanmaan kasveille, kuten pensasmustikoille.


Syyslannoitteen ravinteista fosfori (P) vaikuttaa kasvin kukkasilmujen muodostumiseen eli lisää ensi kesän kukintaa. Sitähän tarvitaan, jotta saadaan hyvä marja- ja hedelmäsato. Nimittäin osa kasveista päättää jo elokuussa, kukkivatko ne ensi vuonna runsaasti vai niukasti. Siihen vaikuttaa mm. mullassa oleva fosfori.

Talvenaroille kasveille myös syyslannoitetta...

Syyslannoite kannattaa ehdottomasti antaa myös talvenaroille kasveille, kuten pitkälle jalostetuille ryhmäruusuille, loistokärhöille jne. Syyslannoitteen kalium (K) parantaa kasvin talvenkestävyyttä, kunhan syyslannoite annetaan ajoissa. 

Syyslannoite orgaanisena lannoiterakeena oma valintani...

Itse annan syyslannoitteen heinäkuun lopulla tai elokuun alussa, riippuen kuun vaiheista. Nyt parhaillaan on hyvä lannoitusaika eli vähenevä kuu. 
Tietysti vähenevällä kuulla on myös erittäin hyviä lannoituspäiviä, kuten kuun mukaan puutarhatöiden ajoittamisessa on aina hyviä ja parhaita sekä huonoja päiviä kullekin työlle. Syyslannoituspäivistä olen muistutellut Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, mistä löytyy viikon tärkeimmät puutarhatyöt.

Meidän upeat yli 30 vuotta vanhat daaliat saivat myös syyslannoitteen, kuten monet muutkin talvetettavat kasvit.
Itse käytän Biolan Syksyn PK-lannoitetta, joka on orgaaninen luomuviljelyyn hyväksytty lannoite. Nimen PK tulee sen sisältämistä ravinteista eli P on fosfori ja K on kalium. Se ei siis sisällä lainkaan typpeä (N), mitä on paljon kevätlannoitteissa.

Luonnonmukainen syyslannoitus -postauksessa on vielä lisää syyslannoituksen hyödyistä kasveille.

Toivottavasti tästä oli nyt apua teille, jotka mietitte ehtiikö vielä antaa syyslannoitteen ja millainen syyslannoite toimii parhaiten nyt.


Puutarhaterveisin Sari


 

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Täällä minä olen harmitellut, kun tuli ajoissa ostettua syyslannoite ja nyt töissä väittivät, että syyslannoite pitäisikin olla nestemäisenä. Kirjoituksesi helpotti minua paljon ja ostamani lannoite oli siis sittenkin hyvä ostot. Kiitos vielä jutusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tästä postauksesta oli sinulle apua. Raemainen syyslannoite on aina hyvä ostos ja se kannattaa levittää mahdollisimman pian, niin kasvit alkavat saada tärkeitä ravinteita käyttöönsä.

      Poista