sunnuntai 13. elokuuta 2023

Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Kirsikkatomaatti tuottaa satoa vielä pitkään, jos sääennuste pitää paikansa. Nimittäin tomaattien kypsyminen vaatii lämpöä ja meille sääennusta lupaa parikymmentä astetta vielä parisen viikkoa. Nämä kirsikkatomaatit ovat niin pieniä, että ne tuottavat satoa tavallisia runkotomaatteja nopeammin. 

Tämä lajike on siis avomaa-, amppeli ja kirsikkatomaatti eli aivan erilainen mitä tavalliset korkeaksi kasvavat runko- eli kasvihuonetomaatit.

Parvekkeella kirsikkatomaatti tuottaa satoa pitkään...

Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on lämpimämpää mitä ulkona, jos sinne paistaa vielä aurinko. Lisäksi lasitus myös suojaa kylmiltä tuulilta, mikä tekee niistä kasvihuonemaisia. Sen takia parvekkeella nämä avomaan kirsikkatomaatit todennäköisesti tuottavat satoa vielä pitkään.
Kuvassa on siis yksi `Garden Pearl` taimi, jonka versot on tuettu ylöspäin naruilla.

Avomaatomaatti tuottaa satoa ulkona...

Kirsikkatomaatti `Garden Pearl` on avomaatomaatti, joka tuottaa hyvin satoa ulkona. Tämä kuva on kesäkuun puolesta välistä ja siinä on kaksi tainta istutettuna kastelualtaan päälle multasäkkiin. Versoja oli tuettu pystyyn muutamalla tukikepillä, mitkä oli jäänteinä taimikasvatusruukuista.
Tuttuun tapaan kastelualtaat olivat seinänvierustan sepelin päällä. Alkukesällä tähän paistaa hyvin aurinko ja seinusta on muutenkin lämmin paikka.

Kirsikkatomaatti `Garden Pearl` amppelitomaattina...

Kirsikkatomaatti `Garden Pearl` lajike on hyvin rentokasvuinen ja sitä käytetäänkin amppelitomaattina. Joten nyt kokeeksi annoimmekin tomaatin versojen kasvaa rennosti multasäkin päällä eli otimme tukikepit pois.
 
Kuva on otettu tällä viikolla, kun tomaatit siirrettiin vielä aurinkoisemmalle paikalle. Nimittäin tomaattien kypsyminen oli selvästi hidastunut seinustalla, koska loppukesällä kasvillisuus varjostaa sitä enemmän. Sen takia versoissa on nyt vain vihreitä tomaatin raakileita, kun kaikki kypsyneet on jo syöty.

Olen poistanut näiltä vain alalehtiä ja lyhentänyt varjostavia pitkiä lehtiä. Varkaita tältä ei olla poistettu, koska tämän kuuluu olla haaroittunut ja monirunkoinen. 
Voi olla, että alamme peittää nämä harsolla aina yöksi. Tomaatit kun kypsyvät parhaiten lämpimässä.

Kirsikkatomaatti esikasvatettu siemenistä...

Esikasvatin nämä tomaattilajike `Garden Peal` taimet siemenistä. Siemenet kylvin sammalnappeihin maaliskuun alussa. Pikkutaimet  sammalnappeineen istutin pieniin taimiruukkuihin maaliskuun lopulla, jos nyt muistan oikein. Joka tapauksessa siemenet itivät vauhdikkaasti.

Tomaatin taimet kukkivat ikkunalla jo huhtikuussa...

Nämä tomaatin taimet olivat hyvin haaroittuneita ihan jo taimivaiheessa. Kuva on huhtikuun lopulta, jolloin istutin taimet hieman isompiin taimiruukkuihin. Ne kukkivat jo silloin ja niissä oli ensimmäiset pienet raakileet. Sopivasti juhannukseksi kypsyi ekat tomaatit.
Kuvia näistä näet lisää  Miten tomaatin taimet saa kukkimaan ja tekemään hedelmää -postauksessa.


Kirsikkatomaatin siemenpussin sain Korpikangas Siemen-Frö :ltä. Kiitos siitä heille 😊


Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen kesän ajan ihmetellyt tomaatintaimieni lyhyitä ja rentoja varsia ja ihan järjetöntä varkaiden kasvua. Nyt tajusinkin niiden olevan noitä samanlaisia amppelitomaatteja. Näin sitä oppii 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tomaattilajikkeita on nykyään paljon erilaisia ja eri kasvatuspaikkoihin. Perinteiset korkeaksi kasvavat runkotomaatit pitää tukea kunnolla, sillä runko ja sato painaa. Niitä on helppo kasvattaa kasvihuoneessa, johon saa tukinarut viriteltyä.
   Sen sijaan nämä tällaiset matalammaksi jäävät ja amppelissa kasvatettavat on käteviä parvekkeella ja terassilla. Ne voi kasvattaa siellä isossa ruukussa tai amppelissa.
   Puutarhaharrastus on siitä kivaa, että koko ajan oppii uutta :)

   Poista