Siementen kerääminen ajoissa...
Jos haluaa kerätä kasveista siemeniä, niin tärkeää on seurata kukkien lakastumista ja siemenkotien kehittymistä. Näidenkin sormustinkukkien latvoissa oli vielä kukat kauneimmillaan, mutta varsien alimmat siemenkodat olivat jo avautumassa. Kun siemenkota aukeaa, siemenet putoavat maahan. Joten siementen kerääminen pitää tehdä ennen sitä eli ajoissa.
Liian aikaisin niitä ei kannata kerätä, koska silloin on riskinä, että siemenistä ei enää kehitykään hyviä ja itäviä.
Kuvassa näkyy hyvin, miten alimmat siemenkodat ovat jo auenneet ja tummia siemeniä on karissut sieltä ulos.
Kukkavarret leikataan sormustinkukista saksilla...
Helpointa siementen kerääminen on tehdä niin, että leikkaa saksilla kukkavarret kuivumaan. Yleensä teen niin, että leikkaan varren lyhyeksi. Silloin siihen jää vain varressa olevat siemenkodat, ei lainkaan lehtiä. Laitan varret isoon paperikassiin nurinpäin, jotta siemenet karisevat paperikassin pohjalle. Usein otan vielä paperikassin sisälle naulakkoon roikkumaan, jotta varret kuivuvat nopeasti ja varmasti.
Siemenet voi kylvää myöhään syksyllä maahan tai keväällä tai esikasvattaa niitä keväällä. Sormustinkukka on helppo kasvattaa siemenistä, kunhan muistaa, että sen siementä ei peitetä mullalla.
On myös hyvä muistaa, että sormustinkukka on syötynä vaarallisen myrkyllinen.
Sormustinkukat kukkivat komeasti...
Tältä nämä sormustinkukat näyttivät kesäkuun lopulla. Todennäköisesti näiden siemenistä kasvaa eniten vahvan pinkkiä, koska sitä on aina eniten.
Siementen kerääminen helppoa seuraavista...
- Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva ovat niitä vanhoja vaaleanpunakukkaisia perennoja, joista välillä löytyy valkokukkaisiakin.
- Varjolilja - näyttävä perinnekasvi on siis upea lilja, joka leviää itsekin siemenistä ympärilleen. Siemenet kannattaa kerätä vasta, kun siemenkodat aukeavat.
- Helppo ja villi reunuspietaryrtti on myös perenna, joka leviää siemenistä. Sen siemeniä on helppo kerätä versojen latvoista.
- Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot ovat niitä isokukallisia kesäkuussa kukkivia unikoita, joihin kasvaa isot pullukat siemenkodat.
- Lehtoakileija - helppo kylvää siemenistä ja siemenet on hyvä kerätä niistä vasta, kun siemenkodat alkavat aueta.
Tuleeko teille vielä muita monivuotisia kasveja mieleen, joiden siemeniä on helppo kerätä?
Onnistuuko ukonhatun ja loistosalvian lisääminen siemeniä keräämällä? Molemmat ovat uusia tuttavuuksia omassa puutarhassa ja mielenkiinnolla tutkiskelen noiden kukinnan lopputulosta 😅
VastaaPoistaUkonhattu tekee siemeniä eli ne kannattaa kerätä ja kylvää maahan jo syksyllä eli siemen vaatii kylmäkäsittelyn itääkseen. Loistosalvian siemeniä on myynnisä eli sekin siis tekee siemeniä. Itselläni ei loistosalviaa ole pihalla, joten en osaa sanoa ehtiikö meillä Suomessa tehdä siemeniä. Näet sen kyllä, kun seuraat tilannetta :D
PoistaKerään syksyllä kehäkukan siemenet ja keväällä kylvän
VastaaPoistaKehäkukasta onkin helppo kerätä siemenet, kun siemenet on niin isoja. Eivätkä myöskään helposti karise maahan :)
PoistaValkohanhikki on kova siementäjä. Myös harjaneilikan siemeniä olen kerännyt talteen ja paljon muitakin.
VastaaPoistaIhan unohdinkin harjaneilikan, siitä itsekin kerään siemenet talteen kukkaniitylle. Lisäksi se on helppo esikasvattaa tai siemenet voi kylvää suoraan maahan. Valkohanhikki on sen sijaan minulle ihan uusi tuttavuus. Pitääpä googlettaa se :)
PoistaOlen jo vuosia kerännyt tulla samalla systeemillä Ukontulikukan siemeniä hyvällä menestyksellä
VastaaPoistaKiva kuulla, että sinullakin on käytössä tämä kätevä siementenkeräyssysteemi :) Tällä onnistuu aina, kunhan ei kerää kukkavarsia ihan liian aikaisin tai liian myöhään, kun siemenet ovat jo karisseet maahan.
PoistaTulikukat tosiaan kuuluu myös niihin perennoihin, joista saa kerättyä siemenet.
Tulee mielee vaikka mitä : ritarinkannukset, palavarakkaus, erilaiset hatut, lehtosinilatva, tähtiputket, salvia.. ym. eli todella monista voi kerätä.
VastaaPoistaTotta, niitähän on vaikka kuinka paljon, kun vähän miettii pidempään :) Aika moni perenna siis tekee siemeniä. Me olemme antaneet palavanrakkauden, punahatun ja laventelin leivitä itse siemenistä. Ovatkin kivasti tehneet pikkutaimia ympärilleen.
PoistaMyisitkö minulle sormustinkukan siemeniä..
VastaaPoistaPitäskö ne nyt syksyllä kylvää..vai esikasvattaa mieluummin?
Saat nopeammin ja takuuvarmasti itävää siementä, kun tilaat siemenet vaikka Korpikangas Siemen-Fröltä. Olen heiltä ostanut kerran jopa vain yhden siemenpussin ja toimittavat sen kirjeenä edullisella postimaksulla. Lisäksi siellä on varmasti erilaisia sormustinkukkia. Näistä itsekerätyistä kun ei tiedä mitä värejä niistä tulee.
PoistaHei te kaikki ns. puutarhurit!
VastaaPoistaSormustinkukan jokainen pala on niin vaarallisen myrkyllinen, että voisitteko lopettaa sen viljelyn?!!!
Siemenkota on kiva helistin ja juuri pikkuruinen. Onneksi niitä ei ole paljon näkynyt, yksittäisiä ikäviä vaeltajia lasten saataville kyllä.. Voisitteko keskittyä vaarattomiin kasveihin?
Kaikki hengitystieni menivät umpeen sekunneissa ison sormustinkukkaistutuksen lähellä
Lontoossa. Juoksin muurin toiselle puolelle kadulle, jotta joku löytäisi minut. Kohtaus meni ohitse yhtä nopeasti kuin oli tullutkin. En ollut reagoinut eläissäni mihinkään, mutta enpä ollut osunut altistumaan myrkylle.
Sormustinkukka on tosiaan vaarallisen myrkyllinen syötynä, mutta ihan turvallinen koristekasvina. Siis kunhan ei syö sitä. Se on toki harmillista, miten sinulle kävi, mutta nyt osaat ennakoida ja välttää vastaavaa tilannetta.
PoistaVarmasti jokainen vanhempi huolehtii siitä, että lasten leikkipaikan vieressä ei kasva sormustinkukkaa ja myös opettaa lapsille pienestä asti, ettei saa laittaa suuhun kasveja, koska ne voivat olla myrkyllisiä.
Suomessa ei ole puutarhakasvimyrkytykseen kuollut ihmistä ainakaan 50 vuoteen. Sen sijaan meillä on paljon vaarallisempia asioita pihoilla, joihin lapsia kuolee vuosittain.
Sormustinkukka on kaunis ja helppo perenna sekä hyvä myös kimalaisille, joten itse suosin sitä meidän pihalla :)
Moni ei tunne ja vielä vähemmän tietää sormustinkukan myrkyllisyydestä.
PoistaOnneksi sormustinkukkaa ei ole paljon näkynyt julkisilla, eikä paljon yksityisissäkään pihoissa näihin vuosiin asti.
Myrkky on rasvaliukoinen ja hitaasti elimistöstä poistuva.
Sinuna en kehoittaisi ketään seuraajaasi sitä kasvattamaan. Kukkia löytyy vähemmän vaarallisiakin, myös niitä, joita ei tarvitse aidata lasten ja eläinten ulottumattomiin, ja joista hyönteiset pitävät.
Muistaakseni jopa ns. sormustinkukkaa pitäisi koskea vain hanskat kädessä.
Sormustinkukka on vanha rohto- ja koristekasvi, tosin syötynä vaarallisen myrkyllinen. Siitä tehdään myös sydänlääkettä. Sitä näkee paljon vanhoilla pihoilla ja puutarhaharrastajilla eli se on tosi yleinen kasvi. Tosiaan harvemmin julkisissa puistoissa.
PoistaSe ei ole vaarallinen koristekasvina, jos sitä ei syö. Kun leikkaa sen kukkavarsia, jolloin käsiin voi tulla kasvinestettä, pitää tietysti huolehtia käsien pesusta sen jälkeen. Käsineet on hyvä olla silloin, jos käsissä on haavoja tai muuten iho rikki... tai vakava sairaus.
Jokainen blogin lukija on itse vastuussa kasvivalinnoistaan ja tässä postauksessa selvästi mainitaan, että sormustinkukka on vaarallisen myrkyllinen syötynä. Moni sen kyllä jo tietää. Joten eiköhän siitä jokainen lukija ymmärrä miettiä, sopiiko kasvi omalle pihalle vai ei.
Laukkojen siemenet vaativat ilmeisesti kylmäkäsittelyn. Onko muita kylmäkäsittelyä vaativia monivuotisia kukkia, joiden siemeniä kannattaa kerätä?
VastaaPoistaLaukkojen siemenet voivat vaatia sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn. Sen takia ne kannattaa kylvää heti ulos, kun siemenet ovat valmiita.
PoistaOn monia perennoja, jotka vaativat tai hyötyvät kylmäkäsittelystä. Lisää niistä ja kylmäkäsittelyistä löydät vanhasta blogipostauksesta: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2017/03/siementen-kylmakasittely-ja.html
Lapin nauhuksen siemenistä olen kasvattanut kukan, muistakin nauhuksista varmaan onnistuu
VastaaPoistaNauhukset tekevät tosiaan myös siemeniä ja niitä on helppo kylvää.
PoistaJos muistan oikein, niin eri nauhukset risteytyvät herkästi keskenään, jos pihalla tai naapurustossa on muita nauhuksia. Silloin siemenistä kylvetyissä taimissa on eroja niiden ulkonäössä, joten ne ovat risteymiä eivätkä enää sitä alkuperäistä nauhuslajia. Silloin taimista voi löytää myös jänniä yksilöitä :)
Kaksi vuotisia kasveja: samettikukka, keijunmekkoja monta vuotta omilla siemenillä. M.L T
VastaaPoista