perjantai 11. elokuuta 2023

Tulossa hyvät Kitkemispäivät ja vesakon hävityspäivät

Nyt on tulossa elokuun parhaat Kitkemispäivät sekä hyvät vesakon ja pensaiden hävityspäivät. Kummatkin kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Näitä päiviä on harvassa ja esimerkiksi seuraavat hyvät pensaiden ja vesakon hävityspäivät on vasta ensi vuonna. Päivät katsotaan tuttuun tapaan kuun mukaan eli ne on vanhaa perinnetietoa ympäri maailman ja ne toimii edelleen. Kuun mukaan ajoitettu puutarhanhoito on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.
 

Hyvät Kitkemispäivät kiveyksen kitkemiseen...

Nämä hyvät Kitkemispäivät hyödynnetään tietysti kaikkiin rikkaruohoihin. Eli myös kiveysten saumoissa kasvaviin rikkaruohoihin. Ne saa kätevästi pois monellakin eri kitkemistekniikalla. Eli eri rikkaruohoihin ja eri paikkoihin on omat kitkemistekniikat.
Tästä kiveyksestä on jo aiemmin putsattu häiritsevät heinät ja muut kasvit, joten vuorossa on kiveyksen reunojen siistiminen.

Pensaiden ja vesakon hävityspäivät kuun mukaan...

Jos haluaa hävittää pihasta pensaita tai vesakkoa, ne kannattaa leikata maata myöden hyvinä vesakon hävityspäivinä heinä-elokuussa. Silloin ne eivät lähde kasvattamaan rajusti uusia versoja. 
Jos taasen sen tekee kuun mukaan huonoon aikaan, vesakko riehaantuu kasvattamaan paljon uusia versoja. Sen takia moni nykyään hävittääkin vesakkoa vain kuun mukaan katsottuina vesakon hävityspäivinä.

Hyvät Kitkemispäivät ja vesakon hävityspäivät
(12.-) 13.-15.8.2023
iltapäivästä


Eri kasveille hyvät kitkemistekniikat...

Olen saanut paljon palautetta siitä, miten oikeat kitkemistekniikat ovat helpottaneet rikkaruohojen kitkemisessä. Ennen kun kitki väärällä tavalla, rikkaruohot vain lisääntyivät entisestään. Tai jonkin alueen kitkemiseen aiemmin oli mennyt pari tuntia ja nykyään oikealla tekniikalla siitä selviää alle puolessa tunnissa.

Jos tuntuu, että kitkeminen on työlästä tai rikkaruohot kasvavat heti takaisin, niin silloin sinulla ei todennäköisesti ole oikeita kitkemistekniikoita niille rikkaruohoille. Tai kitkeminen olisi paljon nopeampaa, jos käyttäisit kohtaan sopivampaa kitkemistyökalua.

Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssille olen koonnut paljon tietoa, joka muuttaa kitkemisen tehokkaammaksi ja helpommaksi. Lisätietoa kurssista löydät tekstin linkistä.
Se on siis yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.
Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Vesakon ja pensaiden hävityspäiviä on vain kahteen otteeseen vuodessa, joten nämä on nyt tosi tärkeät päivät. Siis jos on hävitettävää vesakkoa tai pensaita.

   Poista
 2. Onko kokemusta kirsikan kaatamisesta näinä päivinä? Juurivesoja vain pukkaa aina uusia vaikka katkon vain alakuulla ja tänäkin vuonna 1. kerran vasta heinäkuun vesakkopäivinä. Liian lähellä muita istutuksia olevana se joutaisi mennä - ei kukikaan enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikan juuriversojen kasvu ei lopu koskaan, mutta sitä on paljon vähemmän, kun leikkaa ne kuun mukaan. Kirsikka ei onneksi tee niin paljon juuriversoja mitä haapa tekee. Haapaan verrattuna niitä tulee tosi vähän, onneksi :)
   Itse kaataisin kirsikan nyt näinä päivinä, ja iltapäivällä.

   Poista