maanantai 17. heinäkuuta 2023

Erilaisia kiviä ja kivien käyttöä - Asuntomessut Loviisassa

Loviisan asuntomessualueen pihoilla on paljon erilaisia kiviä ja kivien käyttöä, joten sieltä saa nyt hyviä ideoita luonnonkivien ja louhittujen kivien käyttöön pihalla. Alueella on siis maan kaivuutöistä nousseita pyöreitä luonnonkiviä sekä kuvassa näkyviä kulmikkaita kiviä mm. kallion louhinnan jäljiltä. 
Kuulemma alueelta on myös löytynyt linnoitusaikakauden (1750-1820) lohkomisista syntyneitä/jääneitä kiviä. Kuvassa messuaidan takana onkin vanhaa louhikkoa.
Keskellä kuvaa kivet ovat rajaamassa tonttia sekä tukimuurina oikeassa alakulmassa. 
 

Erilaisia kiviä tukimuurina...

Tällaiset isot kivet ovat niin painavia, että ne pysyvät hyvin paikoillaan tukimuurissa. Tässä on louhinnan jäljiltä tulleita kulmikkaita kiviä.

Joillakin messupihoilla tukimuuri on tehty luonnon pyöristämillä kivillä. Kuulemma suurin osa alueella käytetyistä kivistä on Kuningattarenrannan eli asuntomessujen alueelta, sillä maa on hyvin kivikkoista ja kalliosta. 
Onkin ekologista käyttää kaivutöistä jääneet kivet pihalla, eikä viedä niitä pois tontilta.

Kuvassa on siis isoista pyöreähköistä kivistä tehty tukimuuri ja sen päällä olevan kaltevan alueen maanpinnalla on luonnonpyöristämiä pienempiä kiviä, joita kutsutaan seulanpääkiviksi. Alalaidassa on katu ja sen reunaan on tehty seulanpääkivistä loiva vesikouru ohjaamaan kadun pintavesiä.


Kivien käyttöä maanpinnan katteena...

Kaupungin istutuksissa, lähellä venelaituria, on maanpinnan katteena käytetty erikokoisia kiviä tosi kauniisti. Siellä on seassa myös isoja kiviä ja kokonaisuus näyttää tosi luonnolliselta, mikä sopiikin lähelle meren rantaa. Ja toki myös muuallekin.

Asuntomessualueella ja pihoilla on hyvinkin erilailla käytetty kiviä katteena. Kun siellä rauhassa kävelee ja katselee kivikatealueita, alkaa huomata nopeasti, mikä tyyli miellyttää itseä ja mikä ei. Tässäkin kuvassa on tehty seulanpääkiveystä ehkäpä maakosteaan betoniin, jolloin siitä on saatu tasainen ja helppokulkuinen pinta.

Jyrkissä rinteissä näkyy paljon kulmikasta kivilouhetta maanpinnan katteena. Yleensä kulmikkaat kivet pysyvät parhaiten paikoillaan ja mitä isompikokoista kivi on sen paremmin. Tässä on kivasti myös kasvialueita kivialueiden lomassa.

Kivikatealueissa on hyvä muistaa se, että niiden pinnalta voi olla työlästä poistaa syksyllä puiden lakastuneita lehtiä, männyn neulasia ja muita tuulen tuomia roskia. Tämänkin kuvan otin alueelta, myrskytuulien jälkeen. 

Kiviä koristeena - Asuntomessut Loviisassa...

Kauneus on aina tärkeää ihmisen hyvinvoinnille ja siksi kotiympäristön kauneuteen onkin hyvä kiinnittää huomioita.
Tässä kohteessa kiviä oli sijoiteltu kasvialueille koristeeksi. Näinhän se on, että kivet korostavat kasvien kauneutta ja kasvit koristavat kivien kauneutta. 

Kuinka montaa eri kivilaatua ja kivien väriä yhdistelee samaan kohtaan, on makuasia. Kaikkien silmää ei miellytä lohkottujen ja pyöreiden kivien yhdistäminen tai harmaan, punertavan ja mustan kiven yhdistäminen vielä puuhun ja ruskehtavaan kivikatteeseen. Joitakin taasen viehättää se, mitä enemmän on eri värejä ja materiaaleja. Ja kasveja ei tässäkään kannata unohtaa!

Meren rannalla kivet tukevat rantapenkkaa...

Loviisan asuntomessualue rajoittuu siis mereen ja siksi siellä näkee nyt hyvin myös erilaista rannan rakentamista.
Tässä rantaa on tuettu isoilla lohkotuilla kivillä. Mitä isompia ne ovat, sitä paremmin ne kestävät myrskysäiden aallokot ja jäiden rasituksen. Tässä huomaa hyvin myös sen, miten kasvit luovat rannasta kauniin, vaikka niitä tässä on näin vähän. 


Tässä rantapenkka on loivempi ja siinäkin on käytetty kiviä tukemaan rantaa. Meren rannalla viihtyvät heinät on varma valinta veden rajaan.

Olisi kiva kuulla, mitä mieltä olitte messualueen pihoista ja kivien käytöstä? 
Tähän postaukseen valitsin vain joitakin kuvia alueelta, sillä kiviä on käytetty siellä vähän joka pihalla.



Asuntomessut on Loviisassa 7.7.-6.8.2023

Lisätietoja www.asuntomessut.fi



Kirjoittelin jo aikaisemmin Asuntomessut Loviisassa - pihoja -postauksessa ikään kuin yleiskatsauksen messualueen pihoista.



Puutarhaterveisin Sari





4 kommenttia:

  1. Onpas siellä kiviä hurjasti! Minulla on kalliota tontilla, mutta maasta ei ole löytynyt yhtään kiveä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alue on tosiaan hyvin kivistä ja niitä kiviä näkyy paljon maan pinnallakin luonnontilaiseksi jääneissä kohdissa. Silloin ne on tietysti sammaleen peitossa.
      Kivien runsaus selvästi vaihtelee paikkakunnittain ja alueittain. Meidänkään pihalla ei maasta ole löytynyt vielä yhtään kiveä, vaikka tontti on kallioinen.

      Poista
  2. Monipuolista ja hienoa kivien käyttöä. Nykyään niitä osataankin ottaa enemmän esille ja käyttää koristeina ja osana puutarhan rakenteita. Ennen on ollut ainakin meidän tontista päätellen tapana haudata kivet maahan ja peittää nurmikolla. Tai maaseudulla ajaa kasaksi johonkin metsän laitaan, jos ei ole ollut tarvetta tehdä niistä karjan laitumille muureja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ennen kiviä ei niin arvostettu pihoilla, vaan ne haudattiin maahan tai jopa kipattiin järveen. Onneksi nykyään jo ymmärretään kivien kauneusarvo. Niistä saakin luotua monenlaista kaunista ja vain mielikuvitus on rajana.

      Poista