perjantai 14. heinäkuuta 2023

Kitkeä vai antaa rikkaruohojen kasvaa


Kannattaako kitkeä vai antaa rikkaruohojen kasvaa? Tässä postauksessa on varoittava esimerkki siitä, miten perennapenkille kävi, kun se jätettiin kitkemättä. Kuvassa on hyvin yleinen rikkaruoho vuohenputki täydessä kukassa kesäkuussa. Kuten kuvasta näkyy, se on jo muodostanut tähän hyvin tiiviin kasvuston, mikä on tyypillistä vuohenputkelle. Ja onhan tämä kyllä näyttävän näköinen kukkameri.


Kannattaa kitkeä - rikkaruohot pyrkii leviämään...

Perennapenkeistä ja pensaiden alustalta kannattaa aina kitkeä rikkaruohot, etenkin voimakkaasti leviävät. Nimittäin lähes kaikilla kasveilla on luonnollinen tapa lisääntyä ja levitä. Joillakin kasveilla, kuten vuohenputkella, tapa on todella voimakas.

Vuohenputki kasvattaa vaaleita juuria jatkuvasti lisää maan sisällä piilossa. Ja niistä juurista kasvaa uusia lehtiä ja versoja maanpinnalle. Se siis leviää todella voimakkaasti juurista, sillä jo pienestä maahan jääneestä juuren palasta kasvaa uusi verso. Alla on vuohenputkea, jota on kitketty juurineen kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä.


Vuohenputki leviää myös siemenistä. Eli kun valkoiset kukat lakastuvat, niihin alkaa muodostua vähitellen siemeniä. Kun siemenet putoavat maahan ja lähtevät kasvuun, tulee uusia vuohenputken taimia.

Tunnista ensin kasvi - kitke tai anna kasvaa...

Aina ennen kuin ryntää kitkemään kasveja, on hyvä tunnistaa kasvi. Kun huomaat tai tiedät kasvin olevan liian voimakkaasti leviävä siihen kohtaan, kitke se pois. 
Itse tietysti kitken kuun mukaan, koska se on tehokkain tapa ja vie vähiten aikaa. Etenkin kun vielä valitsee kasville sopivan kitkemistavan.
Kuvassa on vuohenputken lehtiä pikkutalvion seassa.

Kitkeä vai antaa rikkaruohojen kasvaa - varoittava esimerkki...

Tässä varoittava esimerkki, miten käy, kun jättää rikkaruohot kitkemättä. Laitan tämän esimerkin tähän ihan sen takia, että yllättävän moni on nyt jättänyt kitkemisen kokonaan tekemättä esim. pörriäisten takia.

Tältä tämä perennapenkki näytti joitakin vuosia sitten, kun sitä vielä kitkettiin säännöllisesti. Silloin siinä oli vain vähän rikkaruohoja ja vähän kitkettävää.

Perennapenkki jätettiin sitten täysin kitkemättä noin kolme vuotta sitten. Alla kuva toissa syksyltä ja siinä näkyy jo paljon vuohenputkea. Kellertävät lehdet kuuluvat sinikukalliselle kurjenmiekalle. Perennapenkistä oli jo hävinnyt myskimalvat ja syysleimut.

Tämä kuva on otettu nyt kesäkuun alusta, kun vuohenputken versot oli revitty pois. Vuohenputki aloitti heti kasvattamaan uusia versoja.
Lähes kaikki perennat olivat kuolleet vuohenputken versojen voimakkaassa varjostuksessa. Harva kasvi pärjää metrin korkuisen vuohenputken kanssa.
Näin pahasti vuohenputken (tai muun voimakkaasti peittävän rikkaruohon) valtaaman kasviryhmän kunnostus vaatii jo järeämpiä toimia. 
Rikkaruohot kannattaa siis ajoissa ja säännöllisesti kitkeä istutetuilta kasvialueilta ja jopa kukkakedoilta.

Rikkaruoho on kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa...

Rikkaruohoja kutsutaan virallisesti rikkakasveiksi, mutta näin puhekielessä voi hyvin puhua rikkaruohoista.
Eli rikkaruoho on siis kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa ja se halutaan siitä poistaa. Rikkaruoho voi siis olla vaikka upea pioni. Tosin silloin kyllä siirtäisin se paremmalle paikalle, enkä kitkisi sitä kompostiin.

Kitkeminen kuun mukaan ja oikeat kitkemistekniikat...

Kuun mukaan puutarhanhoitotöiden ajoittaminen kuuluu luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.
Rikkaruohojen kitkemiseen on omat hyvät kitkemispäivät kuun mukaan ja ne on yleensä iltapäivästä.

Hyvät Kitkemispäivät 14.-16.7.2023


Oikean kitkemisajan lisäksi kannattaa valita kullekin rikkaruoholle hyvä kitkemistapa eli kitkemistekniikka. Niistä enemmän Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla. Se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta ja on yritykseni Puutarha Studion verkkokurssialusta.


Oikein mukavaa kitkemisviikonloppua!


Terkuin Sari

8 kommenttia:

  1. Kun vielä jossain olisi selkeä kuvasto eri-ikäisistä rikkakasveista. Välillä tulee kitkettyä toivottuja siementaimia (tai syksyllä istutettuja ja kevääseen mennessä unohdettuja perennoja) tai hyysättyä kukkaselta näyttävää rikkaruohon taimea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos yhtään lohduttaa, niin samalla tavalla ammattipuutarhuritkin välillä antavat outojen taimien kasvaa, jotta näkevät mikä kasvi siitä tulee. Nimittäin monet kasvit ovat saman näköisiä pikkutaimina ja siksi niitä ei erota toisistaan vielä siinä vaiheessa. Tai erot ovat niin mikroskooppisen pieniä, että helpompi antaa taimien kasvaa, jotta alkaa tunnistaa niitä varmemmin. Ehkäpä tästä syystä ei sellaista selkeää kuvastoa ole.

      Poista
  2. Vuohenputki on villivihannes ja erinomainen salaateissa yms. Rikkaruoho on jo sanana viktoriaanisen ajan keksimä sana kasville mikä on "väärässä" paikassa... Eikä tarkoita hyödytöntä kasvia kuin täällä pölhölässä ajatellaan. Tuottaahan ne esim happea jos tykkää hengittää tai sitoo hiiltä maaperään yms yms. Mutta toki jatkakaamme sana rikkaruohon ja tyhmyyden viljelemistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikkaruoho on hyvä sana edelleen, sillä se kertoo sen, että kyseinen kasvi kasvaa väärässä paikassa ja se halutaan siksi poistaa siitä. Se ei siis tarkoita hyödytöntä kasvia tai huonoa kasvia tai ettei sitä voisi syödä.
      Esimerkiksi kun kasvatetaan ruokaa, kuten viljaa, perunaa, sipuleita, papuja, salaattia, porkkanaa, kaalia jne., mullassa ei voi kasvaa monivuotisia voimakkaasti kasvavia rikkaruohoja. Jos kuitenkin vuohenputki olisi vallannut viljelylaatikot/kasvimaan kuten kuvissa, se tukahduttaisi monivuotisena kaikki syötäväksi viljeltävät kasvit jo alkukesällä. Silloin ei saataisi syötävää, kuin sitä vuohenputkea.
      Joku tietysti sanoisi silloin, että mitä väliä, koska kaupasta voi ostaa valmiit vihannekset. Näinhän se on, sillä viljelijät ovat poistaneet tavalla tai toisella nämä hankalat monivuotiset rikkaruohot pelloiltaan, ja tekevät sitä jatkossakin, jotta saavat toimitettua satoa kauppoihin ja jatkojalostukseen.
      Sen sijaan nämä voimakkaasti leviävät kasvit, kuten vuohenputki, ovat aivan loistavia kasveja luonnontilaisella alueella tai pihassa, jossa niille löytyy hyvät paikat kasvaa ja levitä. Silloinhan ne eivät ole rikkaruohoja :)

      Poista
  3. Vuohenputki on todella viheliäinen kukkapenkissä. Sain sen kaverin kompostin kautta. Omassa lämpökompostorissani ei mitkään rikat selviä hengissä, enkä tullut ajatelleeksi, että kaverin avokompostissa mullan mukana tulee monia vitsauksia. Tänä syksynä on tarkoitus kaiva penkki ylös ja tehdä mullanvaihto. Kerään omaa kompostimultaa sen takia nyt ns. urakalla. Päälle ostan kaupan pussimultaa, sillä muutoin määrä ei riitä mitenkään. Tällaisesta virheestä oppii kerrasta. Vuohenputkella on allelopatiittisia ominaisuuksia, eli se tuottaa juuristossaa kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät muiden kasvien kasvua. Kukkapenkissä se on huono juttu, mutta luonnossa välillä hyvä. Mökillämme vuohenputki on auttanut taistelussa rohtoraunioyrtin torjunnassa. Minä kitken ja vuohenputki käy kemiallista sotaansa maan alla. Vuohenputki on tehokkaampi työssään ja pääsee toimimaan kivikkoisessa maassa, jota ei pysty kaivamaan niin, että saisi kaikki juuret pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas sinulla iso homma menossa. Monivuotiset rikkaruohot eivät tosiaan tuhoudu avokompostissa tai missään kompostissa, jos kompostia ei hoideta säännöllisesti. Meillä on nimittäin avokompostit ja niissä vuohenputken juuret tuhoutuvat täysin.
      Vuohenputki on tosi haitallinen myös pensasaidoille, marjapensaille ja muillekin pensaille. Se on niin vahvakasvuinen ja peittää valon lehdistöllään. Tuo allelopatia selittääkin hyvin sen, miksi se pääsee valtaamaan isoja alueita muilta kasveilta. Olen nähnyt sen tuhoavan jopa monilajisen kukkaniityn muutamassa vuodessa.

      Poista
  4. Yritin taannuttaa vuohenputken vadelmapenkistä ja orapihlaja-aidasta leikkaamalla. Sittemmin olen keväällä repinyt rihmastoja pois ja kitkenyt kuun mukaan. Mielestäni olen voiton puolella, toki putkea putkahtaa esiin, mutta on mielestäni hallinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkällä vuohenputken versojen leikkaamisella ei saa sitä häviämään, vaan se kasvaa takaisin, joskus jopa entistä laajemmalle alueelle.
      Kuun mukaan kitkeminen ja vielä kun kitkee sitä oikealla tekniikalla, niin sen saa hävitettyä. Tosin siihen menee aikaa, sillä se on sitkeä rikkaruohona.
      Tsemppiä vuohenputken hävittämiseen!

      Poista