perjantai 21. heinäkuuta 2023

Hyvät istutuspäivät kuun mukaan

 

Nyt viikonloppuna on hyvät istutuspäivät kuun mukaan ja ne kannattaa tietysti hyödyntää. Itse asiassa nämä päivät ovat heinäkuun parhaat istutuspäivät kasvavan kuun kasveille. Itse taidan kuitenkin istuttaa vasta elokuun istutuspäivinä, koska maa on niin kuivaa.

Hyvät istutuspäivät myös hyviä kylvöpäiviä...

Koska nämä hyvät istutuspäivät kuun mukaan on myös hyviä kylvöpäiviä kasvavan kuun kasveille, aion huomenna kylvää esikasvatukseen sormustinkukkaa. Löysin siitä erikoisempaa lajiketta, jolla on vaaleanpunapersikkaiset kukat. Sen lisäksi aion kylvää myös lisää harjaneilikkaa. Ne ehtivät hyvin kasvattaa terhakkaat lehtiruusukkeet ennen talvea, jolloin ne talvehtivat hyvin.

Hyvät istutuspäivät 21.-23.7.2023 aamupäivällä



Kuun mukaan nyt on hyvä siirtää perennoja...

Keväällä esikasvatin punahatun ja muutaman muun pörriäiskasvin taimet siemenistä. Alkukesällä  istutin taimet maahan vahvistumaan. Nyt ne voisi jo istuttaa lopullisille paikoilleen. Tässä ne ovat liian tiheään istutettu, koska taimet olivat niin pieniä ja tämä paikka on niille vain pariksi kuukaudeksi.

Samoin meillä on työlistalla muutaman kuunliljan siirtäminen toiseen kohtaan. Mutta senkin jätämme elokuulle kuivuuden takia.

Jos nyt siirtää perennoja tai istuttaa taimia ja maa on kuivaa, pitää kastella runsaalla vesimäärällä heti istutuksen jälkeen ja seuraavina viikkoina. Tarvittaessa kastelua jatketaan syksylle asti.

Koska meillä maa on tosi kuivaa ja pitkä sääennuste ei lupaa sateita, kastelun tarve olisi silloin erittäin suuri. Siksi siirrämme kaikki istuttamiset, perennojen jakamiset ja siirtelyt myöhemmäksi, kun sateet ovat varmasti kastelleen maan kunnolla. Näin säästämme vettä sekä omaa aikaa, kun ei tarvitse kastella niin usein. Kasvit myös lähtevät silloin parempaan kasvuun.

Hyvät istutuspäivät mullanvaihtoon...

Nyt on myös hyvä hetki tehdä mullan- tai ruukunvaihto niille sisäkasveille, joiden mullanvaihto ei voi odottaa kevääseen. 
Tänään istutin kaksi orkideaa ja huomenna jatkan saniaisen ja värinokkosen kanssa. Tämä kuvassa näkyvä orkidea on pudonnut lattialle useamman kerran, koska ruukku kaatuu helposti. Joten nyt istutin sen uudelleen ja samalla lyhensin sen runkoa alhaalta. Saa nähdä miten sille käy. Laitan tästä ehkä myöhemmin oman postauksen.


Tämä toinen perhosorkidea on tosi mini ja sen kukissa on aivan ihana tuoksu. Nyt se sai isomman ruukun ja kunnon orkideakasvualustaa. Kuvassa näkyy, mitä sillä aikaisemmin oli ruukussa. Olisi kyllä aivan ihanaa, jos saisin tämän kukkimaan uudelleen... tuoksu oli tosi hyvä.


Vinkki - kitkeminen kuun mukaan...

Elokuun ekalla viikolla alkaa kitkemisjakso ja hyvät Kitkemispäivät on elokuun puolessa välissä. Silloin on todennäköisesti vielä lämmintä ja mukava sää kitkemiseen, ennen syksyn viileitä kelejä. Päivät kannattaa siis hyödyntää😊

Jos tuntuu, että kitkeminen ei vähennä rikkaruohoja pihalla tai kitkeminen on tosi työlästä, niin sinulla ei ehkä ole paras kitkemistekniikka. Eri rikkaruohoille ja niiden kasvupaikoille on nimittäin omat  kitkemistekniikat ja kitkemistyökalut. 
Niistä löydät enemmän tietoa Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion. Kurssi löytyy siis www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.



Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

  1. En ole uskaltanut vaihtaa orgideaani multaa vielä. Sillä näyttää olevan samanlaista sammalta, mitä kuvassa. Toivon, että kirjoitat sen postauksen. Täällä yksi innokas ja tiedonjanoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orkidealle on parasta on orkideakasvualusta, toki riippuen vähän mistä orkideasta on kyse. Tavalliset perhosorkideat etenkin pitävät hyvin ilmavasta kasvualustasta eli niistä kaarnanpaloista sekä seassa on hyvä olla esim. turvetta tms hieman.
      Kiva kuulla, että toivot orkidean mullanvaihdosta postausta... laitan sen ehkä viikon tai parin päästä.

      Poista