keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Harmaakäenkukka näyttävä perenna


Tämä harmaakäenkukka on yllättävän helppo ja näyttävä perenna. Kylvin näiden siemenet alun perin keinun kulmaukseen ja sen jälkeen se on saanut levitä itse siemenistä. Nyt niitä on jo niin paljon, että viininpunalehtinen pihakäenkaali jää selvästi häviölle.

Kuvia tästä kohdasta parin vuoden takaa Harmaakäenkukka helppo kylvää siemenistä -postauksessa.

Näyttävä harmaa lehdistö ja vahvan pinkit kukat...

Harmaakäenkukan lehdet ja kukkavarret ovat harmahtavat ja vahvan pinkit kukat tuovat lisää näyttävyyttä. Se kukkiin nyt parhaillaan ja todennäköisesti jatkaa kukintaa vielä elokuussakin. Eli harmaakäenkukan kukinta aika on heinä-elokuu.


Harmaakäenkukka kaksivuotinen perenna...

Harmaakäenkukka on siis kaksivuotinen perenna eli ensimmäisenä kesänä se kasvattaa lehtiruusukkeen, kuten kuvassa. Vasta toisena kesänä siihen kasvaa kukkavarret ja se kukkii. 
Joten nytkin kohdassa on pelkkiä lehtiruusukkeita sekä kukkivia kasveja. Olemme siis antaneet sen muodostaa siemeniä ja kylväytyä itse lisää.
Nämä lehtiruusukkeet ovat muuten tosi kauniita syksyllä myöhään. Ja onhan ne nytkin.

Kukkavarret siron keveitä...

Koska harmaakäenkukan kukkavarsien kasvutapa on näin siro ja kevyt, se sopisi hyvin myös muiden perennojen sekaan. Ainakin toistaiseksi aiomme pitää sitä vain tässä. 

Harmaakäenkukka hoito-ohjeet...

Harmaakäenkukka (Lychnis coronaria) on kaksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. 
Se viihtyy läpäisevässä maassa, jossa ei ole ongelmana talvimärkyys. Harmaakäenkukka kukkii eniten auringossa ja myös puolivarjossa. Se ei oikeastaan vaadi hoitoa, vaan on vähään tyytyvä.

Harmaakäenkukka leviää siemenistä. Eli vaikka se on lyhytikäinen, niin siemenistä kasvaa uusia taimia. 

Muita ns. kaksivuotisia kasveja...



Puutarhaterveisin Sari




9 kommenttia:

  1. Onpas hehkuvan punaiset kukat! Ja hienot lehtimättäät jo ilman kukkiakin. Onko kuinka työläs leviäjä? Mietin tässä vain uskaltaako sitä ottaa pihalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaakäenkukka leviää siemenistä kuten muutkin kaksivuotiset. Itse en koe sitä työlääksi leviäjäksi.
      Eli mihin siemen putoaa, se alkaa siinä itämään ja siitä kasvaa lehtiruusuke. Joskus siemeniä voi kulkeutua eläinten turkeissa tai kengänpohjissa kauemmas. Jos ei halua sen tekevän siementaimi kuin vähän, voi leikata osan kukkavarsista pois ajoissa.

      Poista
    2. Helppohan ne ylimääräiset kasvit on poistaa maasta.

      Poista
    3. Siemenistä lähteneet taimet on tosiaan helppo kitkeä pois, mutta kaikille kitkeminen ei ole helppoa. Voi olla jokin fyysinen rajoite kehossa tai aikapula. Tai ei osaa kitkeä oikealla kitkemistekniikalla, jolloin kitkeminen on turhauttavaa.

      Poista
    4. Otat varsinipun käteesi ja nostat. Siinä se.

      Poista
  2. Onpa kaunis,sekä kukat että lehdet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vielä siitä ihana, että sen harmahtava lehdistö on kaunis syksylläkin. Kauneudesta huolimatta tätä näkee aika vähän pihoilla.

      Poista
  3. Mistähän noita siemeniä voi ostaa tai saada?🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaakäenkukan siemeniä on ainakin Korpikangas Siemen-Frön verkkokaupassa. Sieltä oli myös nämä minun harmaakäenkukan siemenet alun perin.

      Poista