perjantai 28. tammikuuta 2022

Harmaakäenkukka helppo kylvää siemenistä

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Harmaakäenkukka ihastutti minua viime kesänä, sillä sen lehdistö oli koko kesän kaunis. Tämäkin kuva on otettu lokakuussa, kun moni kasvi oli jo siinä vaiheessa ränsistyneen näköinen. Lisäksi tämä harmaakäenkukka on todella helppo kylvää siemenistä, vaikka suoraan kasviryhmän multaan.


Harmaakäenkukka kukkii pinkeillä kukilla...

Harmahtavan lehdistön lisäksi harmaakäenkukka tietysti myös kukkii. Osa hankkiikin sen juuri kukkien takia, onhan ne vahvan pinkit. Se kukkii heinä-elokuussa. Sitä on myös muita lajikkeita, jopa valkokukkaisia.Tämä harmaakäenkukka kasvaa meillä vanhan keinun alla. Viininpunalehtinen on pihakäenkaalia, joka sopii loistavasti yhteen käenkukan harmahtavien lehtien kanssa. Keinussa kiipeilee myös pienikukallinen kärhö. Kaikki nämä kuvat on siis viime kesältä 2021.

Siementen kylvö suoraan kasviryhmän multaan...

Kylvimme harmaakäenkukan siemenet keväällä 2020 suoraan maahan, sillä tässä ei kasva muuta kuin sitä pihakäenkaalia. Valitsimme tietysti kuun mukaan hyvän päivän kylvöpäiväksi. 
Kesä oli meillä tosi vähäsateinen eli maa oli kuivaa. Alla oleva kuva onkin elokuulta, jolloin sateet saivat pienet taimet rehevämpään kasvuun.

Siemenet siis kylvettiin keväällä rikkaruohottomaan maahan ja peitettiin ohuelti mullalla. Siementen kasvuun lähtöön voi mennä viikko tai jopa kuukausi eli kannattaa rauhassa odottaa taimien ilmestymistä. 
Ensimmäisen kerran nämä kukkivat viime vuonna. Monet perennat kukkivat vasta toisena vuotena, kuten nämä.

Tässä vielä kuva siemenpussista. Tarkempi tieteellinen nimi tällä on Lychnis coronaria `Rose Campion`.
Sain tämän siemenpussin Korpikangas Siemen-Fröltä, mistä kiitos heille!

Kaunis harmaakäenkukan lehdistö...

Tässä kuva kesäkuun 2021 alusta, kun kukkavarret olivat vielä matalia. Tämä on kyllä tosi kaunis pihakäenkaalin kanssa 😍


Harmaakäenkukka hoito-ohjeet...

Harmaakäenkukka (Lychnis coronaria) on kaksivuotinen tai lyhytikäinen perenna. Se viihtyy läpäisevässä maassa, jossa ei ole ongelmana talvimärkyys. Harmaakäenkukka kukkii eniten auringossa ja myös puolivarjossakin. Se ei oikeastaan vaadi hoitoa, vaan on vähään tyytyvä.

Harmaakäenkukka leviää siemenistä. Eli vaikka se on lyhytikäinen, niin siemenistä tulee uusia taimia. Saas nähdä, tekeekö nämä meidän käenkukat uusia taimia. Nimittäin syksyllä metsäkauriit kävivät syömässä kukkavarsista kukat ja siinä samassa lähti myös siemenkodat. Muuten jättivät lehdet ja varret rauhaan.


Lisää vinkkejä siementen kylvöön ja jatkohoitoon...


Puutarhaterkuin Sari


2 kommenttia:

 1. Käenkukasta saa vaeltavan ikivieraan puutarhaan. Se leviää sinne tänne ja toki siemeniä voi kerätä ja kylvää. Siitä kiva kasvi, että ei yleensä tukea kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se siis tuo puutarhaan kivoja ylläreitä, kun ilmestyy yllättävästä paikasta. Samalla voi tulla hauskoja kasviyhdistelmiä :)
   Tosiaan hyvä ominaisuus on myös se, että ei tarvitse tukea. Meilläkin kukkavarret pysyivät tosi terhakkaasti pystyssä.

   Poista