perjantai 7. tammikuuta 2022

Siementen kylvö alkaa, myös kuun mukaan

Siementen kylvö alkaa näin tammikuussa, mutta vain tietyillä kasveilla. Ne siis vaativat pitkän esikasvatuksen, jotta ehtivät tehdä satoa tai kukkia meidän lyhyessä kesässä. On toki muitakin kasveja, joita voi jo kylvää, sillä nyt parhaillaan on hyvä aika kylvöihin myös kuun mukaan.


Pitkä esikasvatus osalla chileistä...

Chilejä on todella paljon eri lajeja ja lajikkeita. Osa niistä suositellaan kylvettävän näin tammikuussa, jotta ne ehtivät tuottaa satoa. Tällaisia on esimerkiksi Capsicum pubescens lajikkeet sekä ainakin osa C. chinense ja C. baccatum lajikkeista. Eli kannattaa lukea siemenpussin ohje kylvökuukaudesta. 

Kuukausimansikan voi kasvattaa siemenistä...

Olen kasvattanut useammankin kerran kuukausimansikkaa siemenistä. Se onnistui hyvin, vaikkakin aluksi ihmetytti taimien hidas kasvu. Ne olivat pitkään aivan pikkuruisen pieniä eli ovat myös pitkän esikasvatuksen vaativia ja yleensä niiden kylvö tehdään helmikuussa. Hyvissä kasvatusoloissa mansikan siemenet voi jo kylvää. Kuvassa on valkomarjainen kuukausimansikka.


Laventelin kylvöaika, myös kuun mukaan...

Nämä meidän vanhat tähkälaventelit olen joskus vuosia sitten kylvänyt siemenistä. Laventeli siis kylvetään näin aikaisin tammi-helmikuussa, koska se vaatii kylmäkäsittelyn. Toinen tapa olisi kylvää siemenet syksyllä ulos. Nämä meidän vanhat tähkälaventelit kylväytyvätkin nykyään itse siemenistä isommaksi alueeksi.

Ja nyt kasvavan kuun aikaan 3.-17.1.2022 onkin hyvä kylvää kaikki nämä kukkivat, marja- sekä hedelmäkasvit. Kylvö tehdään mielellään aamupäivällä. Vielä tarkemminkin voi katsoa sopivat päivät. Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla on listat tämän vuoden 2022 parhaista kylvöpäivistä kasvilajit huomioiden.


Pelargonit, orvokit ja monet muut...

Jos haluaa kasvattaa kesäksi kukkivia pelargoneja siemenistä, siemenet tulee kylvää aikaisin eli näin tammi-helmikuussa. Pelargonin kasvatus siemenistä on kyllä todella helppoa.
Samoin jos haluaa kevätkukaksi kasvattaa orvokkeja, niin niidenkin siemenet on hyvä kylvää aikaisin. Itse taidan taas kylvää niitä rimpsureunaisia orvokkeja, ainakin vähän 😊

Laadukas kasvualusta, valo ja lämpö...

Siementen kylvöt kannattaa tehdä aina puhtaisiin astioihin ja ruukkuihin. Itse suosin nykyään kasvualustana kuvan sammalnappeja tai kasvusammalta eli 100% sammalta. Siinä siemenet lähtevät hyvään kasvuun eikä ole ollut ongelmia kanelihomeesta eikä harsosääskistä.

Tietysti näin talvella, kun päivät ovat lyhyitä, moni käyttää taimikasvatuksessa kasvivaloja. Hyvin pärjää myös ilman, ainakin täällä etelässä, jos on aurinkoinen ikkuna taimien kasvatuspaikkana. 
Lisäksi kannattaa lukea siemenpussista ohjeet hyvin, sillä osa siemenistä vaatii kylmäkäsittelyn tavalla tai toisella ja osaa ei saa peittää mullalla. Lisäksi osa siemenistä lähtee kasvuun parhaiten tietyssä lämpötilassa.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:





 Puutarhaterkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvistä vinkeistä! Tiedätkö, onko parempi kylvää laventeli syksyllä vai nyt esikasvattaa siemenet? Ostin jo siemenet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kumpi on parempi tapa, riippuu monesta asiasta. Jos ulkona kasvatuspaikka tulee olemaan rikkaruohoinen, niin sisällä esikasvatus on parempi vaihtoehto. Mutta jos sisällä ei ole hyvää kasvatuspaikkaa tai unohtaa helposti taimien kastelun, syyskylvö ulos on parempi vaihtoehto.
      Oikeastaan kannattaa tehdä niin, että kylvää osan siemenistä nyt esikasvatukseen ja loput sitten syksyllä pihalle. Pidetään peukkuja, että saat monta laventelin tainta!

      Poista