maanantai 3. tammikuuta 2022

Suunnitelmia 2022 - omavaraisuus kotipihalla

Nyt on taas aika tehdä suunnitelmia tällä vuodelle 2022, ensin näin omavaraisuuden näkökulmasta. Koska meidän piha on ihan tavallinen omakotitalon piha, tavallisella omakotitaloalueella, se asettaa tietyt raamit omavaraisteluun. Lisäksi oma työni vie paljon aikaa kasvukautella, mikä myös vaikuttaa paljon ajankäyttöön. Eli tänäkin vuonna on tarkoitus kasvattaa sellaista syötävää, josta tulee varma ja hyvä sato. Vähän muutakin jännää on tietysti taas suunnitelmsissa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Laventelit leviää turhan innokkaasti...

Kuten ekassa kuvassa näkyy, ne meidän vanhat tähkälaventelit leviävät koko ajan isommaksi alueeksi. Onhan ne kauniita ja hyvän tuoksuisia, mutta peittävät ruusut jo alleen.
Tuli sitten mieleen, että näitä laventeleja voisi hyödyntää enemmänkin. Tuoksupusseja ollaan tehty muutamia kukinta-aikaan. Mutta mitä muuta näistä laventeleista voisi tehdä? Onko sinulla vinkkejä?

Lisää erikoismarjoja...

Koska helppous ja varma sato on meillä yksi valintakriteereistä, niin erilaiset marjapensaat sopii meille hyvin. Nyt olenkin suunnittelemassa lisätä erikoisempia marjakasveja pihalle, kuten hunajamarjaa. Uusi omenapuukin voisi olla kiva.
Samoin tehtävälistalla on leikata reippaammin vanhimpia marjapensaita keväällä, jotta ne kasvaisivat hieman enemmän uusia oksia. Samoin näitä marja-aronioita on taas hyvä leikata. Eli hoitotoimia tiedossa.

Osa taimista lähipuutarhalta...

Kevät on minulla töissä niin kiireistä aikaa, että varminta on ostaa tomaatin taimet lähipuutarhalta. Siten saa laadukkaat ja hyvät taimet. Eikä tarvitse stressata, milloin ehtii kotiin kastelemaan taimia aurinkoisella ikkunalla.
Lyhyen esikasvatuksen taimet, kuten lehtikaalit, taidamme taas kasvattaa itse. Se kun onnistuu ihan pihallakin tosi pienellä hoidolla.

Mangoldit suojaan kauriilta ja rusakoilta...

Koska niin helposti unohtaa menneen kesän pikkuhaasteet, niin nyt olikin hyvä ottaa nämä kuvat mukaan tähän postaukseen. Ne muistuttavat meitä laittamaan verkot mangoldin taimien ympärille heti, kun taimet nousevat näkyviin tai istutetaan taimista. Alla kuva jäljistä, kun metsäkauriit olivat vierailleet pihalla. Rusakko yleensä syö vain muutamasta lehdestä, mutta metsäkauriit syövät kaikki lehdet. Onneksi eivät syöneet tällä kertaa maata myöden, niin nämä kasvattivat uudet lehtivarret.

Tämä on siis vaan alkukesän ja syksyn pikkuhaaste.

Etanaeste ajoissa kasvimaan ympärille...

Toinen tärkeä muistettava on virittää kasvimaan ympärille etanaeste heti, kun säät sen sallivat. Sillä vaikka viime kesä on niin kuiva ja vähäsateinen, niin siruetanat olivat syöneet toisesta kasvilaatikosta pariinkin erään taimet. Limavana osoitti, että syöjä oli etana, eikä pihan iso ja vanha rusakko.


Lisää kukkia pölyttäjille...

Meidän pihalla on onneksi paljon pörriäisiä ihan aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Ne siis  huolehtivat marja- ja hedelmäsadosta. 
Silti aion lisätä pölyttäjille sopivia kukkia, koska se on niin helppo ekoteko. En ihan vielä ole suunnitellut sen tarkemmin kasveja, mutta kuvan hohtopiikkiputkea aion kylvää esikasvatukseen. Sen auenneet kukat olivat niin näiden erilaisten pörriäisten suosiossa, että sitä on saatava lisää.

Kompostista biohiilimultaa eka erä...

Ehkäpä eniten jännään tämän kompostikasan aukaisemista. Kompostin puutarhajätteen sekaan on lisätty biohiiltä ja nyt keväällä sen pitäisi olla valmista biohiilimultaa. Saas nähdä, miltä se näyttää ja kuinka hyvin jäte on kompostoitunut mullaksi. Nimittäin viime kesät ovat olleet meidän alueella niin vähäsateisia, että kaivossa ei ole riittänyt vesi tämän kasteluun. Siksikin kasan aukaiseminen on nyt tosi mielenkiintoista. Siis näkee nyt sen, onko biohiilestä ollut apua vai ei. Laitan  siitä sitten oman jutun tänne blogiin.

Tarkemmat kasvimaan kylvöt on vielä suunnittelematta, tosin pysytään aika lailla tutuissa ja varmoissa sekä maukkaissa kasveissa. Jotain uuttakin olisi taas kiva kokeilla 😊


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...Kasvuvyöhyke 1


Apilankukka https://www.apilankukka.fi/tammikuussa-alkaa-kasvatus/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2022.html
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/01/tulevan-vuoden-toiveita.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus.html
Kasvuvyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/
Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja  Heikki https://korkeala.fiMukavaa viikkoa!


Puutarhaterveisin Sari


14 kommenttia:

 1. Onpa kurjaa että teillä päin on siruetanaa, meillä ei ole (toistaiseksi) edes lehtokotiloita, joten pääsen todella vähällä tässä asiassa. Tänä keväänä on tulossa meillekin kiirettä sen verran, että taidan itsekin hankkia ainakin osan tomaateista lähituotantona. Että jos itse keskittyisi lähinnä niihin, mitkä eivät tarvitse esikasvatusta. Mutta voipi olla, että maaliskuussa alkaa olla jo toiset tunnelmat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siruetanat ovat kyllä harmillinen riesa pihalla, mutta onneksi etanaesteellä saadaan pidettyä ne poissa kasvimaalta. Teidän kannattaakin olla tarkkana, ettei siruetanoita tule taimien tai multakuorman mukana. Tai esim. ulkona säilytettyjen kuormalavojen mukana, jos vaikka remonttitavaraa toimitetaan niillä.
   Keväällä tulee mitä todennäköisemmin sietämätön kylvöinto ;) Itse olen ratkaissut sen niin, että kylvän kuivuutta kestävää perennaa... eivät säikähdä kuivahtamista niin paljoa kuin tomaatin taimet :)

   Poista
 2. Kiitos! Sain heti muutaman vinkin blogistasi :)
  Meilläkään ei ole ollut vieraslajiongelmaa (ellei peuroja lasketa), mutta jatkuva pelko niiden tulosta elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tosi kiva kuulla, että jutusta löysit vinkkejä itsellesi.
   Siruetanat ja lehtokotilot ovat kyllä harmillisia kasvimaalla. Toki kasvihuoneessakin, jos ne sinne pääsevät. Kirjoittelin jo tuossa edellä Emmalle, miten kannattaa olla tarkkana. Aina kun tulee esim. kuormalavoissa tavaraa tai multakuorma, niin ne kannattaa tarkistaa. Ja kesällä on hyvä kuljeskella iltaisin pihalla, niin huomaa kyllä siruetanat heti. On ne niin isoja. Ja sitten alkaakin se jokailtainen siruetanoiden tai lehtokotiloiden keräyskierros. Toivotaan kuitenkin, että teille ei niitä tule!

   Poista
 3. Itse aattelin kasvattaa laventelia ja uuttaa sitä öljyyn ja valmistaa sitten siitä rauhoittavaa voidetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo onkin hyvä idea! Jos en ehdi tehdä sitä nyt tänä kesänä, niin sitten ensi vuonna. Laventelit kun eivät häviä tuosta mihinkään. Päin vastoin, leviävät laajemmalle joka kesä :)

   Poista
 4. Ruotsissa laventelilla maustetaan vaikka mitä! Tässä esimerkkejä https://www.ica.se/buffe/artikel/lavendel/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ensi kesänä aioin kyllä kokeilla laventelia ainakin leivonnassa, ja ehkäpä jäätelössäkin. Tuosta sai hyvin jo ideaa, minkä maun kanssa se voisi sopia :)

   Poista
 5. Tulikin jo edellä vinkkejä laventelin käyttöön! Englannissa tekevät muropikkuleipiä laventelin laventelin maustettuina. Voi, kun saisikin laventelin talvehtimaan ja leviämään! Oletko itse kasvattanut sen, vai ostanut taimina jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tuo ohje pitääkin etsiä, pikkuleivät kun on helppoja tehdä, ainakin yleensä.
   Olen itse siemenistä kasvattanut nuo meidän laventelit. Kerran ostin taimia, mitkä ei olleet kotimaisia. Niistä vain yksi säilyi hengissä, kun suojattiin se talvisuojaturpeella. Laventelit ovat myös itse levinneet siemenistä. Niiden kasvupaikka on tosi aurinkoinen ja maa on läpäisevää. Lisäksi maanpinta on hieman kalteva.
   Eli todennäköisesti kotimaisilla taimilla, keväällä istutettuna sekä hyvällä kasvupaikalla ne menestyvät parhaiten. Kannattaa siis kokeilla :)

   Poista
 6. Varma ja hyvä sato, kumpa sellaisia kasveja löytyisi meillekin :D tuntuu että se on meillä täysin tuurista kiinni mistä tulee satoa ja mistä ei. No, meillähän lähti kaikki nollasta viime keväänä joten taas opetellaan.
  Itse en hirveästi pidä laventelin tuoksusta, mutta se on minusta kaunis kasvi. Sitä voisi käyttää hajusteena etikkahuuhteluaineessa ja kotikosmetiikassa. Makeisiakin siitä voinee tehdä ja pyykin silitys-nestettä jos sellaista ruukaa käyttää. Nykyään tosin kun on höyrysilitysraudat on silitysnesteen käyttö vähentynyt melkoisesti.
  Meilläkään ei siruetanoita ole, eikä lehtokotiloitakaan. Olin asiasta melko hämmästynyt sillä lehtokotiloita oli edellisen kotimme pihalla ja toimme sieltä mukanamme muutamia kasveja. Kuiva ja kuuma kesä taisivat auttaa asiassa joten eivät selvinneet, lisäksi pihallamme asuvat mustarastaat verottavat kantaa huolella jos niitä ilmestyy. Pidetään peukkuja että saamme olla niiltä turvassa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttaa kyllä paljon, kun tuntee omat kasvatuspaikkansa, niin osaa valita niihin varmat kasvit. Toki on kasveja, joista ei vain aina tule hyvää satoa. Sen takia onkin kiva keskittyä niihin varmasatoisiin :)
   Kiitos vinkeistä! Etikkahuuhteluaineen ohjeen aion etsiä. Sitäkin taidan kokeilla.
   Viime kesän kuivuus ja kuumuus selvästi ajoi myös siruetanat piiloihinsa. Keväällä sen sitten näkee, onko niitä edelleen vähemmän vai enemmän. Ne kun lymyilee piilossa kuivina jaksoina, kuten vähän lehtokotilotkin.

   Poista
 7. Ikävää tosiaan tämä etana ongelma. Minä olen ostanut lehtikaalin kaupasta ja olen siitä ottanut muutamia alkuja vaikka ovat hontenteloita kun ne erottaa toisistaan mutta kun istuttaa syvälle niin tanakoita tulee. Mangoli ei itänyt minulla viime vuonna ollenkaan tai pari pientä mistä ei tullut sitten yhtään mitään.
  Suunnittelua en ole juurikaan tehnyt vielä, jotain joskus mielessä liikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali kasvaa kesän aikana tosiaan isoksi, vaikka taimi olisi ollut hentoinen. Ne kestää viileää, joten ollaan usein esikasvatettu sen taimet ulkona lämpimällä paikalla. Onnistuu hyvin niinkin :)
   Onpas erikoista, ettei mangoldin siemenet itäneet. Olisikohan siemenet olleet jo vanhoja tms, tai maa kuivunut siinä vaiheessa, kun siemen lähtee itämään. Meillä mangoldit ovat nimittäin niitä varmoja kasveja, jotka onnistuvat aina. Toivottavasti ensi kerralla saat ne onnistumaan paremmin.
   Onneksi on vielä paljon aikaa suunnitella ensi kevään kylvöt ja taimien ostot :)

   Poista