perjantai 14. tammikuuta 2022

Mitä kuuluu ikkunalaudan pelargoneille

Ikkunalaudan pelargoneille kuuluu hyvää. Ne ovat viettäneet talven ikkunalla ilman lisävaloa. Pelargoni ei siis ole kertakäyttökukka. Tämä valkokukkainen pelargoni on säilyttänyt erittäin hyvin lehtensä vihreinä. Näkyvissä on jo pientä uutta kasvuakin. Jutun lopussa myös kuva kevätamarylliksestä, jolla oli se hassu nuppu alhaalla.

Siemenistä kasvatetut rungolliset pelargonit...

Tältä nämä rungolliset pelargonit näyttivät tänään päivällä, kun aurinko paistoi. Otin ne ikkunalta pöydälle, jotta ne oli helpompi kuvata.
Olen kylvänyt nämä siemenistä ja kasvattanut ne rungollisiksi pikkupuiksi. Ne ovat näin leveitä, mutta toisesta suunnasta katsottuna litteitä, vain noin ruukun levyisiä, jotta ne mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Jutun lopussa on linkit postauksiin, josta näet ohjeita.
Kastelen näitä kuun mukaan Kastelupäivinä ja talvella merilevävedellä. Nyt niissä näyttää olevan uutta kasvua sen verran, että alan antamaan niille mietoa lannoitetta ja välillä merilevävettä.

Pelargonin kevätleikkauksen pohdintaa...

Näin tammikuussa pelargoneja ei vielä leikata. Kun niissä on enemmän uutta kasvua lyhentelen niiden versoja helmikuussa ja senkin ajoitan kuun mukaan. Tavoitteena on saada ne pysymään tiiviinä ja litteinä sekä runsaskukkaisina. Voi olla, että en vaihda niille uutta "multaa", sillä niillä on kasvualustana kasvusammalta, mikä pysyy pidempään hyvässä kunnossa.

Alla oleva pelargoni on myös rungollinen. Annoin sen kasvattaa rungon alaosaan verson, koska se oli kesällä niin hauskan näköinen. Mutta nyt verso kasvaa niin voimakkaasti, että runko ei tule enää esiin riittävästi. 
Joten olen pohtinut, että poistaisin kokonaan sen alimman verson. Tai sitten antaisin sen kasvaa ja lyhentäisinkin latvasta 1/3 pois ja katsoisin kesän ajan millaiseen muotoon se kasvaa. Eli en pitäisikään sitä enää rungollisena pelargonina.
Olisi kiva kuulla mielipiteesi, kumpi on parempi idea? Vai onko sinulla jokin muu ehdotus?

Luonnonvaloa ikkunalaudan pelargoneille...

Tässä vielä kuva  miten kapealla ikkunalaudalla pelargonit ovat. Niiden täytyy todellakin olla litteitä, jotta ne mahtuvat ikkunalaudalle. Ikkuna on kaakon suuntaan eli siihen paistaa aurinko aamupäivän ja se riittää pitämään pelargonit hyvässä kunnossa. Samalla ne toimivat tässä ikään kuin viherkasveina talviajan.

Kevätamaryllis aloittaa pian kukkimisen...

Pelargonien välissä on tämä kevätamaryllis, josta kirjoittelin aiemmin. Se on kasvattanut jo kolmannenkin kukkavarren. 
Sipulin alaosassa on se hassusti kasvuun lähtenyt kukkavarsi, joka näköjään jää lyhyeksi. 

Tämä on kyllä tosi hassun näköinen 😊 Se aloittelee kohta puoliin kukkimaan. 


Lisää postauksia pelargoneista ja niiden talvisäilytyksestä...



Hyvää viikonloppua!


Puutarhaterkuin Sari


8 kommenttia:

  1. Hyvässä kunnossa pelargoonisi. Minä leikkaisin pelargoonista yläosan pois, koska se näyttää heikommalta. Mutta onko sitä pakko leikata. Jos se olisi minun, en leikkaisi lainkaan. Se on kaunis juuri noin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne tosiaan näyttää viihtyvän ikkunalla. Täytyi ihan katsoa tuota yhtä pelargonia uudelleen ja onhan se kaunis noinkin :)
      Tässä on onneksi vielä lähes kuukausi aikaa pähkäillä, ennen kuin on näiden leikkausaika.

      Poista
  2. Kiitos kun muistutit taas tuosta merileväuutteesta! En vain muista hakea pulloa vintiltä näköjään :-D Jospa huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti nyt muistit :) Merileväuute saa kasvit voimaan paljon paremmin talven yli, joten pidän merileväuutepulloa lannoitepullon vieressä. Se varmistaa, että muistan antaa sitä heti syksystä alkaen :)

      Poista
  3. Minullakin suurin osa pelargoneista on hengissä, ei vain ollenkaan noin rehevinä kuin sinun. Mutta jospa jaksaisivat kesään asti.
    Merileväuutteen olen joskus bongannut täältä sinun blogistasi ja sillä kastelen nykyään lähes joka kerta talviaikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merileväuutteesta on tosiaan iso apu kasveille talviajan. Joillekin mehikasveille laitan sitä myös kesällä, kun eivät tarvitse niin varsinaista lannoitetta.
      Noilla minun pelargoneilla on hyvin valoisa ikkuna keskitalvellakin, mikä selittää niiden rehevyyttä. Onneksi pääasia on se, että pelakuut säilyvät hengissä, sillä lähtevät keväällä joka tapauksessa hurjaan kasvuun. Ja nyt ollaan jo voiton puolella, kun päivät pitenevät :)

      Poista
  4. Hei , täältä sai hyviä vinkkejä pelakuiden hoidossa. Mulla on ollut talvisäilössä kukkavälikössä , jossa ikkunat ja lämpöä noin 15 astetta kaikki mun 20 pelakuuta , joista suurin osa on mårbackaa. Viime viikolla leikkasin niistä suurimman osan ja otin myös pistokkaita 10 kpl.Ne ovat säilyneet hyvin talven yli ja ens kuussa aion vaihtaa niihin mullat . Talven aikana olen hyvin niukasti kastellut niitä .Tuo merileväuute on varmaan hyvä , kiitos vinkistä terv. Airi Muurlasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että vinkeistä on ollut apua :) Sinulla on tosi monta pelakuuta ja niissä onkin sitten aika homma, kun vaihdat mullat. Toisaalta näin kun talvettaa niitä, niin ne ovat entistä komeampia vuosi vuodelta ja niitä jaksaa hoitaa. Lisäksi niihin taitaa vähän kiintyäkin :)

      Poista