sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin

Keihäsanopinkieli kukkii hurmaavan tuoksuvin kukin. Se itse asiassa ihan yllätti minut kukinnallaan. Etenkin kun se on ollut asuinhuoneen ikkunalla ja ainoana hoitona on ollut kastelu kuun mukaan. Toki se on välillä saanut merileväuutetta ja mietoa lannoitetta.

Keihäsanopinkieli on erikoinen anopinkieli...

Moni ei mieltäisi tätä anopinkieleksi, sillä sen lehdet ovat ihan eri näköiset, mitä tutulla anopinkielellä. Keihäsanopin lehdet on tosiaan keihäsmäiset, kuin pyöreät piikit. Lehtien kärjet eivät ole terävät, onneksi.
Kuvasta näkyy, miten nuppuvarsi kasvoi lehtien keskeltä. 


Keihäsanopinkielen nuput kasvaa...

Nuppujen tyvellä oli tahmeat nestepallukat. Tässä vaiheessa vielä jännäsin, onko kukat vihertävät vai valkeat.

Nuput kasvoivat kokoa ja muuttuivat vaaleiksi. Se oli siis valkokukallinen, kuten anopinkielen kukat yleensä ovat.

Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin...

Näistä keihäsanopinkielen kukista leijaili huoneeseen hyvin vahva tuoksu. Se oli vahva enemmänkin illalla ja aamulla. Ja aivan ihana! 
Kukinta kesti aika pitkään. Harmi, etten huomannut merkitä muistiin, milloin kukinta alkoi ja milloin se loppui. Tämä kukki siis viime keväänä huhtikuun lopulla. 
Saas nähdä, kukkiiko tänä vuonna niistä toinen. Minulla on näitä keihäsanopinkieliä nimittäin kaksi samalla ikkunalla.

Tällainen se oli pienenä...

Kukkiva keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) näytti tältä noin viisi vuotta sitten. En olisi ikinä uskonut, että se kasvaa hauskaksi "piikkipuskaksi".  Anopinkielet ovat siis ihanan helppoja ja  pitkäikäisiä viherkasveja.

Lisää kuvia anopinkielistäni näet Anopinkieli helppo ja pitkäikäinen viherkasvi -postauksessa.

Anopinkielen hoito-ohje...

Anopinkieli viihtyy puolivarjossa sekä yllättävän aurinkoisessa ja hämärässäkin paikassa, huoneenlämmössä. Runsaassa valossa se voi kukkia.
Sitä kastellaan aina vasta sitten, kun pintamulta on selvästi kuivahtanut. Jos multa on jatkuvasti märkää tai aluslautaselle jää vettä seisomaan, niin kasvi kärsii heti. Anopinkielen lehtisuppiloon ei myöskään saa mennä vettä.
Mietoa lannoitetta annetaan kastelun yhteydessä kesäkautena noin parin viikon välein.
Ruukku vaihdetaan hieman isompaan vasta silloin, kun ruukku käy ahtaaksi. Ja mullaksi sopii hiekkapitoinen kaktusmulta. Postaus kaktusten ja mehikasvien mullanvaihdosta.


Nyt keväällä onkin etsinnässä näille keihäsanopinkielilleni hieman isommat saviruukut. En ole vielä löytänyt kivan näköisiä, siis tavallisia saviruukkuja "kapeampia ja korkeampia". Jos tiedät, missä olisi hyvä valikoima saviruukkuja, niin otan vinkin ilolla vastaan 😊


Muita helppoja viherkasveja...


Puutarhaterkuin Sari


8 kommenttia:

  1. harmi kun en ostanut syksyllä torimummolta.laiskuutta väärään aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi näitä anopinkieliä on usein myynnissä. Tosin tätä keihäsanopinkieltä näkee harvemmin. Kohta keväällä on taas viherkasveja enemmänkin, ihan jopa ruokakaupoissa. Silloin saattaa löytää tätäkin.

      Poista
  2. Jos tuossa on yhtä ihana tuoksu kuin tavallisen anopinkielen kukassa, niin olet asunut hetken kuin hienossa parfyymikaupassa. Hauskat nuo keihäsmäiset lehdet. Tästä tulikin mieleen, että pitäisi siirtää oma anopinkieleni valoisammalle ikkunalle ja kastella vähän useammin. Sen on yleensä saanut sillä kikalla kukkimaan kevättalvella. Syksyn ja tähänastisen talven ajan se on ollut vahingossa "talvilevolla" (=vähän unohtunut...). Onneksi sitä ei taida saada tapettua liian vähällä hoidolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoititpa osuvasti... tuoksu oli tosiaan kuin hienossa parfyymikaupassa :)
      Anopinkielistä sanotaan, että kukkiakseen ne vaativat valoisan paikan. Kiva kuulla, että olet huomannut sen pitävän paikkaansa. Minullakin tuo on hyvin valoisalla ikkunalla.
      Totta, anopinkielen saa harvoin kuolemaan liian vähällä hoidolla, sen sijaan liian innokas kastelija voi tappaa kasvinsa nopeasti.
      Pidetään peukkuja, että saat anopinkielesi taas kukkimaan!

      Poista
  3. Hei!
    Minullakin tämä joskus kukkinut. Aivan ihana kukinto. Nyt ihmettelen, mistä johtuu tahmeat pisarat lehdillä. Kaikissa lehdissä niitä ei ole. Liiasta kastelusta ei ole kysymys, koska kastelen kasvia harvoin. Kasvi näyttää voivan hyvin, mutta ihmetyttää nuo pisarat. Minulla on muitakin anopinkieliä, mutta näitä pisaroita ei esiinny muilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahmeat pisarat voivat olla sokerisia. Olen ymmärtänyt niin, että kasvi tekee niitä, kun se kasvaa "voimakkaasti" ja olosuhteet ovat kasvulle hyvät. Siis kertoo tavallaan siitä, että kasvi voi hyvin :)
      Tänä vuonna nuo keihäsanopinkielet kukkivat monella kukkavarrella. Niissä oli tosi tahmaisia pisaroita ja se tahmaisuus säilyi ainakin pari kuukautta. Se näyttää siis olevan näille ominaista.

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi. Itselleni tuli heti epäilys esim. kilpikirvoista jossain lehden mutkassa, koska pisarat vaikutti samanlaisilta kuin perhosorkideassa on ollut ja se viittaa kuulemani mukaan kilpikirvoihin ( ja niitä myös perhosestani tuolloin löytyi :(). No, mitään öttiäisiä en tuosta ko. anopista löydä (ellei sitten mullan alla). Tosi kovasti on kasvanut, joten taidan tyytyä tuohon voimakkaan kasvun teoriaan :)

      Poista
    3. Yleensä kyllä erilaiset ötökät huomaa lehdillä tai varsissa, jos huomaa ne tahmeat pisarat. Siinä samalla kun tulee katsottua kasvia pidempään läheltä.
      Minulla on yhdessä perhosorkideassa tahmeita pisaroita lehdillä ja siinä ei ole ollut kilpikirvoja. Tarkistin sen nyt vielä. Se orkidea kukkii runsaimmin ja on parhaillaankin kukassa. Muissa orkideoissani ei ole samaa ilmiötä eli lienee yksilöllinen taipumus :)

      Poista