perjantai 21. tammikuuta 2022

Oranssit kukat pihasuunnittelussa


Oranssit kukat ovat tulleet taas suosioon pihasuunnittelussa. Oranssien kukkien väri on vahva ja lämpimän sävyinen. Toki kaikki eivät pidä oranssista väristä lainkaan. Sitten on niitä, jotka ovat jopa koko ikänsä rakastaneet oranssia väriä. Tällaiset lämpimän oranssiset sävyt ovat jo jonkin aikaa olleet suosittuja myös kukkasidonnassa, ja sisustuksessakin. Puutarhassa vihreää vasten oranssit kukat tulevat hyvin esiin.

Upeat oranssit liljat...

Liljoista löytyy monta oranssikukkaista lajia ja lajiketta. Ensimmäisessä kuvassa taitaa olla värililjan jokin oranssi lajike. Kohdassa kasvaa vain kolme liljaa ja jo niillä on saatu näyttävä ryhmä.
Alla on vaaleanoranssi tiikerililjan lajike `Tiger Babies`, josta lisää kuvia Tiikerililja `Tiger Babies` ja perinteinen tiikerililja -postauksessa. Tavallinen tiikerililja on vahvemman oranssi ja kuuluu perinnekasveihin.

Rusopäivänlilja ja sen oranssit kukat...

Rusopäivänliljalla on oranssit kukat kukkavarren päässä. Sillä on kauniin kaartuvat lehdet, mitkä muistuttavat hieman heinämätästä. Se onkin koristeellinen kasvi myös muulloin kuin kukkiessaan. Pihasuunnittelussa se on yksi tärkeä pointti.

Päivänlilja on siis perenna. Jos et tiedä mitä eroa näillä on, niin Lilja vai päivänlilja -postauksessa on siitä enemmän. Pihasuunnittelun näkökulmasta on hyvä tietää näiden erot.

Kerrottu idänunikko kesäkuussa...

Perinnekasveista idänunikko on aivan upea oranssikukkainen perenna. Tässä on sen kerrottukukkainen muoto. Ehkä yleisempi on  kuitenkin se yksinkertainen versio. Kummatkin kukkivat alkukesällä. 

Tulikellukka pihasuunnittelussa reunakasvina...

Paljon matalampi perenna, joka sopii hyvin reunakasviksi, on tulikellukka. Siitäkin löytyy lajikkeita, joiden kukkien sävy vaihtelee. Tulikellukka kukkii pidempään kesä-heinäkuussa, kevään tulosta ja paikasta riippuen.

Tuleeko sinulle mieleen jotain muita oransseja kukkia?

Keltaisista kukista kirjoittelin aiemmin Keltaiset kukat hitti vai huti -postauksessa.


Rentouttavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari


2 kommenttia:

 1. Vanhoja perinneperennoja sahrami- ja ruskoliljat sekä japaninruusukvitteni. Terveisin Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sahramililja taitaa olla aika harvinainen, mikäli muistan oikein. Sinulla on siis aarre :) Kummatkin liljasi ovat upeita oransseja perinnekasveja, joita kannattaa vaalia.
   Unohdinkin mainita jutussa tuon ruusukvittenin. Sillä on tosiaan keväällä isot oranssi kukat, samaa aikaa kuin pensaaseen kasvaa lehdet.

   Poista