Kastelupäivät kuun mukaan - iso apu monelle...
Näistä Kastelupäivistä tulee jatkuvasti hyvää palautetta. Nykyään ne on merkattuna Wanhan ajan Kuukalenteriinkin. Eli kasvit kastellaan vain Kastelupäivinä ja yleensä vain yhtenä niistä. Näitä päiviä on noin viikon välein. Toki on kasveja, joita kastellaan harvemmin, ehkä joka toisena Kastelupäivänä. Missään nimessä ei kannata kastella Älä kastele -päivinä, sillä silloin on suurempi riski ötököihin. Viikon kastelupäivät näet blogin sivulta Kastelupäivät ja kuu.Jos et vielä ole kokeillut, niin suosittelen testaamaan😊.
Omenapuiden ja hedelmäpuiden leikkaaminen...
Jos haluat päästä helpommalla omenapuiden vesiversojen leikkaamisessa, niin puiden leikkaus kannattaa ajoittaa kuun mukaan. Sen voi tehdä keväällä tai loppukesällä. Vaikka leikkaa keväällä, vesiversoja tulee selvästi vähemmän, kun ajoittaa leikkaamisen kuun mukaan. Oikean ajankohdan lisäksi pitää tietää myös miten omenapuita leikataan.
Maan parantaminen kuun mukaan ajoittamalla...
Hyvin monissa puutarhatöissä kuun mukaan ajoittaminen luo paremman lopputuloksen. Olen itse huomannut biohiilen testeissä, että huolellisesti kuun mukaan tehtynä, kasvit saavat maasta vielä paremmin kosteutta. Siihenkin tietysti vaikuttaa se, että itse maan parannustyöt pitää myös tehdä oikein ja oikeilla aineksilla.
Jos joku nyt katsoo kuvaa tarkemmin ja ihmettelee, miksi biohiili onkin tässä kuivaa, eikä valmiiksi ladattua. Syy on se, että tässä ladataan biohiiltä toisella tavalla eli maassa. Tällöin siementen kylvöt ja taimien istuttamiset tehdään paljon myöhemmin.
Rikkaruohojen kitkeminen - super suosittua...
Ehkä nopeimmin kuun vaikutuksen huomaa rikkaruohojen kitkemisessä. Sillä parhaina Kitkemispäivinä iltapäivällä rikkaruohot lähtevät juurineen ihan vetämällä. Siis ilman työkalujen apua. Vaikka juuret menisivät poikki, niin maahan jääneistä juurista kasvaa uudet versot reilusti hitaammin. Siis käytännössä rikkaruohot vähenevät sekä kitkemisväli pitenee.
Koko vähenevä kuu on hyvää aikaa kitkeä ja sen lisäksi siellä on vaihtelevasti parhaita Kitkemispäiviä, kuten se Suuri Kitkemispäivä.
Jos taasen kitkee kuun mukaan huonona ajankohtana käy helposti päin vastoin... rikkaruohot riehaantuvat kasvuun.
Rikkaruohojen kitkeminen parhaina Kitkemispäivinä on super suosittua... kitkemiseen tulee jopa himo. Niin helppoa se on silloin 😊
Olen testannut Kitkemispäiviä kivituhkaan ja iso ero on, tekikö rikkaruohojen poiston Kitkemispäivinä vai kitkemiseen huonoina päivinä. Koska en halua tehdä turhaa työtä tai tuhlata aikaa kitkemiseen, niin kitken nykyään vain parhaimpina Kitkemispäivinä. Niistä muistuttelinkin viime vuonna yritykseni Puutarha Studion Instagram ja Facebook -tileillä.
Testi ruttojuuren hävittämisestä kuun mukaan...
Tosi mielenkiinnolla odotan kevättä ja kesää. Silloin näkee, miten onnistui ruttojuurten hävitys ilman kaivamista. Viime kesänä näytti jo hyvältä, joten saas nähdä tuleeko enää yhtään ruttojuuren lehteä maan pinnalle.
Sama tekniikka ja ajoitus toimii mitä todennäköisemmin myös muihin vieraslajeihin ja hävitettäviin kasveihin.
Milloin ja miten - paras lopputulos...
Paras lopputulos puutarhanhoidossa, taimikasvatuksessa ja sisäkasvien hoidossa tulee, kun ajoittaa työt kuun mukaan ja tietää, miten työ tehdään. Se vaatii siis kumpaakin.
Kuun mukaan puutarhatöiden ajoittamisesta olen tehnyt Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin (yritykseni Puutarha Studio). Kurssia voi edetä itselle parhaimpaan aikaan ja itselle sopivassa tahdissa, lisäksi materiaali on käytössä pitkään. Kurssilla on listattuna vuoden 2022 parhaat Kitkemispäivät sekä kylvöpäivät eri kasviryhmille sekä hedelmäpuiden leikkauspäivät. Tietoa on siis helposti saatavilla.
Miksi kuun mukaan ajoittaminen "ei ole toiminut"...
Yksi yleisin syy on se, että on ymmärtänyt ajoituksen hieman väärin tai ei ole huomioinut vuorokauden aikaa. Esimerkiksi Suuri Kitkemispäivä toimii vain aamupäivällä.
Toinen syy on selvästi se, että itse puutarhatyö on tehty "väärin" eli ei ole osattu tehdä sitä niin, että se toimii. Silloin ajoitus voi olla oikein. Esimerkiksi jos ei osaa kitkeä rikkaruohoja, kuun mukaan ajoittamisesta ei ole niin suurta hyötyä. Tai jos leikkaa omenapuita aivan liian rajusti, jolloin ne kasvattavat paljon vesiversoja, vaikka kuun mukaan olisi hyvä omenapuiden leikkausaika.
Tässä mietinkin, onko kenties jotain tietoa, mitä kaipaisit? Joko tänne tai verkkokurssille?
Puutarhaterveisin Sari
Ps. Olisi myös kiva kuulla kokemuksiasi kuun mukaan puutarhuroinnista, niin hyviä kuin huonoja?
Taitaa oma fiilis/ mentaliteetti vaikuttaa hyvin paljon, jos tosiaan käyttää liikaa voimaa tai kokee sen liian pakkopullaksi, niin kuun vaihe ei auta?
VastaaPoistaEn nyt ihan ymmärrä eli mitä tarkoitat? Kuun vaihe auttaa aina, mutta on iso ero lopputuloksessa, tekeekö itse puutarhatyön oikealla tavalla vai täysin väärällä tavalla. Itse aina tavoittelen parasta lopputulosta. Esimerkiksi kitkemisessä se on rikkaruohojen pysyminen poissa, pienellä aikapanoksella.
PoistaMinua kiinnostaisi se, miten saa hiekkapihan pysymään hiekkana eikä heinän valtaamana. Heinäinen hiekkapiha tekee koko pihasta epäsiisitin näköisen ja se alkaa jo ärsyttämään. Vinkeistä kiitollinen!
VastaaPoistaYmmärrän täysin. Vaikka kuinka hoitaa pihaa kauniiksi, niin heinittynyt hiekkapiha saa pihan näyttämään huonosti hoidetulta. Siihen ei auta muu kuin hävittää se heinä. Miten sen voi tehdä, niin siihen on useampi vaihtoehto. Tämä on niin laaja aihe, että taidan tehdä siitä keväällä tai kesällä ihan oman postauksen. Kiitos siis vinkistä!
PoistaTein hiljattain postauksen halkeamaton puu käy kurkkaamassa siinä on kuun vaiheita otettu huomioon. Minulla olisi useita esimerkkejä onnistumisista ja myös epäonnistumisesta kun ei otettu kuun vaiheita huomioon.
VastaaPoistaKiitos kun vinkkasit postauksesta. Nykyään en oikein ehdi käydä muiden blogeissa, kun on niin paljon kaikenlaista puuhaa.
PoistaNiistä epäonnistumisista oppii paljon, etenkin muistamaan, miten ei kannata jatkossa tehdä :)
Naureskelin ennen vanhempien ihmisten "kuuhössötyksille". Mutta kymmenen vuoden kokemuksella ja erilaisilla kokeiluilla olen huomannut,että sadot paranee ja itse pääsee helpommalla kun toimii kuun mukaan. Wanhan ajan kuukalenteri onkin kovassa käytössä.
VastaaPoistaSama täällä :) Nämä kuun mukaan ajoittamiset on kyllä sellaisia, että itse kokeilemalla näkee hyvin niiden hyödyn. Yksi itselle tärkeimmistä jutuista on just se, että pääsee helpommalla ja säästää aikaa. Se on jo iso hyöty.
Poista